Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide

Šodien vecpilsētā notiks krāšņi Maija Grāfa svētki un karnevāls

© f64

Rīgas karnevāls "Maija Grāfa svētki” aicina rīdzniekus pie Melngalvju Nama kopā svinēt pavasari un, kā jau katru gadu, ar krāšņu karnevālu sumināt pavasari.

Rātslaukumā notiks ikgadējie „Maija grāfa svētki”, kas seno Rīgas tradīciju apvieno ar mūsdienīgu karnevālu.

Tas sāksies ar krāšņu dalībnieku gājienu vēsturiskajos un kārnevāla tērpos „Maija Grāfa svētku” atklāšanā. Šie svētki jau ir kļuvuši par pazīstamu Rīgas pavasara karnevālu un apvieno senās tradīcijas ar mūsdienu karnevālu kultūru. Šis unikāls pasākums simbolizē ne tikai pavasara atnākšanu, bet arī Rīgas pilsētas spēju harmoniski apvienot seno pagātni ar mūsdienām. Kopš XV.gadsimta Rīga svin Maija Grāfa svētkus, kā pavasara un auglības svētkus.

Šajā dienā 540 gadus atpakaļ Melngalvji rīkoja vīru sacensības un turnīrus, demonstrējot savu kara mākslu un pilsētas aizsardzībai nepieciešamās iemaņas. Turnīru uzvarētājs kļuva par Maija grāfu un izvēlējās sev visdaiļāko dāmu, kuru sauca par Maija Grāfieni. Šis Rīgas senās tradīcijas elements ir saglabāts, un sestdien rīdznieki varēs vērot vīru sacensības un apsveikt jaunu Maija Grāfu ar Grāfieni, kuriem par godu tiek rīkota plaša koncetrprogramma Rātslaukumā. Rātslaukums piepildīsies ar pasakainiem un vēsturiskiem tēliem, viduslaiku amatnieku tirdziņu, bruņinieku turnīriem un atrakcijām.

Visu dienu uz skatuves notiks koša koncertprogramma ar Rīgas jaunu talantu piedalīšanos - uzstāsies Rīgas deju studijas, talantīgi dziedātāji, cirka un teātra mākslinieki, notiks uguns šovu festivāls, kā arī jau septīto gadu notiks ikgadējs labāko tērpu konkurss „Modernā Renesanse”, kura dalībnieki demonstrē savu radošumu, talantu un fantāziju tērpu izgatavošanā. Ar katru gadu žūrijai aizvien grūtāk noteikt uzvarētājus tērpu konkursā. Vairāki tērpi tiek gatavoti mēnešiem ilgi speciāli šim pasākumam. Puse līdzekļu no konkursa dalības maksas tiek novirzīta bērnu namu audzēķņu dalības nodrošināšanai svētkos un bērnu turnīrā. Festivāla ietvaros tiek organizēts turnīrs bērniem un junioriem „Rolanda kauss 2018”, kurā piedalās gan bērni no Rīgas gimenēm, gan arī Rīgas, Daugavpils un Rēzeknes bērnu namu audzēkņi. Šis ikgadējs turnīrs tiek organizēts ar mērķi veicināt bernu aktīvu iesaisti sociālā dzīvē un veselīgā dzīvesveidā, prasmi izmantot savas personīskās īpašības - veiklību un drosmi, ticību saviem spēkiem.