Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide

ATSKATS: Harija un Meganas kāzas - kad tradīcijas savijas ar mūsdienīgumu

JAUNLAULĀTIE. Harijs un Megana – Saseksas hercogs un hercogiene – uzreiz pēc laulību ceremonijas © Jane BARLOW, PA Wire/PA Images/Scanpix

Prinča Harija un amerikāņu aktrises Meganas Mārklas (tagad jau Saseksas hercoga un hercogienes) sestdien Vindzorā notikušās kāzas vēsturē ieies kā ceremonija, kurā britu karaļnama senās tradīcijas atsvaidzinātas ar vairākiem jauninājumiem.

Lai gan Harija izredzes kādreiz kļūt par karali ir ļoti niecīgas, jo viņš pašlaik ir vien sestais pretendents rindā uz troni, šīs laulības, pēc ekspertu domām, atstās lielu iespaidu uz attieksmi pret karaļnamu kā tādu - kaut vai tikai tāpēc, ka pirmo reizi vēsturē tajā ieprecējusies persona, starp kuras senčiem bijuši tumšādainie vergi.

Lai gan Rietumu sabiedrībā pieņemtās politkorektuma normas paredz, ka norādīt uz cilvēku etnisko izcelsmi nav ētiski, šis esot bijis kārtējais izņēmuma gadījums, jo apliecinājis, ka mūsdienīgā sabiedrībā iespējams lauzt visdažādākos iesīkstējušos stereotipus.

Lauztie stereotipi

«Ja nu kādreiz ir bijušas kāzas, kas simbolizē modernu, multikulturālu un dažādu rasu cilvēku apdzīvotu Britāniju, tās notika vakar,» redaktora slejā uzvēris laikraksts Sunday Mirror. Uz M. Mārklas izcelsmi (viņas tēvs ir baltais, bet māte afroamerikāniete) uzsvaru likuši arī daudzi citi britu un amerikāņu laikraksti, kā arī tādas starptautiskās ziņu aģentūras kā AP un Reuters. Lai gan Rietumu sabiedrībā pieņemtās politkorektuma normas paredz, ka norādīt uz cilvēku etnisko izcelsmi nav ētiski, šis esot bijis kārtējais izņēmuma gadījums, jo apliecinājis, ka mūsdienīgā sabiedrībā iespējams lauzt visdažādākos iesīkstējušos stereotipus.

Daļa stereotipu patiešām ir lauzti, un vairāku veco tradīciju vietā, iespējams, radīsies jaunas. Tas, ka līgavu pie altāra veda nevis viņas tēvs Tomass, bet gan līgavaiņa tēvs Čārlzs, protams, bija ārkārtas gadījums. 73 gadus vecais T. Mārkls neieradās uz ceremoniju, aizbildinoties ar veselības problēmām pēc tam, kad bija nokļuvis skandāla epicentrā, izpļāpājoties dzeltenās preses žurnālistiem par gaidāmo svinību aizkulisēm un piedaloties viņu sarīkotajā foto sesijā. Tomēr AFP rīcībā nonākušais laulību ceremonijas scenārijs liek domāt, ka M. Mārkla jau no sākta gala bija apņēmusies Vindzoras pils Svētā Džordža kapelā iesoļot lepnā vientulībā, tādējādi demonstrējot savu patstāvību un neatkarību. Vedējam (šajā gadījumā Velsas princim Čārlzam) viņu vajadzēja pavadīt vien pāris pēdējos soļus līdz altārim. Ticis mainīts arī tradicionālais laulību solījums, un jaunā sieva nesolīja «paklausību» vīram.

Britu un amerikāņu mediji norāda, ka tieši pēc M. Mārklas iniciatīvas sprediķi laulību ceremonijā nolasījis ASV anglikāņu baznīcas galva Maikls Brūss Karijs, kurš citējis leģendāro tumšādaino amerikāņu tiesību aizstāvi Martinu Luteru Kingu un uzsvēris «mīlestības varu», kas spēj mainīt pasauli. Nav noliedzams, ka monarhijas visā pasaulē, it sevišķi Eiropā, beidzamo gadu desmitu laikā piedzīvojušas būtiskas transformācijas. Slavenās padomju popdīvas Allas Pugačovas septiņdesmito gadu nogalē dziedātais, ka karaļi spēj visu, taču nespēj apprecēties mīlestības vadīti, vairs īsti nav aktuāls, tomēr nosacīti konservatīvā britu karaļnama organizētās laulībās šādi izteikumi ir kas jauns. Gluži tāpat kā afroamerikāņu dziesmu dziedāšana laulību ceremonijas laikā.

