Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide

Valdis Sils. Pozitīvo emociju kāpinātājs

© F64

No šā gada sākuma Radio SWH ēterā rīta stundās rīta programmu mēbeli Andri Freidenfeldu jeb Fredi nomainījis atraktīvā Kaspara Breidaka un zemās balss īpašnieka Valda Sila tandēms.

Aizstājot Fredi

Jau divus mēnešus Radio SWH ēterā skan jaunā rīta programma Tik tik tik. «Šī programma lēnām attīstās, un mēs augam tai līdzi,» klāsta tās vadītājs Valdis Sils. «Ja esi aizvietotājs, vari visu salaist dēlī, bet tad nāks kāds cits, un viss atkal būs kārtībā. Šajā gadījumā zini, ka pats veido šīs ilgtermiņa attiecības, līdz ar to gribējās būt pret klausītājiem iespējami uzmanīgākiem. Arī darba ritms ir krietni atšķirīgāks: ja zini, ka šī agrā mošanās būs nepieciešama tikai uz trim nedēļām, bet pēc tam atkal varēsi gulēt, dienas grafiks tiek sakārtots citādāk. Mēs abi esam diezgan lielas pūces, bet tagad piespiedu kārtā esam kļuvuši par cīruļiem. Iesākumā raidījums beidzās, bet pārējā diena pagāja diezgan miegaini, ķermenis šādu ritmu nesaprata. Bet tagad arī pa dienu jau esmu diezgan produktīvs, tiesa, gulēt dodos, vēlākais, desmitos.»

«Radio SWH jaunais rīta šovs ir tik enerģisks, tik pozitīvs un tik ātrs, ka absolūti improvizēti kļūs par tavu pozitīvo emociju kāpinātāju,» - tā tiek pieteikta šī programma. Vai izdodas kāpināt klausītāju emocijas? «Daļai jā!» smejas Valdis. «Cenšamies maksimāli būt balstīti uz pozitīvismu, turklāt mums tas sanāk dabīgi.»

Dīvaino faktu eksperts

Tik tik tik līdera lomu biežāk uzņemas Kaspars, bet rubrikā Patiesība vai meli āķīgos jautājumus izprāto Valdis. «Nesen izpildīju testu par interesantajiem faktiem, kurus cilvēki varētu nezināt, un no 40 pareizi atbildēju 39, jo tos visus jau biju teicis ēterā. Kļūstu par ekspertu neparastajos jautājumos!» smejas Valdis. «Starp citu, grūtāk pat izdomāt to, par ko varētu samelot - primitīvi samainīt kādam faktam gada skaitļus būtu muļķīgi, to cilvēks varētu arī nezināt, līdz ar to ir jāatrod tāds fakts, ar kuru var ēterā paspēlēties. Taču dažkārt izdomā kaut ko interesantu, pārbaudi to, un izrādās, ka tā ir patiesība. Piemēram, reiz es iedomājos, ka Merķeļa ielu kādreiz varētu saukt par Parkštrāsi, vāciski par Parka ielu, bet izrādījās, ka tā tiešām kādreiz saukta par Grosparkštrāsi. Sadomāju tos kā melus, bet izrādījās, ka tā ir patiesība!» Interesanti, ka Valdis ar šādu interesantu jautājumu izprātošanu nodarbojies jau bērnībā. «Savulaik bija tāds TV šovs Fabrika - šķiet, tolaik tajā piedalījās arī Dons. Katru dienu aizkadra Balstiņa viņiem uzdeva erudīcijas jautājumus. Biju pārtulkojis tādu kā Gribi būt miljonārs spēlīti ar dažādiem jautājumiem. Sāku tos sūtīt uz šovu, pa kādiem divdesmit vienā reizē. Balstiņa sāka tos lasīt, un beigās visi fabrikanti zināja, kas ir Valdis - es biju bargais džeks, kas viņus čakarē ar dažādiem jautājumiem.»

