Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide

Akcijā "Zemes Stunda" piedalījies rekordliels valstu skaits

Akcija "Zemes stunda" pasaulē © Scanpix

Sestdien atzīmēta akcija "Zemes Stunda", kuras laikā, paužot savu atbalstu videi draudzīgam dzīvesveidam, pasaulē piedalījās rekordliels valstu un teritoriju skaits - 187. Arī Latvijā notikusi liela iedzīvotāju atsaucība dalībai Zemes Stundas pasākumos, iesaistoties gan pašvaldībām un to iedzīvotājiem, gan pilsētu domēm, organizācijām un uzņēmumiem. Zemes stundas sauklis šogad bija "Iededzies pārmaiņām".

Šis gads tika atzīmēts kā 10. Zemes Stundas jubilejas gads, kad akcija tiek īstenota visā pasaulē, pirmo reizi tā notika Sidnejā, Austrālijā, pirms 11 gadiem. Šobrīd vairāk, nekā jebkad iepriekš ir nepieciešama izlēmīga rīcība, lai samazinātu klimata pārmaiņas. 2016.gads bija karstākais gads meteroloģisko novērojumu vēsturē, un tāpēc valstu valdībām, pasaules iedzīvotājiem un uzņēmumiem ir jārīkojas, lai sasniegtu Parīzes nolīguma (Paris Agreement) īstenošanu, uzlabojot energoefektivitāti un noturētu globālo sasilšanu zem 2°C un turpinātu centienus to saglabāt 1,5°C apmērā, norāda Pasaules Dabas Fonds.

"Pasaules iedzīvotāji ar Zemes Stundas starpniecību izrāda savu vēlmi iesaistīties," atzīmē Sids Dass (Sid Das), Earth Hour Global vadītājs, "Neatkarīgi no tā, vai tu dzīvo Peru, Filipīnās vai Portugālē, klimata pārmaiņas ir nozīmīgas, un rekorlielais dalībnieku skaits šī gada Zemes Stundā ir spēcīgs atgādinājums, ka sabiedrība visā pasaulē vēlas iesaistīties klimata pārmaiņu apturēšanā."

"Sākot ar kūstošo Arktikas ledu un beidzot ar bojā ejošo koraļļu rifu, pasaulē iezīmējas skaidri indikatori, kas liecina - mēs iznīcinām šo planētu. Tikai kopā kā globāla sabiedrība mēs varam to novērst," norāda S.Dass.

Latvijā vairāk kā 60 pašvaldības aicināja iedzīvotājus atzīmēt Zemes stundu un atbildīgi rīkoties videi draudzīgi katru dienu. Rīgā vairākās kafejnīcās un restorānos notika akustiskās mūzikas koncerti un vakariņas sveču gaismā. Novados iedzīvotājus pulcēja pasākumi centros pie ugunskuriem, vides izglītības darbnīcas, akustiskās mūzikas koncerti, orientēšanās spēles, nakts skrējieni, gājieni un daudz citas aktivitātes.

Akcija "Zemes stunda" pasaulē / Scanpix

Zemes stunda ir pasaulē lielākā vides aizsardzībai veltītā akcija, kas ikgadēji notiek marta pēdējās sestdienas vakarā laikā no 20:30 līdz 21:30 pēc vietējā laika. Līdzīgi kā Jaunā gada sagaidīšana, Zemes stunda tiek organizēta un svinēta ikvienā pasaules daļā, sekojot laika joslu plānojumam. Zemes stunda deviņu gadu laikā ir attīstījusies par globālu kampaņu, kurā ikvienam pasaules iedzīvotājam dota iespēja parādīt savu attieksmi un rīcību vides un dabas ilgtspējas saglabāšanai. Akcijas laikā iedzīvotāji, institūcijas, uzņēmumi, organizācijas, ir aicināti simboliski uz vienu stundu izslēgt elektrību, tādējādi paužot savu atbalstu vides un klimata pārmaiņu problemātikai un nepieciešamajiem risinājumiem.