Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide

JĀŅU LAIKS: Kā siet sieru un cept maizi?

© f64.lv

Vasaras saulgrieži ir tas brīdis, kad ir visgarākā diena un visīsākā nakts. Jāņi un Līgo diena būs jau pēc divām nedēļām, tādēļ daudzviet jau sāk norisināties dažādi ielīgošanas pasākumi, kuri pulcē lielu skaitu apmeklētāju. Šādos pasākumos parasti tiek daudzinātas latviešu tradīcijas un galdā tiek likti pašu rokām gatavoti labumi.

Par vienu no vasaras saulgriežu simboliem tiek dēvēts pašu rokām siets Jāņu siers un Valmieras muzeja darbinieces portālam nra.lv sniedza ieskatu siera siešanas mākslā.

Siers tiek gatavots no pilnpiena un biezpiena. ‘’Tradicionāli sieram ir nepieciešams kaut kas skābumam, piemēram, biezpiens. Tā kā biezpiens mūsdienās nav pietiekoši skābs, jo ierasti cilvēkiem tāds negaršo. Tas nav spējīgs saraut piena olbaltumvielas, kas sieram ir nepieciešams. Pirmā siera gatavošanā mēs pievienojām klāt rabarberus, savukārt nākamajam citrona sulu.’’ Siera gatavotāja min, ja piena olbaltumvielas tiek sarautas nav nepieciešam pievienot citas sastāvdaļas. Ikdienā, lai būtu vieglāk var pievienot klāt etiķi vai citronskābi. Klāt sieram var pievienot ķimenes, sviestu un olas, taču tas nav obligāti.

‘’Šāds siers svaigs var stāvēt kādu nedēļu, vēlāk viņš sāk kalst. Visgaršīgākais ir brīdī, kamēr viņš vēl ir silts.’’

Ne tikai siers tiek gatavots speciāli uz vasaras saulgriežiem, tiek cepta arī maize. Maizi jau izsenis var dēvēt par latviešu kulinārijas simbolu, jo tā tiek pielietota dažādu ēdienu un uzkodu gatavošanā.

Maizes cepēja atzina, ka maizi var cept no jebkā, taču ir svarīga krāsns, kādā tu viņu cep. ‘’Valmieras vēstures muzeja meitenes man parādīja viduslaiku gravīru, kurā bija attēlots, kā senos laikos, lielajos gadatirgos, tika cepta maize. Maizes krāns tika novietota uz pārvietojamiem koka ratiem, tādā veidā bija iespējams braukt uz dažādiem gadatirgiem un cept maizi. Lielu maizes klaipu tur ir grūti izcept, jo vajadzīgs liels karstums, bet tur tika ceptas karašiņas.’’

Kā meistare atzina, tad viņa pirms gada uzbūvēja šādu krāsniņu no māla. Cepšanas process ir ātrs, maizi ieliek krāsnī un pēc brīža tā ir gatava, taču iepriekš krāsns ir jākurina divas stundas.