Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide

Toms Prāmnieks. Hokeja tulkotājs

© F64

Latvijas hokeja izlase nupat aizvadījusi pēdējās pārbaudes spēles mājās un jau auj kājas braucienam uz Ķelni, kur nākamnedēļ sāksies pasaules čempionāts. Uz Vāciju dosies arī vairāki sporta žurnālisti, tostarp Viasat Sport Baltic komentētājs Toms Prāmnieks.

Piekto reizi klātienē

Pavisam drīz sāksies mūsu pusē par ikgadējo pavasara trakumu hokejā dēvētais pasaules čempionāts, kas risināsies Vācijā (Ķelnē) un Francijā (Parīzē). Starts tam tiks dots 5. maijā, bet Latvijas izlasei pirmā spēle būs pēc dienas ar dāņiem. Sporta žurnālistam Tomam Prāmniekam šis būs sestais pasaules čempionāts hokejā. «2012. gadā bija mans pirmais čempionāts - Somijā, Helsinkos. Tad klātienē biju uz spēlēm, sākot no ceturtdaļfināliem. Nākamais bija Stokholmā, pēc tam - Minskā, tad bija Prāga, un vienīgais, kurā nav būts uz vietas, bija pagājušajā gadā Maskavā - uz to mēs neaizbraucām,» atminas Toms. Šogad viņš klātienē komentēs aptuveni 30 spēles - visas tās, kuras risināsies Ķelnē, tātad arī visas ar mūsējo piedalīšanos. Uz vietas vēl būs kolēģi Aivars Zahārovs un Jānis Vuguls, kuri arī nodrošinās «hokeja tulkojumu» TV3, TV6 un VSB kanālos, bet Tomam tandēmā ticis ļoti pieredzējis speciālists - ilggadējais Latvijas izlases un Vācijas hokeja līgas komandas Krēfeldes Pinguine uzbrucējs Herberts Vasiļjevs. «Jā, mūsu komandā būs īsts Vācijas hokeja eksperts!» priecājas Toms.

Lai gan šķiet, ka, sēžot pie TV un datora mājās, strādāt ir vieglāk vai vismaz ērtāk, Toms slavē klātienes efektu: «Vari apmeklēt treniņus, satikties ar citiem žurnālistiem un iegūt papildu informāciju. Piemēram, pasaules čempionātā Prāgā izdabūjām neoficiālu informāciju par treneru rokādi Vācijas izlasē - to baumu līmenī stāstīja viņu žurnālisti. Savukārt klātienē aizejot uz treniņu, vari redzēt komandu gatavošanos spēlei. Vēl viens piemērs no Prāgas: kanādieši gatavojās spēlei ar Čehiju un treniņos īpašu uzmanību veltīja tam, kā tikt galā ar čehu līderi Jaromīru Jāgru. Tās ir mazās nianses un stāstiņi, ko pēc tam vari nodot tālāk skatītājiem, bet kurus internetā neatrast. Daudz vairāk vari uzzināt un līdz ar to daudz vairāk dot [skatītājiem], bet tas savukārt pašam sniedz daudz lielāku gandarījumu. Turklāt, kad pagājušajā gadā palikām mājās, speciāli aizbraucu uz vasarnīcu, lai nebūtu aizņemts ar ikdienas lietām un varētu vairāk koncentrēties darbam.»

Protams, visus hokeja fanus interesē jautājums, vai šis nebūs gads, kad teju visas Latvijas izlases izlido no augstākās divīzijas. «Vienmēr jau var būt visādi, šobrīd grūti kaut ko prognozēt,» piesardzīgs ir žurnālists. «Ar [galvenā trenera Boba] Hārtlija atnākšanu mainījies spēles rokraksts, bet ļoti daudz izšķirs tas, kā čempionāts tiks iesākts. Atšķirībā no citiem gadiem šoreiz pirmās spēles ir ar tā saucamajiem savējiem pretiniekiem. Dānija, Itālija, Slovākija - šīs pirmās trīs spēles ir jāņem, ja braucam uz čempionātu ar domu par ceturtdaļfinālu. It īpaši svarīga būs pirmā spēle: zaudēšana kanādiešiem vai zviedriem par traģēdiju netiks uzskatīta, bet, pakāšot dāņiem, latviešu mentalitāte var arī riktīgi nosēsties. Kad tikos ar Bobu Hārtliju, prasīju, kā ar to mentalitāti ir: viņš pamatīgi strādā pie tā, lai spēlētāji paturētu prātā pozitīvo, bet negatīvo mestu miskastē. Treneris saprot, ka tas būs sarežģīti, un tieši pirmā spēle ļoti daudz ko parādīs. Es ceru, ka pirmās trīs spēles pacels spārnos un izdosies sasniegt vairāk nekā citos gados.»

