Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide

VAKARA ZIŅAS: Ekskluzīva intervija ar Gunāru Kalniņu

© FOTO: JURIS KALNIŅŠ

Spānijā dzīvojošais latviešu dziedātājs un komponists Gunārs Kalniņš (36) šajos Ziemassvētkos ciemosies Latvijā un iepriecinās klausītājus 25. un 26. decembrī «Rīgas Ziemassvētku koncertos» Ķīpsalas hallē.

Pirms lielā notikuma mūziķis »Vakara Ziņām« uzticēja savu Ziemassvētku stāstu.

- Varat atklāt, kādas ir Spānijā Ziemassvētku svinēšanas tradīcijas?

- Lielākais notikums ir janvāra pirmajā nedēļas nogalē, kad ir Triju Karaļu diena. Tad notiek viss dāvanu trakums. Protams, tiek svinēts arī Ziemassvētku vakars, kas ir 24. decembrī. Ir kāda spāņu tradīcija, kas man tā arī līdz galam nav skaidra. 24. decembra vakarā koka bluķis tiek piepildīts ar dažādiem saldumiem un našķiem. Savukārt 25. decembrī, simboliski sitot pa bluķi, no tā birst ārā saldumi. Lai arī vairāki man ir skaidrojuši šo tradīciju, taču versijas ir dažādas.

Lielā pilsētā ir milzīga Ziemassvētku tradīciju dažādība, jo līdzās dzīvo musulmaņi, ebreji, ateisti un kristieši. Katrai kultūrai ir savas tradīcijas, kas vai nu mijiedarbojas ar jau esošo, vai turas nostatus. Tādēļ nav viena izteikta veida, kā tiek svinēti Ziemassvētki, un kopā sanāk diezgan liela eklektika.

Beidzamos piecus gadus decembrī es lielākoties esmu Berlīnē, nevis Barselonā. Vācijā Ziemassvētku tradīcijas ir līdzīgas kā Latvijā, līdz ar to - nekādas būtiskas kultūru atšķirības Ziemassvētkos neizjūtu.

- Kā spāņi dekorē Ziemassvētku eglītes?

- Tāpat kā daudzviet Eiropā. Cits košāk, cits vienkāršāk.

- Vai arī šajā siltajā zemē tāpat kā pie mums priekšroka tiek dota dzīvajām eglēm?

- Ir gan īstās, gan mākslīgās. Jāatzīst, ka ar mākslīgajām ir mazāk klapatu.

- Kādas ir būtiskākās atšķirības, svinot Ziemassvētkus Latvijā un Spānijā?

- Latvijā, protams, ir ģimene, ja paveicas, ir arī sniegs. Citus gadus esmu triecies uz kalniem, lai papriecātos par sniegu, taču tur nav ģimenes. Viskomiskāk Ziemassvētkus ir svinēt pavisam siltā zemē, piemēram, Dubaijā. It kā tur ir eglītes un visas Ziemassvētku «uzpariktes», taču kaut kā «nelīmējas» kopā +30 grādu un Ziemassvētku eglīte.

- Kāds ir tradicionālais spāņu Ziemassvētku mielasts?

Pilnu raksu lasiet žurnālā "Vakara ziņas", www.vz.lv