Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide

Iepazīsti Latvijas krupjus zoodārzā

© Kaspars Krafts/ f64 photo agency

Lai arī pavasaris šogad ierodas negribīgi un visā Latvijā valda itin vēss laiks, kas ne īpaši patīk mūsu abiniekiem un rāpuļiem, tomēr siltākās un saules apspīdētās vietās, pa laikam var manīt kūņojamies kādu vardi vai krupi, kādu čūsku vai ķirzaku. Tā kā šie daudziem ne tik tīkamie dzīvnieki mīt mums līdzās, tādēļ ir vērts par tiem uzzināt daudz ko vairāk. Šī iemesla dēļ jau piekto gadu Rīgas Zoodārzs rīko Latvijas abinieku un rāpuļu dienas, iepazīstinot apmeklētājus ar mūsu kaimiņiem. Šogad 29. un 30.aprīlī Latvijas abinieku un rāpuļu zālē no plkst.12.00-15.00 darbosies izzinoši pētnieciskā darbnīca: "Iepazīsti Latvijas krupjus".

Risinot dažādus uzdevumus un spēlējot spēli, ikvienam interesentam būs iespēja uzzināt, kas ir krupis, ko ēd šis abinieks, cik Latvijā ir dažādi krupji, kur tie dzīvo, kas tiem atšķirīgs un kāda ir to radu saime. Tā liekot gabaliņu pa gabaliņam zināšanu puzlē, iegūsim izpratni par šiem dzīvniekiem. Un tad varbūt krupis no netīkama mošķa kļūs par iemīļotu kaimiņu, jo, tikai iepazīstot un izprotot, mēs varēsim lieliski sadzīvot ar šīm neparastajām un noslēpumainajām dzīvajām radībām.

Ar pasākumu "Iepazīsti Latvijas krupjus" Rīgas Zooloģiskais dārzs Eiropas dabas kampaņas "Ļauj DZĪVOT!" (www.letitgrow.eu) ietvaros turpina skaidrot un iepazīstināt sabiedrību ar Latvijas faunas daudzveidību un pievērst uzmanību tās aizsardzībai.

Latvijas abinieku un rāpuļu ekspozīcija atkal atvērta

No ziemas miega modušies ir Zooloģiskā dārza Latvijas abinieki un rāpuļi. Pārvietoti uz ekspozīcijas terārijiem, tie steidz izlocīt kājas un īsākus vai garākus mugurkaulus, kā arī iemēģināt balsis raibajam abinieku pavasara koncertam.

Citi jaunumi

Pavisam nesen no Leipcigas zoodārza ir atbraucis Sibīrijas muskusbriežu tēviņš Brams. Tas ir stirnas lieluma pārnadzis, kam nav ragu, bet ir kārtīgi ilkņi. Tēviņiem tie var sasniegt 7 cm garumu (mātītēm īsāki), tādēļ tie labi saskatāmi arī, ja mute ir aizvērta. Tā kā Brams ir tikai nepilnu gadu jauns, tad ilkņi tam vēl kādu laiku jāaudzē… Suga ir sastopama Sibīrijā. Sibīrijas muskusbriedis ir ierakstīts Pasaules Sarkanajā grāmatā kā saudzējama suga (vulnerable). Rīgas Zoodārzs plāno izveidot šīs sugas vairošanas dzīvnieku grupu, dodot ieguldījumu muskusbriežu saglabāšanā. Apskatāms blakus kamieļiem.

Jau divas nedēļas pa Ungārijas stepju govju aploku dzīvojas mammas Freijas un tēva Poļa pirmdzimtais bullēns. Mazulis labprātāk pavada laiku gulšņājot smiltīs. Mugurā tam ir maskējošs smilškrāsas kažociņš, tādēļ steidzīgākiem apmeklētājiem vērts nedaudz piebremzēt soli un vērīgāk palūkoties aplokā.

Huzārpērtiķu saime papildinājusies ar diviem mazuļiem. Tumši brūnie "bēbji" piedzimuši marta beigās un aprīļa sākumā. Tagad tie cieši turas mammām pie vēdera un ik pa brīdim paēd barojošo pienu.

Laipni aicināti ciemos iepazīt mūsu kaimiņus un klausīties abinieku pavasara koncertu!