Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Izklaide

Natālija Tumševica: Balle Rīgai, kāzas pašai

SKAISTI. Interesanti, ka etiķete liedz vilkt uz balli tādu kleitu, kas jau redzēta fotogrāfijās no iepriekšējām ballēm. Cik kleitu nepieciešams šādai ballei? «Daudz!» smejas Natālija Tumševica. «Es varētu jau rīkot balles kleitu izstādi.» Iespējams, ka Rīgas balli viņa apmeklēs, lūk, šajā kleitā © Foto: Miks UŽĀNS

Šo sestdien, 9. septembrī, Melngalvju namā norisināsies Rīgas balle, kuru nu jau var dēvēt par tradicionālo.

Rīgas balle risinās otro gadu. Akcents tajā tiek likts uz klasisko eiropiešu un tradicionālo latviešu kultūras vērtību atjaunošanu un saglabāšanu, kā arī Rīgas un Latvijas vārda popularizēšanu pasaulē.

Lai sabiedrība attīstītos kulturālāka

Pirmās atmodas laikā Rīgā jau tika rīkotas šāda veida balles - tās notika 17 gadu pēc kārtas un tika sauktas par Preses ballēm. Pērn šo tradīciju nolēma atjaunot Natālija Tumševica, kuru bija iedvesmojis slavenās Vīnes balles apmeklējums. Pērn uz Rīgas balli bija atbraukuši arī ārzemju viesi no desmit valstīm, kas pirmajai reizei ir ļoti daudz, un paredzams, ka arī šogad ārzemju viesu pārstāvniecība būs līdzīga. Apmeklētāju vidū ir inteliģence no dažādām sfērām - uzņēmēji, politiķi, ārsti utt. «Šādas kulturālas vērtības mūs padara par labākiem cilvēkiem. Iespējams, ikdienā bieži arī nepadomājam par dažādām svarīgām lietām un mūžīgajām vērtībām - tradīcijām, kultūru, ģimeni utt., bet šādi pasākumi liek atslēgties no ikdienas un padomāt, kas īsti ir galvenais dzīvē. Pēc šādām ballēm cilvēki atzīst, ka sen nav jutuši šādas emocijas - tās ļauj uz piecām vai sešām stundām it kā nokļūt citā gadsimtā vai aizlidot uz citu planētu. Daudzi pēc tam ir stāstījuši, ka šo emociju iespaidā apmeklējuši operu vai baletu, ko iepriekš nav darījuši. Tā ir kulturālas sabiedrības attīstība,» skaidro Natālija.

Pasākumā uzstāsies Latvijas Nacionālās operas solisti Ilona Bagele un Raimonds Bramanis, baletdejotāji Jūlija Brauere un Raimonds Martinovs, Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas zēnu koris, profesionālie balles deju dejotāji, kā arī seno latviešu tautas instrumentu pārvaldītāji. Spēlēs simfoniskais un džeza orķestris, kas izpildīs Johana Štrausa, Pētera Čaikovska, arī Raimonda Paula un Zigmara Liepiņa skaņdarbus, kā arī modernākas deju melodijas. Balle iesāksies ar tā saukto debitantu izpildīto atklāšanas polonēzi un Vīnes valsi, pēc kura viņiem pievienosies pārējie viesi. «Lai šāda veida pasākumu vispār drīkstētu saukt par balli, jāievēro ļoti strikti noteikumi,» skaidro Natālija. «Šādai ballei ir klasiskās Vīnes balles tradīcijas, no kurām viena ir debitantu uzstāšanās. Debitanti ir jaunieši vecumā no 17 līdz 25 gadiem, kuriem ir laba izglītība, kuri ir inteliģenti un kulturāli, kā arī vēlas sevi parādīt un pierādīt augstākajai sabiedrībai. Kur gan meklēt šādus jauniešus, ja ne augstskolās?! Tajās tika rīkotas speciālas atlases, kurās izvēlēti pāri, kas pārstāvēs konkrēto universitāti Rīgas ballē. Šobrīd viņi nopietni gatavojas un trenējas šim iznācienam - mēģinājumi notika visa augusta garumā. Šis ir labs stimuls, lai, šādā sabiedrībā nonākot, saprastu, ka nepieciešams mācīties, lai dzīvē kaut ko sasniegtu.»

