Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Izklaide

Nepilnu mēnesi būs iespēja apskatīt juveliera Oļega Auzera darbu izstādi „Sudraba vētra Valmierā”

Valmierā, mākslas „Galerijā Laipa”, no 28. jūnija līdz 24. jūlijam būs apskatāma unikāla juveliera Oļega Auzera darbu izstāde „Sudraba vētra Valmierā”.

Mākslinieka Oļega Auzera vārds ir zināms izcilas gaumes, prestižu mākslas priekšmetu cienītājiem un visiem Latvijas juvelieru nozares pārstāvjiem. Oļegs Auzers dzimis Rīgā, 1950. gadā. Ar mākslu sāk nodarboties no sešu gadu vecuma. 2001. gadā radītais 128 cm augstais un 20 kg smagais augļu trauks bija pirmais darbs atjaunotajā Melngalvja nama sudraba kolekcijā. Negatīvā pieredze šim kausam noteikusi īpašu apsardzi —māksliniekam tika nozagts kauss tā sākotnējā izskatā, tas joprojām nav atrasts un pašam autoram ir saglabājusies vien nepabeigta kausa fotogrāfija.

Oļegs Auzers: „Sudrabs ir vislabākais: tas nogalina vismaz 600 mikrobu, sadziedē brūces, mazina asinsspiedienu, noņem alerģiju, strādājot ar sudrabu, cilvēks kļūst jaunāks.”

Atzinīgi Oļega Auzera darbus novērtēja arī mūsu valsts eksprezidente Vaira Vīķe Freiberga, savas prezidentūras laikā pasūtot darbus un tādējādi reprezentējot Latviju Lielbritānijas karalienei, Amerikas prezidenta un citām eminencēm.

“Māksla ir saziņa, kurā izteiksmes līdzeklis var būt jeb kas, kas var nodot ideju. Skatuve, glezna sudraba kauss vai dzeja, visu, kas var saviļņot, aizraut vai likt pārskatīt savu dzīvi un tās vērtības varam uzskatīt par mākslas izpausmi tās augstākajā pakāpē. Dabiski, ne visi darbi nes idejisko iezīmi. Mēs varam gūt tīri estētisku baudījumu no mākslas darba. Tomēr mani vairāk saista cilvēka emocionāli garīgā pasaule, kurā var atklāt mūsu vājības un dramatizējumus. Esmu gandarīts, kad izdodas sudrabā izpaust to, kas man bijis svarīgs. Un vēl vairāk, kad izveidotais darbs ir sajūsminājis skatītāju.” Oļegs Auzers.

Oļega Auzera darbu nosaukumi parasti ir literāri izteiksmīgi: Nākotnes pils 3001, Klejojošais holandietis, Ābeļzars, Dāvana vientuļai sievietei, Tautas mugurkauls, Malaizija, Geiša, Bahs, Svētku baltais u.c. Katrs darbs ir tapis kā stāsts, kā atziņu grāmata – Tautas spohulis.

„Tautas garīgā ''labklājība'' guļas uz mākslinieku pleciem. Viņi ir pirmie, kas saredz draudus sabiedrībai un ir spējīgi ar saviem darbiem likt apzināties. Spēja novērot, analizēt un sistematizēt, kā arī augsta atbildības sajūta ir raksturīgākā iezīme īsta mākslinieka portretā.” uzskata Oļegs Auzers. „Ar saviem darbiem es vēlētos panākt, lai krīzes laikā cilvēki aizdomātos un pārskatītu savus uzskatus par dzīvi, dabu un cilvēku savstarpējām attiecībām.”