No hokeja līdz daiļslidošanai

Toms Prāmnieks komentēšanas jomā ienāca ļoti strauji - jau 20 gadu vecumā viņa mierīgais un labi nostādītais balss tembrs bija dzirdams TV ēterā. «Latvijas Universitātē studēju žurnālistiku, gribēju iziet visu ceļu sporta žurnālistikas sfērā un iesākumā tēmēju uz rakstošajiem, bet ļoti ātri atģidos komentēšanā. 2010. gadā bija konkurss uz Krievijas Jaunatnes hokeja līgas (MHL) komentētāja statusu HK Rīga spēlēm. Konkurss notika vairākās kārtās, man izdevās tās pārvarēt. Pirmie divi gadi pagāja, komentējot LTV7 Jaunatnes hokeja līgas spēles, pēc tam biju uzaicināts uz 2012. gada pasaules hokeja čempionātu - pamatā strādāju tandēmā ar Edgaru Lūsiņu. Pēc tam biju reportieris starp soliņiem Rīgas Dinamo mājas spēlēs TV6 un komentēju Dinamo izbraukuma spēles VSB, tā pamazām virzoties tālāk.»

Sagatavošanās konkrētā sporta notikuma komentēšanai prasa laiku no divām stundām līdz pat dienai. «Ja, piemēram, ir play off spēles Gagarina kausa izcīņā un finālsērijai gribi savākt maksimāli detalizētu informāciju, tad tiešām tam var aiziet pat visa diena. Olimpiskajam hokeja turnīram gatavojies visam kopumā, un tad tam tiek atvēlēta visa diena un vēl pat iepriekšējais vakars, lai savāktu visu informāciju un saliktu to galvā, kā arī uz papīra saliktu scenāriju, kurā brīdī to visu gribi pastāstīt. Savukārt, ja pastiprināti seko līdzi attiecīgajam notikumam, kaut kādos smadzeņu apcirkņos zināšanas jau ir, tikai tās nepieciešams sakārtot un salikt pareizajos plauktiņos. Tad tam pietiek ar pāris stundām,» skaidro Toms. Lielākoties viņš komentē hokeju, arī futbolu, taču, piemēram, olimpisko spēļu laikā komentēti visdažādākie sporta veidi. «Nupat bija regbijs - arī aizraujošs pasākums. Ir komentēta arī daiļslidošana, bet šādos gadījumos gan tas notiek kopā ar ekspertu, kurš komentē sacensību tehnisko daļu - veidojas niansēta sadarbība.» Daži komentētāji sevi vairāk interesējošos sporta veidos nespēj noturēt emocijas rāmī, citi diezgan uzkrītoši fano par kādu komandu, bet Toms vienmēr ir ļoti ieturēts un objektīvs. «Es ievēroju neitralitāti,» apstiprina komentētājs. «Ja koncentrējies uz spēli, tad būtībā tev ir vienalga, kurš uzvar. Protams, vienmēr būs situācijas, kad viena komanda ir vairāk simpātiska, taču tā ir profesionalitāte - spēja noslēgties no šīm simpātijām. Skaties spēli un dod objektīvu informāciju par notiekošo. Līdz šim man tas problēmas nav radījis.»

Vai zini vairāk par Prāmnieku?

