Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Izklaide

Supernovas kaislības: vai uz konkursu dosies reliģiskās organizācijas atbalstītā Santa?

CERĪGĀKIE. Šķiet, nevienam nebūtu iebildumu, ja uz Eirovīziju brauktu Agnese Rakovska & Co. Ja nu vienīgi Jaunajai paaudzei... © Foto no privātā arhīva

Šosvētdien, 26. februārī, LTV1 ēterā pulksten 21.25 sāksies izšķirošās cīņas par tikšanu uz Eirovīzijas dziesmu konkursu Kijevā. No 168 sākotnēji pieteiktajām dziesmām atlikušas vien četras. Vai pašas labākās? Nē.

No četriem finālistiem cerīga no visiem aspektiem izskatās tikai grupa Triānas parks - dziesma Line un it īpaši priekšnesums Eirovīzijas skatītājiem varētu arī patikt, turklāt, kas nav mazsvarīgi, apņēmīgā grupas līdere Agnese Rakovska jau nu zinātu, ko iesākt ar šādu iespēju, kad uz tevi lūkojas miljoniem cilvēku liela auditorija Eiropā un aiz tās robežām. Vienīgais mīnuss - dziesma lēni pielec, klausoties to pirmajā reizē, šķiet - kas tas par štruntu?! Bet Eirovīzijas klausītājs otrreiz dziesmu var arī nepacensties noklausīties. «Manuprāt, fināla četrinieks ir labs, un es pilnīgi mierīgi varu iedomāties grupas Triana Park dziesmu dzirdam Eiropas radiostacijās ārpus Eirovīzijas,» vērtēja pusfināla žūrijas dalībnieks Petri Manonens, ierakstu kompānijas Universal Music Group Somijas filiāles pārstāvis.

Tiesa, ar Supernovas žūriju šogad ir dīvaini. Kā zināms, nemainīgi tās elementi visās atlases kārtās bijuši Kaspars Roga, Guntars Račs un DJ Rudd (Rūdolfs Budze), bet ceturtais dalībnieks visu laiku bijis cits, tomēr vīriešu dzimtes pārstāvis - nekaitētu arī kāds sievišķīgāks skats no malas. Otra lieta - žūrija cenšas niansēti vērtēt dziedātāju vokālo sniegumu (it īpaši DJ Rudd), lai gan vidējam Eirovīzijas skatītājam tas lielā mērā būs pie kājas, ja nu vienīgi izpildītājs maus galīgi šķērsām. Kā trāpīgi izteicies interneta komentētājs Ernests Dreimanis, «DJ Rudd komentē kā vīnzinis, aprakstot 30gadīgu vīnu, taču tāpat 90% skatītāju būs kā 5 eiro vērta vīna dzērāji un skanējuma nianses nejutīs». Tiesa, Eirovīzijā dziesmas vērtēs ne tikai skatītāji, bet arī žūrija (katrā valstī), taču starptautiskajā konkursā tā tiek komplektēta no abu un dažādu vecumu, kā arī dažādu ar mūziku saistītu nodarbju speciālistiem, nevis tikai mūziķiem, kā tas ir pie mums.

Absolūti neizprotama ir žūrijas atklātā Jēkaba Ludviga Kalmaņa jeb The Ludvig lobēšana. Labi, viņam tiešām ir interesants balss tembrs, viņš labi dzied, turklāt pats arī komponē, bet - nu un tad?! Labu dziedātāju ir pilnas kora klases, tos var sastapt tunelī pie stacijas, dažkārt arī pie McDonald un sazin kur vēl ne. Jaunajam censonim ir tikai 17 gadu? Un? Ja Jēkabs būtu basketbolists, tad ar laiku viņš tiešām pieliktu meistarībā, bet mūzikā tas nozīmē tikai to, ka ar gadiem tiks pielikts pieredzē, bet tas negarantē panākumus. Izsniedzot tik dāsnu avansu kā iebīdīšanu Supernovas finālā, žūrija jauneklim var izdarīt lāča pakalpojumu, jo patiesībā The Ludvig nevajadzēja tikt pat pusfinālā (labāks bija Markus Riva), bet šajā atlases kārtā par viņu viennozīmīgi labāki bija gan Miks Dukurs, gan Linda Leen. Kurš vai kura tik ēzeliski ietiepīgi iestūma nepārliecinošo puisi ar ierindas dziesmu finālā, pagaidām ir mīkla - diez vai tas ir I’m In Love With You līdzautors Jānis Ķirsis (grupas Framest līderis), jo viņam nav tik lielas ietekmes latvju šovbiznesa aizkulisēs.

Taču pats trakākais - Santa Daņeļeviča ar Your Breath. Neoficiāla informācija vēsta, ka tieši viņa vinnējusi otro atlases kārtu skatītāju balsojumā (starp citu, visi četri finālisti ir no tās), kam acīmredzama izskaidrojuma nav. 24 gadus veca dziedātāja ar labu balsi, pa pusei ukrainiete, dažādu konkursu laureāte un ukraiņu šova XFaktors fināliste. Pie mums plašākai auditorijai praktiski nezināma, arī no dziesmas atmiņā ir palikusi tikai Santas baltā kleita, tātad - kas par viņu balso? Iespējams, viņas pārstāvētās Jaunās paaudzes atbalstītāji, bet kas ir Alekseja Ļedjajeva vadītā Jaunā paaudze, šķiet, nevienam nav jāskaidro. Biedē tas, kas Supernovas finālā rezultātus nosaka tikai skatītāju balsojums un dziesmas atskaņošanas interneta lietotnē Spotify skaits, žūrijas ieteikumiem ir tikai rekomendējošs raksturs, līdz ar to šo dziedātāju var iebalsot nepelnītos augstumos. Cerams, ka ne līdz pat Kijevai.

Kā kompromisa variants varētu būt MyRadiantU, kuru dziesma All I Know ir pati eirovīziskākā, tiesa, tikpat labi tā varētu būt šajā konkursā skanējusi arī 1957., 1967., 1977. vai 1987. gadā... Taču, ja pārējie Eirovīzijas dalībnieki pēkšņi sāks spēlēt metālu vai visi vienā balsī asarosies lēnīgās mīlas balādēs, MyRadiantU būs itin labas izredzes.