Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide

Brīvdienu ceļvedis

© Publicitātes foto

Idejas brīvdienām

ATKALREDZĒŠANĀS AR BASTILLE

Gudra popmūzika ar ambīcijām - tā britu indīpopa apvienību Bastille raksturo prominentais mūzikas žurnāls NME, un šis apzīmējums ir gana precīzs. Bastille priecē labas popmūzikas cienītājus septiņus gadus, bet 4. martā viņi sniegs koncertu Arēnā Rīga. Šī grupa latvju mūzikas faniem nav sveša - 2014. gadā briti bija vieni no festivāla Positivus galvenajiem māksliniekiem un atstāja visnotaļ labu iespaidu. Pagājušā gada septembrī klajā nāca viņu otrais albums Wild World, kas, tāpat kā 2013. gadā izdotais debijas ripulis Bad Blood, britu topā ieņēma pašu augstāko pozīciju. Bastille joprojām savā mūzikā rada atmosfēriskus, aizraujošus un intriģējošus stāstus, kā arī turpina izmantot neskaitāmus taustiņinstrumentus un perkusijas. Paši grupas dalībnieki distancējas no apzīmējuma «popmūzika» un uzsver, ka šis jēdziens ietver gan rokmūziku, gan hiphopu un soulmūziku. «Mēs rakstām dziesmas ar jēgu, un man patīk plašuma sajūta mūzikā, episki piedziedājumi, un to mēs pat negrasāmies mainīt,» norāda grupas līderis Dens Smits. Pēc zinātāju paustā, jaunā albuma popularizēšanas koncertturnejā Bastille ir savā labākajā formā: mūziķi katram fanam liek justies īpašam, Smits kā aptracis lec publikā un skraida starp koncerta apmeklētājiem, turklāt īpašu atmosfēru rada arī iespaidīgais instrumentu komplekts uz skatuves, tostarp trīs taustiņi, divi bungu komplekti, ģitāras, trompetes un tromboni. «Masīvs skaņas piedzīvojums un šovs garantēts!» sola koncerta organizatori.

MĀRCIS AUZIŅŠ DODAS TŪRĒ

Šo sestdien, 4. martā, Mazmežotnes pilī (tas ir Rundāles pilī) savu koncerttūri pa Latviju iesāks virtuozais ģitārists Mārcis Auziņš - tās nosaukums ir tāds pats kā rudenī iznākušajam debijas albumam Viens. «Līdzās albumā iekļautajām divpadsmit Raimonda Paula dziesmu aranžijām ģitārai, šajos koncertos izpildīšu arī orģinālkompozīcijas un džeza klasiku savā apdarē, kā arī brīvus, improvizatoriskus lidojumus, iedvesmojoties no katras koncertēšanas vietas un publikas, no enerģijas koncertā,» par gaidāmo koncerttūri saka Mārcis. Jāatgādina, ka Viens ir ģitārista pirmais solo albums, lai arī viņš ir pieprasīts instrumentālists un koncertē kopā ar vadošajiem Latvijas solistiem un sastāviem. «Man nebija domas par pilna solo albuma ierakstu, un vēl mazāk es plānoju pats savu koncerttūri, viss sākās ar manu pateicību Maestro par ģitāru, kuru viņš man pirms sešiem gadiem uzdāvināja,» saka Mārcis. Pateicībā Raimondam Paulam tapa aranžija un video versija dziesmai Tāpēc jau, ka nevar zināt, kāpēc, vēlāk īsā laikā tika ierakstīts arī pilns albums. «Nedaudz uztraucos, kā Maestro uztvers to, ka atkal kāds ķēries klāt viņa zelta fondam, viņam tas ne vienmēr patīk, tomēr ierakstīju trīs dziesmu demo, parādīju Maestro, un viņš teica, ka noteikti jāturpina. Man šī viņa svētība bija ļoti svarīga,» tā Mārcis.

IGAUŅU ĢITĀRISTS LŪZNAVĀ

Šo svētdien, 5. martā, Lūznavas Mūzas Sarkanajā zālē izskanēs Igaunijas jaunās paaudzes spožākā ģitārista Andrē Mākera solo koncerts. Andrē ir viens no iecienītākajiem mūziķiem starp džeza un populārās mūzikas ģitāristiem Igaunijā, praktiski visi Igaunijā slavenie dziedātāji ir aicinājuši viņu piedalīties savos albumos vai uzstāties koncertos. Andrē spēlē ģitāru kopš 15 gadu vecuma. 2014. gadā iznācis pirmais ģitārista solo albums Minu laulu pidu - Igaunijas dziesmu svētku koru repertuāra dziesmas akustiskās ģitāras aranžējumā, bet 2016. gada pavasarī iznāca otrais ģitārista albums Andalusian Illusion, kura iedvesma gūta flamenko izdzīvošanā, studējot un klausoties Andalūzijā. Flamenko iedvesmotā programma martā izskanēs arī Lūznavas muižā. «2014. gada oktobrī es pirmo reizi devos uz Andalūziju, lai mācītos ģitārspēli un atklātu flamenko. Šis laiks bija tik iedvesmojošs, ka gadu vēlāk atkal atgriezos Andalūzijā, lai šo mūziku izzinātu vēl dziļāk! Flamenko allaž mani aizrāvis ar ritmu, kaisli un garu. Albumā Andalusian Illusion saplūst iedvesma un Andalūzijas atmiņas, ļaujot tām izkust manā mūzikā un ģitārspēlē. Vairākumam dziesmu iedvesma radās, ceļojot pa Andalūziju - no cilvēkiem, kurus satiku, skolotājiem, Seviļas ielām, Kordobas un brīnišķā laika Malagā un Džerezā,» stāsta Andrē.

NABAKLABĀ SMAGAIS ROKS

Marta sākumu, pavasari gaidot, Nabaklab aicina sagaidīt smagā roka koncertā - šo piektdien te spēlēs grupas Freakangel (Igaunija) un Herida Profunda (Polija), kā arī mūsu pašu Preternatural un Sidechain Retreat. Igaunijas industriālā metāla censoņi Rīgā prezentēs savu jaunāko, pēc skaita ceturto, albumu How The Ghost Became. Grupa radusies tikai 2010. gadā, taču paspējusi izdot jau četrus albumus un intensīvi koncertēt, tostarp arī festivālos Resistanz (Anglija), Wave-Gotik-Treffen (Vācija), Dark Munich (Vācija), Castle Party (Polija) un citos. Jāpiebilst, ka minētās grupas uzsildīs un klausītājus iesildīs dīdžejs, kura skatuves vārds vien jau raisa nebeidzamu cieņu - par muzikālo noskaņu rūpēsies Dj Trīspadsmitpirkstu Zarna.