Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide

RECENZIJA: Līvi "Bez štepseļiem"

© Publicitātes foto

Pērn Ainars Virga paziņoja, ka atjauno grupas "Līvi" darbību un izsludināja akustisko koncertu "Bez štepseļiem", kurš 12. novembrī notika kultūras namā "Wiktorija" Liepājā.

Koncerts tika fiksēts audio un video ierakstā, un tagad šis ieraksts izdots CD, kā arī ir pieejams mūzikas straumēšanas un lejupielādes vietnēs visā pasaulē.

Albumā iekļautas 17 dziesmu akustiskās versijas, tostarp “Pēdas uz palodzes”, “Atdod sevi man”, “Straume”, “Dzejnieks”, “Kā kuģis (Veltījums tētim)”, “Nekad”, “Nezāles neiznīkst”, “Ozolam”, “Kādā brīnišķā dienā”, protams, arī “Dzelzsgriezējs”, “Dzimtā valoda” un citas. Klausītājiem tikai viens gabals varētu būt mazāk pazīstams - no pirms aptuveni desmit gadiem koncertzuvedumam “Liepājas stāsts” sarakstītais “Muzikants”.

“Līvi” šobrīd ir Ainars Virga, Guntars Mucenieks (taustiņi) un viņa dēls Henrijs (ģitāra), dziedātājs Buks jeb Jānis Buķelis, basģitārists Edgars Silacērps un bundzinieks Māris Zīlmanis. Ierakstā bez “Līviem” piedalījās arī Dzintara Beitāna stīgu ansamblis un saksofonists Alex jeb Aleksejs Balinskis. Šo programmu “dzīvajā” vēl būs iespējams redzēt un dzirdēt 23. martā Kuldīgā, 29. martā Ventspilī, 6. aprīlī Rīgas Kongresu namā, 7. aprīlī Krustpilī un 27. aprīlī Liepājā.

PAR. “Līvi” ir “Līvi” - akustiski, pusakustiski vai roķīgi, “dzīvajā” vai ierakstos, taču vienmēr jaudīgi. Ļoti veiksmīgs ir dziesmu izkārtojums: koncerts simboliski iesākas ar jaunāko gabalu “Pēdas uz palodzes”, kā nākamais blieziens ir dziesmas Nr.4, 5 un 6, tas ir, attiecīgi “Straume”, “Dzejnieks” un “Kā kuģis”, pēc tam ir neliela liriskā atkāpe ar “Rozes zieds” un “Nekad” (šoreiz tā skan īpaši iedvesmojoši), tālāk - veltījums Jānim Grodumam “Nezāles jau neiznīkst” un ar stīgām bagātinātā “Kāpēc? Nr.1”, “Dzelzsgriezējs” iebliež tuvāk albuma noslēgumam, bet pats noslēgums ir ar “Dzimto valodu” - viss, kā pienākas! Eksperiments ar saksofonistu ir izdevies, tomēr pats lielākais pārsteigums ir Buks: lai gan par viņa vīrišķīgās balss dotībām nekad nav bijis šaubu, šajā programmā viņš skan kā īsts “līvs”, paklausieties kaut vai fantastisko “Dzimtās valodas” izpildījumu! Buks nav “dziedošais ugunsdzēsējs”, viņš ir “Dzelzsgriezējs II”.

PRET. “Līvi” savā pastāvēšanas laikā sacerējuši arī dažas (par laimi, tiešām tikai dažas) dziesmas, kuras gribētos dēvēt par ballītēs iederīgiem rokšlāgeriem - pie tiem var pieskaitīt arī šajā albumā skanošo “Es tevi gribu”. Labi, ka vismaz iztikts bez “Meitenes zeltenes”…