Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide

Aptauja: Vairums Latvijas iedzīvotāju Adventes laikā aizdedzina sveces

© Xinhua/Sipa USA/SCANPIX

Latvijā gandrīz puse jeb 46% iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 74 gadiem ievēro Adventes laiku, katru svētdienu aizdedzot pa vienai svecītei Adventes vainagā. Tā liecina pētījumu kompānijas Kantar TNS veiktā aptauja.

Adventes laiks tiek saukts par kluso gaidīšanas laiku. 3% Latvijas iedzīvotāju plāno šajā laikā no savas ikdienas izslēgt svinības, vēl 3% šo laiku izmantos meditācijai. 37% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 74 gadiem neievēro šo Adventes laiku, bet 3% nav konkrēta viedokļa šajā jautājumā.

F64

Latvijā Adventes laika tradīcijas biežāk ievēro sievietes, jaunieši 15-24 gadu vecumā, iedzīvotāji no vismaz četru cilvēku ģimenēm (to skaitā arī ar bērniem), Vidzemē vai Zemgalē, kā arī lauku teritorijās dzīvojošie. Tāpat Adventi biežāk atzīmē ģimenēs, kurās runā latviešu valodā. To var skaidrot ar Latvijā raksturīgu iezīmi, ka latviski runājošās ģimenēs biežāk ir katoļi un luterāņi, kas Ziemassvētkus un ar to saistīto Adventa laiku atzīmē decembrī, kamēr krievvalodīgo ģimeņu vidū biežāk ir pareizticīgie, kas Ziemassvētkus svin janvārī.

Līdzīgi reliģiskā pārliecība var ietekmēt arī veidu, kā atzīmē Adventes laiku. Tā Latgalē Adventes laikā iedzīvotāji biežāk nekā citos reģionos ievēro gavēni, izslēdz no savas ikdienas svinības un katru svētdienu dodas uz baznīcu, kamēr Vidzemē un Zemgalē iedzīvotāji biežāk tikai aizdedzina Adventes sveces. Jāatzīmē, ka arī šo tradīciju reģionālo iezīmi var skaidrot ar katoļu ticības lielāku izplatību tieši Latgalē.