Pats Toms savulaik izmēģinājis dažādus sporta veidus, tostarp arī futbolu un regbiju, tomēr vairāk spēlēts florbols - viņš arī šobrīd to spēlē Rīgas atklātajā čempionātā komandas Oligarhi sastāvā. «Šogad es laikam esmu bijis tikai uz divām spēlēm, lai gan protokolos mans vārds parādās biežāk - man lielākoties darbs ir vakaros, savukārt pārējiem tas ir pa dienu, viņi spēlē vakaros, līdz ar to es tīri fiziski nespēju tikt uz spēlēm,» atzīstas žurnālists. «Jau no bērnības aktīvi nodarbojos ar florbolu - agrāk gan stāvēju vārtos, taču radās problēmas ar ceļgaliem, tāpēc nolēmu nebojāt veselību un doties laukumā. Iepriekšējos gados gan uzspēlēt sanāca daudz biežāk.» Viasat Sport Baltic mājaslapā publicētajā vizītkartē minēts, ka Tomu visvairāk aizrauj hokejs, futbols, F1, 4x4 un… tramplīnlēkšana. «Kad bija olimpiskās spēles, katram tika sadalīti sporta veidi, kas būs jākomentē. Man cita starpā iekrita tramplīnlēkšana, un man tā nenormāli iepatikās!» atceras žurnālists. «Pirms tam ar šo sporta veidu attiecības bija tādas pašas kā ar daiļslidošanu, taču sāku urbties cauri dažādām niansēm, un, kad tās apgūsti, sporta veids kļūst ļoti aizraujošs. Tāpat kā, piemēram, formulā: vēro un šķiet, ka šīs ir aizraujošas sacīkstes, bet šīs - garlaicīgas. Taču, ja zini, uz ko koncentrēties, tad jebkuras sacīkstes būs interesantas.»

Brīvdienas Toms vislabprātāk pavada kopā ar ģimeni, taču tas nenozīmē, ka brīvajā laikā notiek absolūta distancēšanās no sporta. «Mēs ar sievu labprāt apmeklējam tenisu, dažkārt kopā ar ģimeni vienkārši izbaudām hokeju, ja arī nav šīs spēles jākomentē.» Problēmas nesagādājot arī tas, ja kāds atpūtas brīžos vēlas iejūgt Tomu darbā, tas ir, sāk kaut ko vaicāt par notikumiem hokeja vai futbola laukumos. «Mans darbs ir arī mans hobijs, man pat ir prieks, ja kāds ārpus ētera pienāk un kaut ko pavaicā.» Un kā būs nākotnē, varbūt erudīcijas spēles Vai zini vairāk par Kreipānu? vietā būs Vai zini vairāk par Prāmnieku?. «Tas būtu ļoti jauki, es par to tikai priecātos!» smejas Toms. «Protams, mans mērķis ir turpināt strādāt sporta žurnālistikā, jo tas, ko es daru, man neapnīk un domāju, ka arī neapniks. Katra spēle ir kā jauns notikums, un tajā arī slēpjas šī darba burvība. Jūtu, ka ar katru gadu arī profesionālajā ziņā ir progress un kaut kas uzlabojas. Kamēr strādāju, garlaicīgi nebūs!»

***

Toms Prāmnieks

• Dzimis 1990. gada 26. jūlijā Rīgā;

• Izglītība: Rīgas Jāņa Poruka vidusskola, studējis Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātē komunikāciju zinātnes;

• Darbs: Viasat Sport Baltic sporta žurnālists - komentētājs;

• Citas nodarbes: Rīgas Sv. Pāvila Evaņģēliski luteriskās draudzes saimniecības daļas vadītājs. «Palīdzu dažādās lietās. Esmu kristietis, bet mans brālis Ģirts ir šīs draudzes mācītājs. Mana sieva tajā vada svētdienas skolu»;

• Brīvdienās: «Kopīga atpūta ar ģimeni pie dabas, patīk grilēt, aiziet uz kino. Ik pa laikam mēdzu ar džipu iebraukt dziļā mežā, tad atrast un iebraukt visdziļākajos dubļos un pēc tam mēģināt no tiem tikt ārā»

• Ģimenes stāvoklis: precējies, sieva Alise JansonePrāmniece, dēls Gustavs (4).

«Pagaidām vēl grūti pateikt, kurā sporta veidā viņš varētu trenēties, jo viņam patīk viss - futbols, hokejs. Taču izskatās, ka tuvākais varētu būt teniss - viņam tas patīk, turklāt mums tepat blakus mājām ir tenisa centrs. Sirdī tuva viņam ir arī māksla un mūzika, it īpaši bungu sišana. Kas viņam patiks, ar to lai arī nodarbojas»