Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide

VAKARA ZIŅAS: "Lieliskā gadsimta" varone Hirrema atradusi dzīves īsto "sultānu"

© LNT publicitātes foto, Vida Press

Daudzu LNT skatītāju sirdis līdzīgi kā daudzviet plašajā pasaulē ir iekarojis Turcijas vēsturiskais seriāls par varenāko un dižāko Osmaņu impērijas sultānu dinastiju – «Lieliskais gadsimts». Seriāla negaidītās popularitātes, kas līdzīga kādreiz izrādītām latīņamerikāņu ziepju operām, iemesls ir ne tikai raibais Austrumu zemju vēsturisko notikumu un varoņu fons un bagātīgi greznā, pat eksotiskā atmosfēra, bet arī galvenie varoņi. Par vienu no spilgtākajām seriāla zvaigznēm kļuva Hirrema, ko atveido Merjema Uzerli – talantīga turku izcelsmes vācu aktrise.

Līdz ar pirmajām sērijām aktrise ieguva atpazīstamību visā pasaulē un kļuva par miljoniem skatītāju elku. Tieši tāpēc, kad seriāla 3. sezonā Merjema Uzerli pēkšņi pameta šo projektu un pazuda no publikas acīm, turku medijos izvērsās pamatīgs skandāls un seriāla fani bija šokā par šādu pavērsienu. »Vakara Ziņas« noskaidroja, kā Vācijā dzīvojošā turku imigrantu atvase kļuva par tēva dzimtenes nacionālo kino varoni un kā pēc atvadīšanās no seriāla «Lieliskais gadsimts» klājas rudmatainās daiļavas Hirremas atveidotājai.

Vācijas turku kopienas skaistule

Merjema Uzerli (33) ir dzimusi Vācijas pilsētā Kaselē, kur dzīvoja viņas ģimene. Tādēļ Merjemai ir vācu - turku dubultpilsonība. Tiek lēsts, ka šobrīd Vācijā turki ir lielākā mazākumtautības kopiena un tajā dzīvo ap trīs miljoniem turku, no kuriem aptuveni puse dzimusi Vācijā. Arī Merjemas tēvs kopā ar radiniekiem 70. gados emigrēja uz Vāciju, kur atrada savas jaunās mājas. Merjemas tēvs ir turks, bet māte ir īsta vāciete. Tieši tāpēc meitene jau no agras bērnības runāja divās valodās. Merjema apmeklēja vācu skolu. Ar mātes gēniem apveltītajai meitenei, gaišmatei ar debeszilām acīm, lielākoties bija vāciešu draugi, bet, neraugoties uz to, viņa uzturēja ļoti ciešu saikni ar tēva ģimeni un dzimtu Turcijā. Merjemai ir divi vecāki brāļi un māsa. Mācoties radošajā Valdorfa pedagoģijas mācību iestādē Vācijā, meitene aizrāvās ar teātra mākslu, turklāt tuvam ģimenes radiniekam pilsētā piederēja arī pusprofesionāls teātris. Pēc skolas beigšanas Merjema gadu nostrādāja par brīvprātīgo sanitāri kādā slimnīcā un iestājās prestižajā Hamburgas aktierskolā. Pēc tās absolvēšanas Merjema piedalījās dažādos teātra projektos un nodibināja sakarus Vācijas kino un teātra ļaužu aprindās. Sīkās epizodiskās lomās vācu kinolentēs un seriālos aktrise filmēties sāka 2008. gadā. Par izņēmumu var saukt tikai viņas piedalīšanos filmā «Vienvirziena ceļojums», par darbu tajā viņa ieguva 47. starptautiskā kinofestivāla «Zelta apelsīns» žūrijas speciālbalvu.

