Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide

Tik dažādais Rihards Lepers

VIENS NO BLONDAJIEM. Kāpēc šovam Blonds un vēl blondāks izvēlējās tieši Rihardu Leperu, nevis kādu citu? «Protams, varēja izvēlēties arī jebkuru citu. Iron Man taču arī varēja spēlēt jebkurš, vai tad pasaulē maz aktieru?» smejas Rihards. «Šis bija ļoti sarežģīts projekts: ja filmā ir scenārijs, tad šī lielākoties bija tīra improvizācija. Atšķirībā no kino te brīžiem bija jādomā tādās kategorijās – nu, ko vēl stulbu varētu izdarīt?!» © F64

Pavisam drīz, no 19. augusta, telekanāla 360TV ēterā būs skatāms jauns šovs Blonds un vēl blondāks. Galvenajās lomās – pazīstamais aktieris Rihards Lepers un vairāk kā radiodīdžejs zināmais Nauris Brikmanis. Podi garantēti!

Caur humora prizmu

Pagaidām šova ideja vēl netiek publiskota, taču, cik noprotams, tas būs kaut kas līdzīgs ierastajiem ceļojumu raidījumiem, taču ar pamatīgu humora piedevu - ne velti šīs desmit sērijas filmētas Ukrainā. «Tas būs piedzīvojums no Odesas līdz Kijevai, kurā mēs darīsim pašas muļķīgākās lietas, ko vien pieauguši vīrieši var izdarīt: uz ielas tēlojam indiāņus un kovbojus, izjokojam viens otru un uzdodam dažādus trakus uzdevumus, sacenšamies savā starpā utt. Es uzskatu, ka šis raidījums būs traģikomisks - dažiem tas liksies smieklīgs, bet dažiem varbūt pat traģēdija. Humors ir dīvaina lieta, katrs to uztver citādāk. Jā, reizēm es tur droši vien izskatīšos pat kā izkūkojis prātu. Bet raidījums būs ļoti interesants, piesātināts ar dažādiem uzdevumiem, kurus normāls cilvēks veselā saprātā, viesojoties citā valstī, nekad nedarītu,» smejas aktieris Rihards Lepers. Pats viņš gan pagaidām nav redzējis nevienu raidījuma sēriju, tāpēc arī nevar komentēt, kā tas viss izskatīsies, tomēr no piedzīvojumiem uzreiz atceras braukšanu ar bobikiem jeb padomju laiku automašīnām UAZ kalnos. «Man vienu brīdi likās, ka Nauris ietrieksies ar mašīnas priekšgalu zemē, bet, kad man bija jābrauc, tad vienalga devu virsū pilnā gāzē. Bobika īpašnieks teica - kuš, kuš, viss būs labi, bet es tikai braucu!»

IZSKATĀS DZIRDĒTS. Šovā Izklausies redzēts Rihards Lepers tēloja dažādus pretrunīgus tēlus, tostarp īru folkmūzikas dzērāju, Šeinu Makgovenu / Publicitātes foto

TV spēles Blonds un vēl blondāks noteikumi vienkārši - gan producente izsniegusi kādus konkrētus uzdevumus, gan arī pašiem nācies uz ielām izspēlēt dažādas etīdes. «Mēs bijām arī daudzos tādos Odesas rajonos, piemēram, Moldovankā, kur kādreiz dzīvoja šīs pilsētas bandīti - arī tur meklējām humoru.» Kā nu tas būs sanācis, pagaidām grūti prognozējams. Jāpiebilst, ka saukt to par atpūtas braucienu ar šova elementiem galīgi nav pamata - filmētas desmit sērijas desmit dienās, no rīta līdz vakaram, bet Rihardam vēl paralēli nācies braukt darba darīšanās uz Rīgu un pēc tam uzreiz atpakaļ. «Šova ideja bija tāda - braukt pa postpadomju valstīm, kur cilvēki dažādas lietas uztver mazliet citādāk, nekā mēs to esam ieraduši. Apskatīt šīs valstis dažādu uzdevumu izaicinājumos. Tā nosaukumu mēs izdomājām paši, viss balstīts uz vieglu humora līmeni,» uz vaicājumu, kāpēc aktieris piekritis šādam piedāvājumam ar tik īpatnēju nosaukumu, atbild Rihards.

Lielākoties strādā svešās zemēs

Ar aktieri Rihardu Leperu ir īpatnēji: droši vien katrs zina viņa vārdu (kaut vai pēc bulvārpreses savulaik piekarinātajām birkām par līdzību ar Leonardo di Kaprio), bet tikai retais zina, ar ko viņš šobrīd nodarbojas. Arī dalība šādā šovā šķiet dīvaina - viņam it kā vairāk piestāvētu kāds nopietnais mīlētāja tēls. «Šovā Izklausies redzēts atļāvos spēlēt īru dzērāju, atļāvos spēlēt Boratu, arī duetu Sandra un Misteru Trololo - parādīju to savu pusi, kurā atļaujos būt nenopietns, un kāds es patiesībā arī esmu. Es varu būt dažāds,» pamato Rihards.

