Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide

VAKARA ZIŅAS. Lienei Skulmei Itālija ir kā zāles pašapziņas celšanai

© Lienes Skulmes privātais arhīvs

Sabiedrības dāma un gleznotāja Liene Skulme pavisam nesen atgriezās no Itālijas, kur baudīja īstu vasaru. Žurnālam »Vakara Ziņas« viņa uztic savus Itālijas piedzīvojumus, kuru laikā secinājusi, ka itāļu mafija ir tikpat nežēlīga, kā to attēlo kinoindustrija.

Ceļojumā dodas no draugiem aizlienētā autiņā

«Itālijā beidzamo reizi biju pirms vairākiem gadiem. Pirmajā ceļojuma dienā uzreiz paviesojos divās pilsētās - Dženovā, kas ir ļoti skaista un senatnīga piejūras pilsēta, un Trani. Uz Itāliju devos, lai baudītu kultūru un arhitektūru. Mana brauciena mērķis nebija iepirkšanās, bet pēc iespējas vairāk redzēt un uzzināt. Apmeklēju arī baznīcas un mākslas galerijas, kurām nekad nespēju paiet garām, jo esmu dzimusi mākslinieku ģimenē un arī pati gleznoju.

Lienes Skulmes privātais arhīvs

Braucu gar Salerno kreiso piekrasti uz Positano, kas atrodas jūras krastā. Piejūra mani fascinē, jo nekad agrāk nebiju braukusi pa serpentīna ceļu. Neapolē jūras krastā atrodas restorāns, pie kura pagalmā dažāda vecuma cilvēki dejo Argentīnas tango. Tā vien gribējās arī iet un uzdejot.

Cilvēki te ir ļoti laipni un atsaucīgi. Apskatīju arī tūristu iecienītās vietas - Romas vecpilsētu, Kolizeju un Vatikānu. Tā kā šeit arī dzīvo mani itāļu draugi, es pabiju vietās, kur tūristi nav bieži viesi. Itāļi patiesībā ir mierīgāki nekā latvieši. Ārēji viņi ir skaļāki un krietni vairāk žestikulē, kas izskaidrojams ar to, ka viņi ir emocionālāki nekā mēs. Tomēr, runājoties un kontaktējoties ar itāļiem, varu teikt tikai to labāko. Iespējams, tas tāpēc, jo komunicēju ar inteliģentiem cilvēkiem, kas ir ārsti un profesori.

Lienes Skulmes privātais arhīvs

Man patika iepazīt vietējo cilvēku tradīcijas caur viņu pieredzi, nevis klausoties gidu, kas visu tekstu nolasa no grāmatas. Itāliju apceļoju mašīnā, ko aizlienēju no itāļu ģimenes draugiem,» stāstu par Itāliju sāk Liene Skulme.

Pilnu rakstu lasiet žurnālā "Vakara ziņas", www.vz.lv