Īsto slavu aktrise piedzīvoja, kad interesanta darba piedāvājuma meklējumos viņa 2010. gadā devās uz tēva dzimteni Turciju. Tur aktrise veiksmīgi piedalījās topošā ambiciozā turku TV projekta «Lieliskais gadsimts» aktieru atlasē un tika apstiprināta Hirremas lomā. Pēc astoņus mēnešus ilgiem galvenās lomas atveidotājas meklējumiem to viņai piešķīra seriāla scenārija autors Merals Okejs un galvenais producents Timurs Savci. Par lielo notikumu savā dzīvē aktrise reiz intervijā izteicās: «Vienu dienu iezvanījās telefons un es tiku uzaicināta uz aktieru atlasi Turcijā. Nākamajā brīdī es jau biju pārcēlusies uz dzīvi Stambulā!» Kopš tā brīža, piecas dienas nedēļā filmējoties seriālā, Merjema Turcijas galvaspilsētas viesnīcā pavadīja divus gadus. Katru nedēļu Merjemu Uzerli TV ekrānos redzēja aptuveni 400 miljoni seriāla fanu. To pārraidīja 60 pasaules valstīs.

Visu laiku ambiciozākais turku seriāls un starptautiska sensācija

Ar greznām dekorācijām un krāšņiem tērpiem bagātais seriāls ir viens no visu laiku dārgākajiem turku seriāliem, kuram izdevās kļūt par starptautisku sensāciju, jo tā izrādīšanas tiesības iegādājās daudzas pasaules valstis. Milzīgā skatītāju interese par seriālu pat izraisīja politiķu uztraukumu Balkānu valstīs par turku - šo teritoriju agrāko iekarotāju - kultūras pārlieku popularizēšanu, protestus no konservatīvajiem skatītājiem par brīvi interpretētiem vēsturiskiem Turcijas sultāna un harēma notikumiem. Taču seriāla veidotāji uzstāja, ka daudzsēriju mākslas filma ir brīva un radoša vēsturisko notikumu un personāžu interpretācija, mākslinieciska cilvēciskošana, kas palīdzējusi ne tikai raisīt interesi par Turcijas seno vēsturi, bet arī kultūru un valsti kopumā.

Seriāla «Lieliskais gadsimts» («Muhteşem Yüzyıl») darbība norisinās desmitā Osmaņu impērijas sultāna Suleimana I, kuru Rietumu pasaulē pazīst kā Suleimanu Lielisko, galmā. Suleimans bija izcils 16. gadsimta monarhs, kura valdīšanas laikā impērija piedzīvoja militārās, politiskās un ekonomiskās varas triumfu. Šī daudznacionālā vairāku reliģiju turku pārvaldītā monarhija, kuras iedzīvotāju skaits Suleimana valdīšanas laikā sasniedza 15 miljonus, tolaik aptvēra gandrīz visus Eiropas dienvidaustrumus, Ziemeļāfriku, arī Tuvos Austrumus un kļuva par dominējošo jūras karaspēku, kas kontrolēja lielāko daļu Vidusjūras. Seriāla «Lieliskais gadsimts» pamatā ir mīlas stāsts starp sultānu un viņa mīļāko, vēlāk sievu Hirremu - Eiropas leģendās sauktu par Roksolanu, kas, visticamāk, ir no mūsdienu Ukrainas teritorijas, un viņas īstais vārds bija Aleksandra Lisovska. Suleimana harēmā viņa nonāca kā verdzene. Taču ar laiku, caur harēma intrigām, cīņu ne tikai par varu un ietekmi, bet pat par dzīvību, viņa mācēja kļūt par vienu no ietekmīgākajām personām sultāna varas un ģimenes lokā.

Seriālā sultānu Suleimanu atveido slavenais turku teātra un televīzijas aktieris, dziedātājs Halits Ergenčs (Halit Ergenç), bet mežonīgās, temperamentīgās slāvietes Aleksandras, vēlāk sultāna mīļotās sievietes Hirremas lomu kā savu laimīgo karjeras un likteņa lozi ieguva mazpazīstamā turku izcelsmes vācu aktrise Merjema Uzerli (Meryem Uzerli).

