Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide

"Sigma" piesakās ar singlu, klipu, albumu un koncertiem

© Publicitātes foto

Latviešu indīroka grupa "Sigma" laidusi klajā jaunā albuma "Mitoloģijas" otro singlu "Kūku Marija", kas pie klausītājiem nonācis reizē ar īpatnēju videoklipu, ko veidojusi māksliniece Katrīna Neiburga. Jau pavisam drīz, 8. un 9. martā, LKA Nacionālās filmu skolas paviljonā norisināsies jaunā albuma atklāšanas koncerti.

Dziesmas “Kūku Marija” videoklipā vērojama Katrīnas Neiburgas mākslas performance - aprakšanās rituāls, kura izcelsme meklējama agrīno civilizāciju tradīcijās. “Kad visa ir par daudz vai ir piemeklējusi nedziedināma slimība, vai grib izārstēties no klaustrofobijas, vajag izrakt bedri, iegulties un palūgt kādam sevi aprakt. Kādu laiku tur pavadīt - uzsūkt zemes spēkus, nomierināties un atpūsties. Tad kāpt ārā, nosaukt sevi citā vārdā un dzīvot tālāk, cepuri kuldams,” stāsta Katrīna Neiburga.

“Katrīnas veidotais klips ir ļoti drosmīgs, jo dokumentē rituālu, kas balstīts mitoloģiskā domāšanā; mūsdienu cilvēkam šāds rituāls var šķist svešs un varbūt pat biedējošs. Taču mūs aizrāva Katrīnas piedāvātā ideja un mēs pilnībā uzticējāmies viņas mākslinieciskajam redzējumam, kas dziesmai piešķīra papildu vēstījumu. Dažādu mākslas nozaru ciešajai mijiedarbei šajā albumā ierādīta nozīmīga vieta, un tas atklāsies arī turpmāk,” norāda grupas “Sigma” dalībnieki.

Jaunā singla pamatā ir latviešu autores Ingas Gailes dzejolis “Kūku Marija”. “Tas ir dzejolis par sievieti, kura mēģina izdzīvot un palikt sieviete šajā dīvainajā, dažādu industriju un varu pārvaldītajā, pasaulē,” par savu darbu stāsta Inga Gaile. “Sigma” turpina iesākto sadarbību ar latviešu dzejniekiem: jaunajā albumā būs iekļautas desmit dziesmas, kuru pamatā ir Kārļa Vērdiņa, Ulda Bērziņa, Annas Auziņas, Ingas Gailes, Marta Pujāta, Ineses Zanderes un Jāņa Rokpeļņa dzejoļi.

Jāatgādina, ka “Sigma” ir latviešu indīroka grupa, kas pastāv kopš 2005. gada. Tās sastāvā ir Jānis Ozoliņš (balss, taustiņinstrumenti), Kaspars Lastovskis (basģitāra) un Uģis Eihvalds (bungas). “Mitoloģijas” ir grupas “Sigma” otrais albums, ko izdod biedrība “HI”. Debijas albums “Sazaroto taku dārzs” nāca klajā 2015. gadā un ieguva Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvu “Zelta mikrofons” labākā alternatīvās un indī mūzikas albumu kategorijā.