Interese gana liela

Vairākas senas tradīcijas neesot ievērojis arī līgavainis, vēsta BBC, atsaucoties uz karaļnama etiķetes ekspertiem. Pie altāra viņš devās, tērpies militārajā formā, taču pretēji reglamentam nebija gludi noskuvies. Lai gan prinča bārdiņa nebija īpaši gara, viņam bija jālūdz atļauja vecmāmiņai - karalienei Elizabetei II - to nenoskūt, un tāda, protams, tika saņemta. Tāpat, pretēji britu karaļnama augstāko vīriešu dzimtes pārstāvju tradīcijām (tās ievēro gan jaunā vīra tēvs Čārlzs, gan vecākais brālis Viljams), Harijs pie altāra uzvilka pirkstā laulību gredzenu un gatavojas to valkāt visu laiku. Vēl viena tradīcija, kas tika lauzta pievakarē, kad 200 īpaši lūgtie viesi pulcējās uz ballīti netālu no Vindzoras pils esošajā Frogmorhausā - ar uzrunu uzstājās arī jaunā sieva, kura tagad jādēvē par Saseksas hercogieni. Attiecīgu titulu Elizabete II jaunajam pārim piešķīra pāris stundas pirms laulībām. BBC, atsaucoties uz etiķetes speciālistiem, precizējusi: par Saseksas hercogu un hercogieni jaunais pāris dēvējams Anglijā un Velsā, bet Skotijā viņu oficiālais tituls ir Dambertonas grāfs un grāfiene, savukārt Ziemeļīrijā - Kilkīlas barons un baronese. Šajā jomā senās tradīcijas ir ievērotas pilnībā.

Pāris dienas pirms karaliskajām kāzām tika izplatīti YouGov veiktās socioloģiskās aptaujas rezultāti, kas liecināja - 60% Apvienotās Karalistes iedzīvotāju neinteresējot Harija un Meganas kāzas, bet 66% to dēļ negatavojoties mainīt savus sestdienas ieradumus. Lai gan tā nedrīkstētu būt, taču ļoti iespējams, ka aptaujas rezultātus ietekmējis fakts, ka tā rīkota pēc britu republikāņu aktīvistu pasūtījuma. Gan starptautiskās ziņu aģentūras, gan citi mediji uzsver, ka sestdien Apvienotajā Karalistē valdījusi īsta karalisko kāzu ažiotāža. BBC, kam bija ekskluzīvas tiesības translēt ceremoniju, vakar informējusi, ka sestdienas pusdienlaikā šo kanālu vērojuši 13,1 miljons skatītāju Apvienotajā Karalistē, lai gan vidēji šajā stundā sestdienās kanāla skatītāju skaits nepārsniedz 8,7 miljonus cilvēku. Savukārt sociālo mediju izpētes kompānija Visibrain informējusi, ka diennakts laikā (no sestdienas līdz svētdienas rītam) mikroblogošanas vietnē Twitter veikti vairāk nekā 6,6 miljoni ierakstu ar tēmturiem, kas attiecās uz Vindzorā notikušo laulību ceremoniju.

Britu policija paziņojusi - kā jau prognozēts, Vindzorā pulcējušies vairāk nekā 100 000 cilvēku, kuri vēlējušies atrasties pēc iespējas tuvāk svinību centram. Laika apstākļi bija lieliski (Anglijā ierastajam pavasarim pat neraksturīgi labi), un šie ļaudis nejutās vīlušies, pat neraugoties uz to, ka kariete, kurā Saseksas hercogs un hercogiene pēc laulībām devās izbraukumā pa Vindzoru, viņiem pašāvusies garām nieka desmit sekunžu laikā. Ja ņem vērā, ka paši lielākie karaļnama fani (turklāt ne tikai briti, bet arī amerikāņi, austrālieši un viesi no citām valstīm) vietas ielu malās ieņēma jau nedēļas sākumā, viņu pacietība ir apbrīnojama. Starp citu, vakar britu karaļnams oficiāli pateicās visiem tiem atbalstītājiem, kuri nebija aicināti uz kāzām, taču ieradās Vindzorā sveikt jaunlaulātos, vēsta BBC.