Sultāna favorītes loma pacēla aktrisi slavas virsotnē

Kā pati aktrise atzinusi savā lielākajā intervijā turku izdevumam «Hurriyet», loma populārajā vēsturiskajā ziepju operā palīdzēja viņai tikt galā ar ieilgušo depresiju un radošo krīzi, kā arī mazvērtības kompleksiem, kas viņu pirms tam bija nomocījuši. Tādā veidā piedalīšanās seriālā kļuva ne tikai par zīmīgu pagrieziena punktu aktrises karjerā, bet arī liktenī. Seriālā aktrise strādāja kopā ar tādiem slaveniem turku aktieriem kā Halits Ergenčs, Selma Ergeča, Nebahats Čehre un Nuru Aisanu. Iespaidīgo kino projektu sāka filmēt 2011. gadā. Līdz ar pirmajām seriāla sērijām Hirrema kļuva par skatītāju mīluli. Turcijā viņu nosauca par «sievietes skaistuma etalonu», kā arī par vienu no spilgtākajām turku televīzijas jaunajām zvaigznēm, bet 2012. gadā žurnāls «GQ» nominēja Merjemu par gada sievieti. Tā kā Hirremas loma aktrisi strauji pacēla slavas virsotnē, viņai bija pietiekami daudz laika, lai izbaudītu visas slavas spožuma un ēnas puses.

Zīmīgi, ka aktrises popularitātei netraucēja pat sliktās turku valodas zināšanas. Saskaņā ar seriāla sižetu Hirrema ir Turcijas sultāna harēmam pārdota gūstekne no Krimas, tāpēc aktrises akcents viņas atveidotajai varonei vairoja lielāku ticamību. Merjema Uzerli seriālā Hirremas lomu atveidoja 103 sērijās. Pateicoties šai lomai, aktrise ieguva 14 dažādas prestižas kino un TV balvas. Taču pat liela mēroga veiksme nespēja aktrisi noturēt «Lieliskā gadsimta» filmēšanas laukumā.

Skandalozā aiziešana no seriāla

2013. gada maijā Merjema pēkšņi pameta filmēšanos un atgriezās Vācijā. Par iemeslu tam sākotnēji minēja aktrises slikto pašsajūtu, veselības stāvokli un pārpūli. Filmēšanas grupai tuvi informācijas avoti Turcijas medijiem ziņoja, ka aktrisei esot «izdegšanas sindroms» un savu slikto psiholoģisko pašsajūtu viņa devusies ārstēt uz mājām Vācijā. Vēlāk prese sāka izvirzīt citas spekulācijas un versijas. Žurnālisti rakstīja, ka Merjema patiesībā bija ļoti neapmierināta ar savu atalgojumu seriālā, it sevišķi pēc tam, kad popularitāti iemantojušā seriāla izrādīšanas tiesības iegādājās Saūda Arābija, bet viņas partneris seriālā Halits Ergenčs saņēma iespaidīgu prēmiju laikā, kad aktrise nesaņēma ne centa. Aktrise nekādi nekomentēja situāciju, bet producents Timurs Savci attaisnojās: «Ja viņai liekas, ka nav pienācīgi atalgota, tad es gribētu izrunāt šo jautājumu. Negribu, lai seriāla producentiem ir skopuļu slava, jo tā nav taisnība.»

Kādi tad bija patiesie iemesli, kas milzu slavu iemantojušajai aktrisei lika pieņemt sarežģīto lēmumu par aiziešanu no seriāla? Kāpēc seriāla radītājiem pēc 100. sērijas nācās pārrakstīt scenāriju un mainīt sižetu, pārnesot seriāla darbību vairākus gadus uz priekšu, akurāti izslēdzot Merjemu no seriāla un pēcāk vispār nomainot pret citu, daudz vecāku aktrisi - Vahide Perčinu?