Kā savu pieraksta vietu aktieris šobrīd sauc Krievu Drāmas teātri, taču arī tajā viņš nav štatā. «Nodzīvoju divus mēnešus Ukrainā, kur filmējos divos kinoprojektos. Viens saucās Konvoj. Es tur esmu vācu armijas majors, starp citu, pirmā vācieša loma, kurai piekritu, - pirms tam nofilmējos Krievijas projektā Jekaterina Veļikaja, kur spēlēju poļu kņazu, vēl pirms tam nospēlēju galveno lomu filmā par Černobiļu, kur es biju lietuvietis Vitass. Šī filma pērn saņēma labākās TV filmas balvu Ukrainā. Bet vēl būs viena filma Snaiperša, kas drīzumā parādīsies uz ekrāniem, un arī tajā spēlēju galveno lomu. Lielākoties šobrīd darbojos kino jomā, taču ārpus Latvijas, tāpēc arī varbūt kādam šeit liekas, ka esmu pazudis. Bet tā nav,» ar milzu informācijas gūzmu pārsteidz Rihards Lepers. Viņam ir divi aģenti - viens Maskavā, otrs Kijevā, kuri arī gādā par darba piedāvājumiem, taču, protams, profesionāļi skatās pēc parādītā, un Riharda parādītais, kā tas labi redzams, ir bijis tā vērts. «Šobrīd es gan vairāk koncentrējos uz kino, taču man šeit, Latvijā, ir arī teātra izrādes.» Kāpēc latviešu aktieriem (Ivars Kalniņš, Arnis Līcītis, Andris Bulis u. c.) tik bieži tiek piedāvātas lomas lielajā kaimiņzemē? «Es domāju, ka mūsu, latviešu aktieru, pluss ir eiropeiskajā izskatā. Neesam ne vācieši, ne skandināvi, taču [pēc izskata] atšķiramies arī no slāvu cilvēkiem. Protams, pats būtiskākais ir tas, ko spēj izdarīt uz skatuves vai kino ekrāna, bet līdz tā pierādīšanai ir jātiek. Tāpēc šobrīd neesmu nekur štata darbinieks, jo ir jābrauc, jāstrādā un sevi jāpierāda,» norāda Rihards.

BŪS INTERESANTI. «Šis raidījums būs dulls - es pats ar milzīgu nepacietību gaidu pirmās sērijas, jo vēl nevienu no tām neesmu redzējis,» atzīst aktieris Rihards Lepers, kurš šovā Blonds un vēl blondāks startēs kopā ar Nauri Brikmani / Publicitātes foto

Brīvajā laikā - mūzika un uzvalki

Drīzumā būs arī pavisam jauna izrāde Žaņa Lipkes muzejā Ķīpsalā - tai režisors ir Genādijs Ostrovskis, krievu kinorežisors. «Tā būs gan latviešu, gan krievu valodā - šķiet, ka pirmizrāde varētu būt novembrī. Taču šobrīd galvenais akcents ir uz kino,» skaidro Rihards.

Viņš darbojas arī citās radošajās sfērās. «Brīvajā laikā ierakstu savu mūziku - es to negribu pazaudēt, bet ierakstīt konkrētā projektā. Tā ir uz dažādu slavenu dzejnieku dzejas bāzēta mūzika. Tā kā man patīk dzeja, tad es izdziedu to mūzikā - kā pats jūtu. Iesākumā muzikāli stilistiski es to vēlējos kaut ko līdzīgu grupai Kings Of Conveniance - viņiem ir tādi kā stāsti ar piedziedājumiem, man gribējās radīt tādu kā mieru mūzikā. Kad pievienojās citi mūziķi, tad gan tas beigās sanāca daudz spēcīgāk un jaudīgāk, nekā sākotnēji biju iecerējis. Tas ir hobija projekts, taču septiņas dziesmas jau ir ierakstītas un kādreiz tam vajadzētu ieraudzīt dienasgaismu. Es gribētu, lai cilvēki sadzird tos spēcīgos dzejoļus, kuri ir šajā mūzikā, lai koncertos ir mierīgie vakari, kad pasēdēt, iedzert vīnu un paklausīties mūziku. Bet tas ir otrajā plānā, pirmajā vienalga ir kino,» ar pārliecību balsī saka aktieris. Starp citu, kā mūziķis viņš absolūti nav amatieris - talsenieku orķestrī savulaik spēlējuši arī tādi nopietni vīri kā Intars Busulis, Jānis Stībelis, Rihards Zaļupe un citi. «Esmu diplomēts saksofonists, taču šobrīd man mūzika ir otrajā plānā. Jā, es varētu būt dziedošais aktieris - ne velti laikam man savulaik [vokālā pedagoģe] Anita Garanča teica, lai ejot uz Latvijas Mūzikas akadēmiju un kādreiz būšu dziedātājs La Scala,» pajoko Rihards. «Ar šādu pasniedzēju daudz kas būtu iespējams, tomēr mana galvenā interese ir kino - esmu izvēlējies šo lauciņu. Uzdevums nav viegls: starp tik daudziem aktieriem izcīnīt lomas, taču es pie tā strādāju.»

Interesanti, ka arī tas vēl nav viss: pameklējot aktiera vārdu internetā, pirmā uzrādās mājaslapa, kas liecina, ka Rihardam ir sava apģērbu līnija, ja precīzāk, uzvalku piedāvājums. «Tas notiek sadarbībā ar Londonas firmu, esmu kā dizainers, kas uzzīmē šos uzvalku modeļus. Man gan bail no šādiem skaļiem vārdiem kā dizainers, taču principā tiešām funkcija ir līdzīga. Man tika izteikts šāds piedāvājums, vai es kā aktieris negribu izveidot kādu savu aksesuāru līniju. Es piekritu. Pats valkāju uzvalkus, tāpēc man šķita, ka būtu ļoti OK, ja varētu valkāt tādus, kas man patiešām patīk, nevis par lielām summām pirkt ofisu uzvalkus. Es zināju, ko vēlos. Principā - varētu teikt, ka viss notika savtīgos nolūkos, gribēju valkāt labus uzvalkus. Ir klienti, notiek pasūtījumi, arī tas viss risinās paralēli.» Izskatās, ka Rihards Lepers vēl tikai sāk atklāt visus savus talantus.