Piesakās jau gadu iepriekš

Rīgas balle nav tikai dejas, bet vesels inteliģentas uzvedības un dažādu mākslas pasākumu komplekts, piemēram, šogad būs aplūkojama atklātā Melngalvju nama Sudraba istaba. Viesus gaidīs izsmalcinātas vakariņas un dzērieni, vakara gaitā būs iespējams iepazīties ar senajos gadsimtos iekoptajām balles tradīcijām. Nepieciešams ievērot balles etiķeti, kas dāmām ir garā vakarkleita, bet kavalieriem - fraka, smokings vai tumšs uzvalks ar pieskaņotu tauriņu. «Tas ir milzīgs pasākums, kurā piedalīsies labākie mūziķi un mākslinieki, tas ir ļoti skaists pasākums, un gribētos, lai šī balle ir kā viena no Rīgas vizītkartēm,» saka balles patronese. «Prieks, ka cilvēki stāsta par to saviem draugiem un laikus piesakās - biļešu skaits ir ierobežots, tāpēc jau pašlaik tās tiek rezervētas uz nākamo gadu.»

Starp citu, tas nav nekas neparasts. Piemēram, Vīnes ballē var piedalīties aptuveni 10 000 cilvēku, bet visas biļetes tik un tā tiek izpirktas jau pusgadu iepriekš - uz šāda veida pasākumiem ir jāpiesakās ļoti laikus. Izskaidrojums ir vienkāršs: sievietes ir lielākas dejotājas, taču vēlas ballē piedalīties ar savu vīru vai dzīvesdraugu, tāpēc pāris dodas deju kursos, lai varētu sevi pienācīgi prezentēt šādā ballē. «Tas ir vesels process - notiek gatavošanās ballei, kurā būsi princis vai princese un dejosi mūža valsi skaistas mūzikas pavadījumā. Tas ir ļoti romantiski, cilvēkiem rodas sajūta, ka viņi no ikdienas nokļuvuši pasakā,» sajūsminās Natālija. Taču nevajadzētu domāt, ka šāds pasākums domāts tikai sabiedrības krējumam. «Rīgas balle ir domāta visiem. Mums uzstāsies bērni un jaunieši, tāpat arī Dejo ar zvaigzni dalībnieks Mārtiņš Oliņš, kurš ir ratiņkrēslā, arī daudzi citi. Nav nekādu ierobežojumu. Mēs vēlamies, lai šī balle iedvesmotu cilvēkus pievērsties kulturālām vērtībām, lai jaunieši redzētu, ka arī šādi var pavadīt brīvo laiku.»

Priecājies pats, palīdzi citiem!

Rīgas balles ietvaros notiek arī labdarības akcija, kurā iegūtie līdzekļi tiek novirzīti talantīgu bērnu atbalstam. «Pagājušajā gadā šāds atbalsts tika divām vijolniecēm, kurām apmaksājām studijas, arī instrumentu remontus - ceru, ka viņas šogad uzstāsies ballē. Palīdzējām veikt arī balles deju apmācības bērnunamu audzēkņiem: nopirkām nepieciešamos tērpus, viņi trenējās trīsreiz nedēļā, un, kad decembra beigās notika manis rīkotais Ziemassvētku labdarības vakars, viņi tajā uzstājās ar speciāli sagatavotām dejām. Ja cilvēki palīdz [ar finansiālo atbalstu], tad vēlos parādīt, kur šie līdzekļi tikuši novirzīti. Ir svarīgi parādīt, ka spējam ne tikai izklaidēties un kaut ko baudīt paši, bet varam sanākt arī kopā un palīdzēt tiem, kuriem dzīvē klājas grūtāk. Arī šogad plānojam palīdzēt jaunajiem mūziķiem, kuri, ja Dievs dos, varētu izaugt par pasaulē pazīstamiem māksliniekiem.»

Pašai Natālijai šī balle būs īpaša ar vēl kādu notikumu - šajā pašā dienā, pirms balles, viņa svinēs kāzas ar medicīnas nozarē strādājošo Kristapu Ērgli, pazīstamā kardiologa Andreja Ērgļa dēlu. «Viena no balles tradīcijām ir pusnakts kadriļa, un tieši tās laikā tiks iznesta kāzu torte - lidos pušķi, skanēs apsveikumi,» dzirkstoši smejas Natālija. «Starp citu, daudzi uz šo balli nāk svinēt kāzu gadadienu vai dāvina biļetes uz to mīļotajam cilvēkam nozīmīgā jubilejā. Tā ir ļoti laba dāvana, piemēram, es labprāt tādu saņemtu.» Rīgas balles rīkotāji jau sāk gatavoties nākamajam pasākumam, kas notiks Latvijas simtgadē. «Ir gūta pieredze, un jau šogad būtībā varam runāt par Rīgas balles tradīcijām. Ceru, ka tā arī turpmāk notiks katru gadu,» saka balles patronese Natālija Tumševica.