Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide

IDEJAS, kā pavadīt Lieldienu brīvdienas

© F64

Idejas brīvdienām

AICINA UZ LIELDIENU PASĀKUMIEM RĪGĀ

Lieldienās Rīgas iedzīvotāji un pilsētas viesi aicināti apmeklēt koncertus, sarīkojumus ģimenēm ar bērniem, kā arī svētku tradicionālos pasākumus ar šūpošanos, folkloru kopu un dejotāju piedalīšanos. 14. aprīlī Mārtiņa baznīcā muzicēs senās mūzikas ansamblis Canto, bet Sv. Pētera baznīcā koncertēs solisti un kamerorķestris Sinfonia Concertate. Lielās piektdienas koncerts notiks Sv. Jāņa baznīcā, kurā muzicēs orķestris Rīga un trompetists Aivars Osītis. Savukārt sestdien Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā skanēs Rīgas kamerkora Ave Sol dziedātāju balsis kopā ar ērģelnieka Aigara Reiņa izpildītajiem skaņdarbiem. Šajā dienā koncerti notiks arī Sv. Jāņa baznīcā, kur klausītājiem spēlēs vijolniece Lāsma MeldereŠestakova, ērģelnieks Aigars Reinis un dziedās soliste Ieva Ezeriete. Rīgas dievnamos apmeklētāji gaidīti arī 16. un 17. aprīlī: svētdien Sv. Marijas Magdalēnas baznīcā skanēs baroka laika mūzika, bet pirmdien klausītājiem būs iespēja apmeklēt koncertu Vakara mūzika Otrajās Lieldienās, kas notiks Sv. Pētera baznīcā. Lieldienu tradicionālajos rituālos piedalīties, līdzdarbojoties un/vai vērojot priekšnesumus, varēs arī pasākumos Kultūras pilī Ziemeļblāzma, kā arī Kultūras centrā Imanta. Lieldienu koncerti un svētkiem veltīti pasākumi notiks arī Kultūras centra Iļģuciems pagalmā, koncertzālē Ave Sol, Rīgas Jūgendstila muzejā, Kalnciema kvartālā, Mazajā ģildē un citur.

LATVIJA ŠŪPOSIES SIGULDĀ

No 15. līdz 17. aprīlim Siguldā norisināsies jau otrais festivāls Latvija šūpojas Siguldā, kura laikā ikviens aicināts doties neparastā pastaigā, lai apskatītu un izšūpotos simts īpaši festivālam veidotās šūpolēs. Siguldas pilsētas un novada teritorijā 36 vietās tiks izvietoti aptuveni simts dažādu izmēru vides objekti un šūpoles, kas trīs dienu garumā būs pieejamas ikvienam interesentam. Festivāla objektus radījušas dažādas sabiedrībā pazīstamas personības - mūziķi no grupām Astro`n`out un Dzelzs vilks, Starptautisko Siguldas Opermūzikas svētku organizatori, LNT Brokastu komanda, scenogrāfs Rūdolfs Baltiņš, jaunā māksliniece Kristīne Niedrāja, kā arī Siguldas novada uzņēmēji un izglītības iestāžu audzēkņi. Festivāla objekti tiks izvietoti trīs kilometru garā pastaigu maršrutā Dzelzceļa stacija - Maija parks - Svētku laukums - Mākslu skola un koncertzāle Baltais flīģelis, bet atsevišķi objekti garāku pastaigu cienītājiem atradīsies arī Raiņa parkā, Siguldas pils kompleksā, Gaujas Nacionālā parka teritorijā un citviet. Daži objekti būs apmeklējami arī Allažos, Morē, Jūdažos un Siguldas pagastā. Šūpoļu festivāls tiks atklāts 15. aprīlī ar Zaķu skrējienu - tā starts Siguldas Dzelzceļa stacijas laukumā tiks dots pulksten 13.

