Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide

DRĪZ JAUNS ALBUMS. "Prāta vētra" – aizvien labāk un labāk

DRĪZ! Grupas Prāta vētra jaunajam albumam vajadzētu nākt klajā jau šajā mēnesī © Foto: publicitātes foto, Anton CORBIJN

Ja pirmais singls no grupas Prāta vētra drīzumā gaidāmā albuma raisīja bažas, ka tas varētu būt šāviens pēc piena, tad ceturtdien publiskotā diska tituldziesma apliecina, ka viss būs OK.

Pagājušajā nedēļā klajā laistā jaunā dziesma Par to zēnu, kas sit skārda bungas ir mēģinājums reanimēt agrīno Prāta vētru. «Tas ir tāds pavasara modinātājzvans. Vismaz mums pašiem. Tāds sapurinātājs. Sak’, pietiek lirikas. Atcerieties tos zēnus, kas sāka šo grupu. Viņu degsmi un enerģiju, un dullumu,» saka Renārs Kaupers. Dziesmas vārdu un mūzikas autori ir Prāta vētra, Ingars Viļums un albuma producenti zviedri Povels Olsons un Davids Larsons.

Jaunā albuma pirmais vēstnesis Tevis dēļ lika bažīties, ka prātvētrinieki būs pārāk gājuši zviedru producentu pavadā (tiesa, vairākreizēja dziesmas noklausīšanās lika to pieņemt), otrais gabals My Mind’s So Lost (On You) un tā latviskā versija Pašu dārgāko jau šķita krietni labāki, bet jaunā dziesma ir tieši mērķī - tā atgriež pamatotas cerības, ka arī šomēnes tautās laižamais albums būs izdevies. Uz tituldziesmas statusu gan tā īsti nevelk, arī piedziedājums ir aizdomīgs, tomēr kopumā šis enerģiskais gabals atzīstams par gana labu esam. Starp citu, līdz ar to tiek oficiāli publiskots arī albuma nosaukums, kas acīmredzami tomēr nebūs garākais grupas vēsturē - Par to zēnu, kas sit skārda bungas ir tikai par burtu garāks nekā Dienās, kad lidlauks pārāk tāls, taču zaudē albumam Kaķēns, kurš atteicās no jūrasskolas…

Jaunajam singlam ir arī video, kura režisors ir sens grupas draugs PapaChi. Tas filmēts Rīgas kinostudijā, un tā veidošanā piedalījās vairāk nekā 50 cilvēku - tostarp grupa Prāta vētra, Andžeja Grauda bungu skolas audzēkņi, kikboksa un muay thai čempioni brāļi Prokofjevi un pat suns - titulētais amerikāņu Stefordšīras terjers Arguss. «Atkal pieslēgties pie darba ar Prāta vētru ir kā pieslēgties pie barošanas sistēmas vai tikt pie koncentrēta skābekļa balona. No šiem vīriem dzirksteļo milzu enerģija. Nebrīnos par mūsu kolektīvo atkarību no šiem urāna zēniem. Tie bija reāli svētki veidot šo klipu, gribu vēl!» tā PapaChi.

Kā īpašu sveicienu Starptautiskajā kosmonautikas dienā Prāta vētra 12. aprīlī (tad šī diena atzīmējama) piedāvāja noskatīties videoklipu vēl vienai jaunai dziesmai - Wonderful Day. Šajā klipā, kurā piedalās arī starptautiskās kosmosa stacijas kosmonauts Sergejs Rjazanskis, liela daļa kadru filmēta pērn novembrī, viņam esot misijā kosmosā. Grupas mūziķi ar Sergeju personīgi iepazinās Maskavā, pasākuma Čortova djužina laikā, bet jau vairākus mēnešus pirms tam puiši nejauši bija uzzinājuši, ka krievu kosmonauts ir grupas mūzikas cienītājs un Prāta vētras dziesmas ir viņa atskaņotājā kosmosa stacijā. Tad arī radās doma, ka Sergejs varētu piedalīties Wonderful Day videoklipa filmēšanā. Klipa ideja bija uzrakstīt dziesmas tekstu uz lapiņām, kurām Sergejs ļautu lidot bezsvara stāvoklī. Izrādījās, lai kosmosā izdrukātu vienu dziesmas pantu, ir nepieciešamas piecas stundas! Interesanti, ka nevienam neienāca prātā doma, ka tekstu var uzrakstīt ar roku... Šī klipa režisors ir Kaspars Roga.

Kāds attiecas uz Prāta vētras tuvākajiem plāniem, - 21. aprīlī grupa uzstāsies Dublinā, bet pēc tam sekos neliela tūrīte pa Apvienoto Karalisti: 3. maijā plānots koncerts Birmingemā, 4. maijā - Mančestrā, bet 5. maijā - Londonā. Jāatgādina arī pašmāju tūres datumi: 21. jūlijā - Jelgavā, 28. jūlijā - Valmierā, 3. augustā - Ventspilī, 11. augustā - Daugavpilī, 17. augustā - Rīgā, Mežaparka Lielajā estrādē.