Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide

Tērvetē notiks Zemgaļu svētki

© F64 Photo Agency

11.augustā un 12.augustā nu jau devīto gadu pēc kārtas Tērvetē tiks svinēti Zemgaļu svētki, kas ir guvuši lielu atzinību Latvijas iedzīvotāju un kaimiņvalstu - Lietuvas, Igaunijas, Baltkrievijas, Krievijas un Somijas vēstures interesentu un rekonstrukcijas klubu vidū.

Akcents tiek likts uz zemgaļu materiālās, garīgās kultūras un dzīvesveida popularizēšanu senatnē no 9. līdz 13. gs., var vērot amatnieku darbošanos, zemgaļu un krustnešu cīņas, atraktīvas darbības ar senajiem amata rīkiem un kaujas ieročiem. Darbojas amatnieku tirdziņš.

IX Zemgaļu svētku tēma ir "Zemgaļu apģērbs, rotas un bruņojums". Senajā apmetnē aiz Tērvetes pilskalna tiks radīta vīzija ar izbūvētu 13.gs. zemgaļu sētu, ap kuru grupēsies vairāki desmiti pašmāju un viesu celtas senlaicīgas teltis cīnītajiem un amatniekiem. Sestdien, 11.augustā plkst. 13 norisināsies svētku gājiens un atklāšana, pēc tam varēs vērot jātnieku paraugdemonstrējumus, Baltijas reģiona karavīru kā arī Livonijas, Krievzemes un Prūsijas zemju bruņinieku turnīrus, dažādu tautu un gadsimtu tērpu un rotu demonstrējumus, loku un arbaletu šaušanas sacensības,. Plkst. 18 pie Tērvetes koka pils, kura atrodas līdzās Vēstures muzejam, norisināsies teatralizēta kauja "Namejs un zemgaļu karavīri atkaro Tērvetes pili". Muzeja īpašnieks un svētku rīkotājs Normunds Jērums pili iecerējis pabeigt nākošgad un pārcelt tur muzeja ekspozīciju.

Svētdien, 12.augustā paredzētas "3x3" karavīru komandu cīņas, "Bugurts" - cīņa starp pagānu un kristiešu bruņiniekiem, viduslaiku spēles un teatralizēts uzvedums "Cīņā kritušā zemgaļu karavadoņa kremēšanas rituāls". Svētku laikā apmeklētājiem tiks piedāvāta šaušana ar arbaletu un loku, iespēja ietērpties senajos tērpos, vizināšanās ar vikingu kuģi, iejušanās senatnes dzīves ritmā. Svētkos piedalīties pieteikušies 30 vēstures rekonstrukcijas klubi un folkloras kopas, kopskaitā ap 200 dalībnieku no dažādām valstīm.

Tie, kurus nesaista senais dzīves veids, blakus esošajā Tērvetes estrādē sestdien no plkst.13.30 varēs noskatīties Dobeles novada pašdarbības kolektīvu koncertuzvedumu "Zemgaļu spēks un spīts", plkst. 21 grupas "Dzelzs vilks" koncertu un vakarā papriecāties zaļumballē.

Savukārt Tērvetes dabas parkā norisināsies Ģimeņu diena - viesus sagaidīs Meža māte, tiks uzdoti dažādi meža atpazīšanas uzdevumi, kā katru dienu parkā darbosies arī "dzīvie" pasaku tēli, ekskursantus vizinās Pasaku bānītis.