IEVAS SUTUGOVAS STARTS

Par laimi, ne visi šīs nedēļas nogales pasākumi ir apzīmogoti ar Lieldienu tematiku: 14. aprīlī ar koncertu Valmierā turneju uzsāk dziedātāja Ieva Sutugova. Pēc tam viņai paredzētas arī uzstāšanās Valkā (15. aprīlī) un Liepājā (16. aprīlī). Koncertos skanēs dziedātājas debijas albumā Stāsti iekļautās dziesmas, kā arī skaņdarbi, ar kuriem Ieva skatītājiem ir pazīstamāka - TV šovos izskanējušās kompozīcijas kopā ar tām, kuras dziedātājas muzikālajā ceļā bijušas kā pagrieziena punkti, kas palīdzējuši šim debijas albumam tapt un nonākt līdz klausītājiem. Visos koncertos kā īpašais viesis pievienosies komponists Mārtiņš Brauns, lai kopā izpildītu abas tieši Ievas albumam komponētās dziesmas, kā arī jau pazīstamas un klausītāju iemīļotas Brauna dziesmas.

RAXTI, AUZIŅŠ UN KALNIŅŠ

Šo sestdien, 15. aprīlī, Vidzemes koncertzālē Cēsis uzstāsies apvienība Raxtu Raxti. Plānots, ka grupa aprīlī un maijā viesosies arī Liepājā, Cēsīs, Jelgavā, Alūksnē un Rēzeknē. Koncertos skanēs gan labi zināmas dziesmas no pērn izdotā albuma Līgo, gan versijas par tautasdziesmu tēmām, gan Imanta Kalniņa dziesmas tautas mūzikai pietuvinātos aranžējumos. Koncertos gaidāmi arī īpaši pārsteigumi, jo tieši šīs turnejas koncertu apmeklētāji pirmie varēs noklausīties jaunus skaņdarbus, kas top Latvijas simtgades deju lieluzvedumam 2018. gadā. Jāpiebilst, ka Raxtu Raxti nav bijuši līdzīgā koncertceļojumā divus gadus, tikai ik pa laikam piedaloties dažos lielākos koncertos, piemēram, Imantdienās, muzicējot 18. novembrī Rīgā vai atsevišķos liela mēroga pasākumos. Brīvdienās būs vēl vairāki labi koncerti: Dikļu pilī sestdien ar savu programmu Viens viesosies ģitārmeistars Mārcis Auziņš, bet Līvānu Kultūras centrā svētdien skanēs dziedātāja Daumanta Kalniņa Atspulgi, kuru aranžijas arī veidojis Mārcis.

BIĶERNIEKOS AUTOSPORTS

Šo sestdien Biķernieku kompleksajā sporta bāzē risināsies RX Challenge sacensības - dalībnieki sacentīsies rallijkrosa trasē, kurā pērn tika aizvadīts pasaules rallijkrosa čempionāta posms. Pasaules rallijkrosa zvaigžņu tēlā iejutīsies ne vien autosporta amatieri un entuziasti, bet arī pieredzējuši autosportisti: rallijkrosa piloti Artis Baumanis un Juris Spīķis, minirallija meistars Valts Zvaigzne, kādreizējais Latvijas rallija čempions Dans Leščs, autosprintu virtuozs Aigars Tīdmanis, drifteris Alvis Buls un citi. Kopumā reģistrējušies ap 180 dalībnieku, arī sacensībām pieteikto automobiļu klāsts ir ļoti plašs, sākot ar standarta ielas automašīnām līdz tīrasiņu autosporta spēkratiem. Tās klasēs tiks sadalītas gan pēc piedziņas, gan pēc dzinēja tilpuma. Jāatgādina, ka Biķernieku rallijkrosa trasē bez tehniskajām asfalta un grants daļām ir arī divi iespaidīgi tramplīni, uz kuriem sportisti noteikti centīsies iespaidīgi palēkties.