Kleita no Givency

Līdz ar M. Mārklas ierašanos pie Svētā Džordža kapelas atrisinājās arī intriga, kas sieviešu žurnālos tika uzkurināta jau vairāku mēnešu garumā. Proti, noskaidrojās, ka līgavas kāzu kleita ir franču zīmola Givency britu dizaineres Klēras Vejas Kelleres darinājums. Līgavas plīvurs bija rotāts ar Britu Sadraudzības valstīm (kopā tādu ir 53) raksturīgu ziedu izšuvumiem, kuriem pēc M. Mārklas lūguma pievienota arī kāda viņas dzimtajai Kalifornijai raksturīga puķīte.

AFP uzsver, ka nedz Givency, nedz šī modes māksliniece neesot bijusi starp bukmeikeru favorītiem, un tos, kuri uz viņu likuši, nu gaida diezgan ievērojami laimesti. Tāpat ieguvēji būs tie, kuri prognozējuši, ka līgavai būs Cartier auskari un rokassprādze. Savukārt uz vakara ballīti jaunā sieva devās Stellas Makartnijas darinātā kleitā. Laulību ceremonijas laikā uzmanība tika pievērsta arī līgavas diadēmai, ko viņa, ievērojot tradīcijas, bija aizņēmusies no karalienes milzīgajiem krājumiem. Pretēji iepriekš izskanējušajām prognozēm, M. Mārkla nebija izvēlējusies diadēmu, ko savulaik kāzās uzlika Velsas princese Diāna, vēsta AP. Laulību ceremonijā viņa ieradās ar rotu, ko 1911. gadā Džordža V kronēšanas laikā galvā bija likusi viņa sieva Mērija. Interesanti, ka šī diadēma tika izgatavota tā, lai būtu pieskaņota saktai, ko Džordžs Mērijai dāvāja 1893. gadā, kad abi saderinājās, taču saktu laulību ceremonijas laikā M. Mārkla nav uzlikusi.

Taču no asociācijām ar Harija māti, princesi Diānu, izvairīties nav tik vienkārši. Dažos medijos jau izplatītas vēstis, ka Saseksas hercogiene valkā Diānas laulības gredzenu. Tas, protams, neatbilst patiesībai. Jaunlaulāto laulības gredzeni pēc īpaša pasūtījuma izgatavoti uzņēmumā Cleave & Company, turklāt Meganas gredzens darināts no Velsas zelta, bet Harija - no platīna. Taču kā īpašu kāzu dāvanu jaunajai sievai Harijs patiešām pasniedzis gredzenu, ko savulaik valkājusi viņa māte.

SLAVENIE KĀZU VIESI

* Televīzijas zvaigzne Opra Vinfrija

* Aktieris Džordžs Klūnijs un viņa kundze - juriste Amala Klūnija

* Bijusī grupas Spice Girls dziedātāja Viktorija Bekhema un viņas vīrs, savulaik slavenais futbolists Deivids Bekhems

* Dziedātājs Eltons Džons

* Aktieris Idriss Elba

* Aktrise Prijanka Čopra

* Tenisiste Serēna Viljamsa un viņas laulātais draugs - kompānijas Reddit līdzdibinātājs Aleksis Oheniens

* Televīzijas zvaigzne Džeimss Kordens

* Dziedātājs Džeimss Blants

* Aktrise Kerija Malligana

* Dziedātājs Džošs Stouns

* Bijušais Anglijas regbija izlases treneris sers Klaivs Vudvords

* Bijušais regbists Džonijs Vilkinsons

* Argentīniešu polo spēlētājs Načo Figverass

* Bijušais Apvienotās Karalistes premjerministrs Džons Meidžors

* Bijušās prinča Harija draudzenes Čelsija Deivija un Kresida Bonasa

Avots: Reuters, AFP, BBC