Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Izklaide

RECENZIJA: Aleksandra Špicberga "Aicinājums"

© Publicitātes foto

Baltā galdauta svētkos (ak, kungs, nu kā var izdomāt tik ērmotu svinību koncepciju…) Smiltenē plašākai auditorijai pirmoreiz tika atrādīts jaunās dziedātājas Aleksandras Špicbergas jaunais albums, kurā iedziedātas ļoti pazīstamas melodijas – gan tautas, gan komponistu radītas.

Izrādās, ka šis ir jau otrais viņas albums (2015. gadā tika izdots albums “Iepazīšanās”). Aleksandra tiek uzskatīta par vienu no spilgtākajām jaunās paaudzes dziedātājām Latvijā, Rīgas Doma kora skolas audzēkne ir valsts un starptautisku konkursu laureāte, turklāt viņai vēl ir tikai 16 gadu.

Lai gan Aleksandra studē akadēmisko dziedāšanu, īpaša vieta viņas repertuārā ir latviešu mūzikai un folklorai. Albumā iekļautas desmit dziesmas, tostarp Imanta Kalniņa “Lai rausi, kam rausi”, “Rakstu rakstus”, “Kad vēji kalnos rāpjas”, “Princesīte un trubadūrs“ un “Jātnieka dziesma”, Raimonda Paula „Aicinājums”, Zigmara Liepiņa “Es atnācu uguntiņu” un “Teci, saulīt”. Ierakstā piedalījušies virkne talantīgu mūziķu: ģitārists Vladimirs Kudrins, džeza mūziķi Dagnis Roziņš, Artis Boriss, Reinis Zariņš, Jānis Griķis un Rīgas Doma zēnu kora dalībnieks Dāvids Kalniņs. „Katras dziesmas stāsts veidots ar prieku un sirsnību. Vēlos, lai cilvēki dziesmu vārdos sadzird spēku un ticību, kā arī apjauš laimi par visu to, kas mums katram dots un lemts paveikt. Tas ir aicinājums dziedāt visiem kopā savā skaistajā latviešu valodā un atcerēties, ka it viss ir iespējams, ja vien mēs ticēsim!”, saka Aleksandra.

PAR. Apskatnieks pirms diska klausīšanās nebija iepazinies ar dziedātājas CV, tāpēc pirmais pozitīvais šoks bija uzzinot šīs pārliecinošās vokālistes vecumu - cik, cik, viņai ir, 15?! Bet tieši tik Aleksandrai bija šī ieraksta tapšanas laikā. Nākamais pozitīvais šoks gaidīja šī albuma sākumā - Kārļa Auzāna apdarē sagatavotā “Suitu lūgsna”, kam Aleksandra piešķīrusi īpašu spēku. Ļoti labas ir arī abas Zigmara Liepiņa dziesmas. Neskatoties uz to, ka materiāls bāzēts uz folkmūzikai raksturīgo skanējumu, tas vienalga skan pietiekami daudzveidīgi. Arī instrumentālisti ir ļoti augstā līmenī. Patīkams pārsteigums!

PRET. Par daudz Imanta Kalniņa - šie daudzie viņa “rauši” uz beigām jau sāk šķebināt.

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.