Gadu pēc skandalozajiem 2013. gada notikumiem turku izdevumam «Hurriyet» Merjema atklāti izstāstīja par savām sarežģītajām attiecībām ar turku uzņēmēju, biržas mākleri un donžuānu Džanu Atešu. Izrādās, kaislīgā romāna laikā, kurā pāris paspēja pat paziņot par saderināšanos un gatavošanos kāzām, Džans dažādos veidos pazemojis aktrisi. Merjemas mīļotais vīrietis asi kritizējis viņas bezgaumīgo ģērbšanās stilu, pavēlējis ieturēt stingru diētu, jo uzskatījis, ka viņa ir pārāk apaļīga un tāpēc nav seksuāli pievilcīga. Turklāt mīļotā vīrieša biržas finanšu darījumos aktrise bija ieguldījusi gandrīz visu seriālā nopelnīto honorāru - trīs miljonus Turcijas liru (750 000 eiro). 2013. gada augustā pēc kārtējā strīda, kad Džans pameta Merjemu vienu un bez kapeikas kabatā Bodrumas pilsētā, kurā abi tobrīd viesojās, aktrise ar draugu palīdzību atgriezās Stambulā. Turklāt atklātībā nonāca ziņas par līgavaiņa sānsoli. Merjema intervijā atzina, ka esot bijusi uz sabrukuma robežas, ka gribējusi pat padarīt sev galu. Saņēmusi pēdējos spēkus un pašcieņu, aktrise nolēma pielikt punktu savam privātās dzīves haosam un atgriezās pie savas ģimenes Berlīnē. Līgavainis aktrisi Vācijā apmeklējis vien trīs reizes, cenšoties salabt ar Merjemu, un, lai novērstu galvenā vaininieka lomu aktrises psiholoģiskajā krīzē, noplūdināja Turcijas presē versiju par aktrises neapmierinātību ar darba samaksu un smagajiem filmēšanas apstākļiem «Lieliskajā gadsimtā». Tad arī Merjema uzzināja, ka jau trīs mēnešus ir sava pirmā bērniņa gaidībās. Džans kategoriski nevēlējās kļūt par jauno tēvu un ieteica Merjemai veikt abortu. Aktrise saņēma no sava nelietīgā līgavaiņa ziņu, ka viņš atsakās no gaidāmā bērna un atgādina viņai turku ētikas likumu, ka sieviete nevar dzemdēt bērnu, kuru nevēlas tā tēvs. Tajā dienā Merjema pieņēma lēmumu, ka kļūs par māti, un pilnībā sarāva attiecības ar nelietīgo uzņēmēju. 2014. gada 10. februārī viņa laida pasaulē meitu Laru Džeminu, kurai deva savu uzvārdu.

Karjeras atjaunošana un atgriešanās TV ekrānos

Šobrīd Merjema Uzerli dzīvo Vācijā. 2014. gada beigās tika paziņots, ka aktrise kopā ar jaunu menedžmenta komandu un piedalīšanos jaunos TV projektos atjauno karjeru. Viņa parakstīja līgumu ar Turcijas producentu kompāniju «O3» un MNC grupu - vienu no lielākajiem TV centriem arābu pasaulē. Par godu šim notikumam modes zīmols «Louis Vuitton» un Turcijas izdevums žurnāls «Elle» aktrisei veltīja 12 lappušu lielu speciālizlaidumu, kurā bija redzama arī aktrises foto sesija, kas tapusi slavenajos Vācijas tūrisma objektos. «Cenšos savu starptautisko karjeru attīstīt tādos industrijas projektos, kuros aktieri tiek cienīti kā mākslinieki un es varu izvēlēties scenārijus, kas man ļautu pilnībā iekļauties stāstā, nevis dzīvot tikai šodienai,» atklājusi Merjema Uzerli.

Paralēli aktrise, kuras hobijs no bērnu dienām bija grima māksla, izveidojusi arī savu kosmētikas līniju «Meryem», kas piedāvā produktus acu izcelšanai, piemēram, skropstu tušas, jo pati aktrise uzskata, ka grimējoties vissvarīgāk izcelt acis. 2015. gada martā viņa sāka filmēties jaunā seriālā, kuru uzņem «Lieliskā gadsimta» režisori - Tailanu brāļi. Seriāls ar nosaukumu «Nakts karaliene» («Gecenin Kraliçesi»), kurš tika filmēts arī Francijas kūrortpilsētā Kannās, pirmizrādi piedzīvoja šī gada janvārī.

Tieši pirms gada Merjemas Uzerli dzīvē parādījās jauna mīlestība - turku biznesmenis un jahtkluba īpašnieks Odžans Alps. Sākumā aktrise savu jauno mīlestību rūpīgi slēpa no paparaci uzmanības, bet kopš pagājušā gada vasaras, kad pāris sāka publiski apmeklēt dažādus pasākumus, kā arī atpūtās Francijas Rivjērā kopā ar Merjemas meitiņu, runā, ka daiļā Hirremas lomas atveidotāja ir atradusi savu dzīves īsto «sultānu» un gatavojas kāzām.