Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide

Joku karalis Valters Krauze: Sāku nogurt no burzmas

PROM NO PILSĒTAS. «Mans mazais plāns ir piecdesmit gados vairs nedzīvot pilsētā, jo es sāku nogurt no burzmas. Bet, lai to varētu realizēt, vēl četri gadi ir jāstrādā, jāstrādā, jāstrādā! Protams, jau tagad būtu priecīgs, ja varētu sēdēt savā mazajā zemes pleķī un šūpināt kājas,» saka Valters Krauze, piebilstot, ka šūpināt kājas gan neizdosies – tik un tā būs jāstrādā © Ilze Zvēra/F64

Svētdien Ikšķiles estrādē, kur no pulksten 15 notiks Edgara Liepiņa gadskārtējais piemiņas koncerts jeb Hugo Diega dziesmu svētki, tiks pasniegta arī aktiera iedibinātā balva Joku karalim 2017. Šogad to saņems aktieris, TV raidījumu vadītājs un viens no talantīgākajiem smīdinātājiem un joku plēsējiem Valters Krauze.

Ikgadējais Edgara Liepiņa piemiņas brīdis Skultes kapos būs sestdien, 27. maijā, pulksten 19, bet svētdien Hugo Diega dziesmu svētkos Ikšķilē Edgara Liepiņa savulaik dziedātās dziesmas izpildīs un uz kopīgu dziedāšanu aicinās Viktors Lapčenoks, Dainis Porgants, Guntis Skrastiņš, Andris Baltacis, Atis Auzāns, Dainis Skutelis, Ineta Rudzīte un Tirkizband. Koncertu vadīs svaigi ievēlētais Joku karalis, un būs arī Edgara Liepiņa sapņu mašīnas Volga parāde.

Uzzinājis, ka viņam tiks piešķirta Edgara Liepiņa balva, Valters Krauze sākumā pat nenoticēja, jo nekad par to nebija domājis. «Patiesību sakot, kad šī balva tika Baibai [SipenieceiGavarei], es tā drusku šķībi skatījos uz viņu, bet nu, protams, mums jau nav ko dalīt,» saka šā gada balvas laureāts, atzīstot, ka to saņemt ir gods un ir patīkami. Viņš atminas: kad savulaik, mācoties 6. vai 7. klasē, vecāki viņam atdeva savu veco kasešu magnetofonu Vesna, viena no kasetēm, kas bija ļoti nodrillēta, jo bija ceļojusi no vienas mājas uz otru, bija Edgara Liepiņa dziesmu kasete. «Beigās tā jau ļoti čīkstēja, bet, ieliekot sērkociņu, varēja klausīties. Jā, lielāko daļu dziesmu es zinu un zinu arī vārdus, bet - Edgars Liepiņš man neasociējas tikai ar mūziku. Es atceros viņu arī vairākās Jaunatnes teātra izrādēs, savos trakajos jaunības gados esmu bijis arī uz vienu koncertu Mežaparkā, kur viņš uzstājās kopā ar Juri Kulakovu, tāpat esmu redzējis arī Hugo Diegu, cik nu jūtūbā ir pieejams,» stāsta Valters Krauze, piebilstot, ja vēl pirms gada viņam pat neienāca prātā, ka varētu saņemt Edgara Liepiņa balvu, tad - šeku reku tā ir! «Protams, paldies, patīkami,» viņš atzīst.

Taujāts, vai par profesionālo veikumu humora lauciņā šī balva viņam ir pirmā, Valters Krauze atteic, ka savulaik humora šovs Savādi gan ir saņēmis divas Nacionālās radio un televīzijas padomes balvas, bet tas gan bija komandas darbs un arī visas komandas nopelns.

Valters Krauze stāsta: lai arī sestdien viņam nesanāks aiziet uz piemiņas brīdi Skultes kapos, jo jābūt citā pasākumā, viņš noteikti, lai piemiegtu Edžum ar aci, turp aizbrauks dienu iepriekš. «Viņš gan man nekad nav bijis Edžus, vienmēr Edgars Liepiņš. Jā, mēs esam tikušies, bet tad vēl biju pavisam puņķains jaunietis un es neuzdrošinājos viņu saukt par Edžu. Tajā laikā skatuves māksliniekiem bija pavisam cits stāvoklis sabiedrībā, un es ar visiem, kuri bija vecāki par mani, biju uz jūs,» atminas šodien populārais joku plēsējs.

Viņš stāsta: «Vecāki jau skolas laikā man teica: «Bērniņ, domā, ko tu dzīvē darīsi, tu visu laiku tikai palaid muti... Nu, savācies, domā!» Vispār es gribēju kļūt par ārstu, bet man nepadevās ķīmija, lai gan man nebija grūta galva. Taču uz medicīnu neaizgāju, jo nevarēju skatīties uz asinīm. Lai nebūtu jāiet vidusskolā, gribēju iet uz pavāru skolu, bet māte teica: «Pabeigsi vidusskolu, tad vari iet uz pavārskolu. Paldies viņai par to. Beigās es pabeidzu aktierus, dzīve visādi svaidīja, sistēmas mainījās, bet - es esmu apmierināts.»

Interesanti, vai arī vecāki ir apmierināti ar dēla izvēli un šodien priecājas par sasniegto? «Es ceru, ka svētdien viņi būs Ikšķilē, esmu uzaicinājis. Kad pateicu tēvam, ka man pasniegs Edgara Liepiņa balvu, viņš teica: «Nu, tas ir forši! Un?» Nesapratu, kas un? Teicu, ka saņemšu balvu, būs koncerts un visi pa mājām, uz ko tēvs atteica: «Pilnīgi izslēgts! Kur būs baļļuks?» Nu, labi, kopā ar tuvākajiem draugiem vecāku mājas pagalmā būs arī baļļuks.».