Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Izklaide

Lielbritānijas latvieši pirmo reizi izvēlējušies savu karalieni

© Ekrānšāviņš

20.augustā noslēdzās Lielbritānijā dzīvojošo latviešu vidū vēl nebijis notikums. Lielākajā latviešu emigrantu Apvienotajā Karalistē komunikācijas platformā sociālajā tīklā "Facebook" - grupā "Latvieši UK" veselu mēnesi noritēja Lielbritānijas latviešu karalienes meklējumi. Veselu mēnesi ilgušā konkursā "Meklējam Latvieši UK karalieni" ar 54 balsu pārsvaru sīvā konkurencē uzvarēja Baiba Rozentāle no Telfordas pilsētas Anglijā.

Konkursā varēja piedalīties jebkura vecuma latviešu sieviešu kārtas pārstāves, kuras šobrīd dzīvo, strādā vai mācās Apvienotajā Karalistē. Latviešu skaistākās, simpātiskākās, inteliģentākās un patriotiskākās - latviskā skaistuma iemiesotājas - karalienes titula pretendentes tika meklētas 3 konkursa foto un video iepazīstināšanas atlases kārtās sociālajā tīklā "Facebook".

No katras kārtas četras populārākās un vairāk kā 21 500 lielās kopienas grupas favorītes nokļuva finālā. Tajā par karalienes kroni cīnījās 13 pretendentes (2 sievietes bija saņēmušas pusfinālā vienādu balsu skaitu). Finālā uzdevumi jau bija mazliet sarežģītāki, jo Lielbritānijas latviešu vērtējumam vajadzēja nodot vismaz vienu latvisku foto/video, ievietot vismaz vienu mazu video stāstu par sevi (kā nokļuva Apvienotajā Karalistē un kādi ir nākotnes plāni), kā arī ievietot vismaz vienu foto/video vakarkleitā. Balsojuma rezultātā vislielāko punktu skaitu ieguva Baiba Rozentāle, kura ar savu vienkāršību, labestību, cieņu un uzmanības apliecinājumiem no pārējām fināla dalībniecēm, kā arī aktīvu atbalstītāju pulku, saņēma kopvērtējumā 434 punktus.

Baiba Anglijā dzīvo jau 7 gadus. Šeit dzīvo arī gandrīz visa viņas ģimene - abi vecāki un māsas. Ikdienā skaistā latviete ir pašnodarbinātā savā uzņēmumā "Baiba's Beautique Empire", kas sniedz skaistumkopšanas un kosmetologa konsultācijas, bet brīvajā laikā jau nepilnus piecus gadus aizrāvusies ar kikboksu.

Par Lielbritānijas latviešu vice karalieni kļuva 3 mēnešus vecā dēliņa māmiņa un skaistumkopšanas uzņēmējdarbībā nodarbinātā Silga Snucīte no Īpsvičas pilsētas. Godpilnajā trešajā vietā ierindojas Iveta Rācene (Yvette Turnip) no Aberdīnas, Skotijā.

"Konkursa ideja bija spontāna, to kādu vakaru ieteica aktīvā grupas dalībniece Dzintra Cornish, kura minēja: "Mums grupā ir tik daudz skaistu meiteņu, varbūt uztaisīsi skaistumkonkursu? Es uzvarētājai dāvinātu ekskluzīvo "Cristal" šampanieti!" Pēc pāris dienām un dažām sarunām ar paziņām, sapratu, ka mūsu - latviešu Lielbritānijā, lielākajā komunikācijas grupā šādam konkursam balvu grozs savāksies gana interesants un liels. Un tad sākās pats konkurss, kura galvenais moto bija allaž uzsvērtais "just for fun". Mēs, meitenes un skatītāji, balsojot un vērtējot, darījām tikai un vienīgi prieka pēc, dēļ jaukām un labām emocijām, atsauksmēm, kas nav izplatīta parādība internetā. Pamazām visi iekarsa, konkurss kļuva populārs, ar atbalstītāju dāvanām pildījās balvu grozs, bet daiļās dāmas finālā, kaut arī zināja, ka "karā kā jau karā - visi līdzekļi atļauti", netīrās spēlītēs neielaidās. Viņas drosmīgi, godīgi un atklāti piedalījās fināla video tiešraidēs, atbildēja uz atbalstītāju (ne tikai) jautājumiem un cīnījās līdz galam", saka grupas "Latvieši UK" un "Tauta.uk" izveidotājs Helmuts Meškonis, piebilstot, ka nākošgad konkurss noteikti tikšot rīkots atkal.

Konkursam balvas bija sarūpējuši 25 tautieši - latviešu uzņēmēji, organizācijas, latviešu pasākumu rīkotāji un privātpersonas no visas Apvienotās Karalistes. Uzvarētājas balvu grozā bija tādas dāvanas kā šampanietis "Louis Roederer Cristal Champagne 2009", 2 augstākās kvalitātes vācu kristāla šampanieša glāzes, kas rotātas ar "Swarovski" kristāliem, vakariņas diviem no restorāna "CCCP", biļetes un abonementi uz latviešu koncertu pasākumiem Anglijā, dāvanu kartes veikalos un dažādiem pakalpojumiem aptuveni 500 GBP kopvērtībā, daudz šokolādes gardumu, kosmētika u.c. Pašu galveno balvu - īpaši karalienei darināto kroni, kas daļēji rotāts ar "Swarovski" kristāliem, konkursam nodrošināja koncertu rīkošanas organizācija "Black Shark Event".