Dažās spēlēs abi raidījuma vadītāji iesaistās aktīvi arī paši, piemēram, izaicinājumu spēlē, kurā viens otram uzdod iesaistīties kādās ēverģēlībās. Kaspars šonedēļ izaicinājis Valdi tikt uz kādas no lielo teātru skatuvēm, turklāt tas jāizdara vai nu tieši pirms izrādes, vai tās laikā. Pagaidām nav zināms, vai kāds no teātriem atvēlēs viņam savu skatuvi. «Kad man bija jāvada laika ziņas, jau sapratu, ka novadīt nav grūtākais, pats grūtākais panākt, lai man kaut kur ļauj to izdarīt - tas bija diezgan piņķerīgi,» atzīst Valdis. «Lielākās emocijas man sagādāja brauciens uz bērnudārzu, kur vajadzēja uzvest ludziņu un nolasīt pasaciņu. Man pašam bērnu nav, ar viņiem arī īsti saskāries neesmu. Atceros, ka kaimiņu bērni vienmēr no manis balss dēļ baidījās - kad sāku runāt, viņi vienmēr raudāja. Kad man tagad bija jālasa pasaciņa, daļa bērnu jau gulēja, bet daļa klausījās, un bija grūti saprast, kā to izdarīt, cik izteiksmīgi un kādā skaļumā jālasa.»

Ar improvizāciju trumpī

Pēc izglītības Valdis Sils ir ekonomists, bet pēc aicinājuma - improvizators. «Es jau vidusskolā organizēju dažādus pasākumus un tos vadīju, bet, kad vajadzēja izvēlēties nākamo mācību iestādi, paliku pie drošākā varianta - pēc ekonomistu pabeigšanas var būvēt daudz stabilāku karjeru. Acīmredzot dzīve pati vēlāk aizstumj tur, kur ir tavs aicinājums,» prāto Valdis. «Kad studēju, paralēli strādāju nekustamo īpašumu firmā, un bija pieejami dažādi kursi. Ienāca prātā iesaistīties improvizācijas kursos, kas varētu palīdzēt darbā ar klientiem. Šos kursus pasniedza Raimonds Ruzenieks. Kad tie beidzās, viņš atvēra jaunu studiju, uz kuru uzaicināja arī mani. No toreizējā kolektīva kodola arī izveidojās tas, ko pašlaik zinām kā Rīgas Improvizācijas teātri. Mums katru nedēļu kino Splendid Palace telpās ir izrādes, un praktiski visas ir izpārdotas,» palepojas Valdis. Pateicoties improvizācijas teātrim, viņš iepazinies ar Kasparu, kurš gan ir no teātra Spiediens. «No Čikāgas atbrauca improvizācijas teātris un izdomāja sadarboties tieši ar mums - kopā uzstājāmies. Savukārt Kaspars bija atnācis uz izrādi. Pēc tās sarunājām tikties uz kādu alu, lai pārrunātu ideju nokļūt tur, no kurienes cēlies improvizācijas teātris un kur ir lielākā tā skola. Rakstījām projektus, krājām naudiņu un devāmies. Līdz ar to var teikt, ka mēs iepazināmies ar mērķi braukt uz Čikāgu mācīties.» Pirms trīsarpus gadiem Kaspars uzaicināts darbā radio, viņš paķēris līdzi savu iepazīto kolēģi, un abi izveidoja šova Svētdienas bole demoversiju.

Improvizācijas teātris licis pamatus vēl vienai Valda darbības sfērai - kāzu un pasākumu vadīšanai. «Iesākumā ar kolēģiem tikai atbraucām un spēlējām kāzās dažas improvizētas etīdes, vēlāk jau aicināja uz pirmajiem pasākumiem, vadījām arī kāzas. Atceros, kā supersabijušies vadījām pirmās kāzas un mūsu noalgotājiem stāstījām, ka tās mums ir jau ceturtās. Mēs kā improvizatori tās vadām nedaudz citādāk, un šāds stils ātri kļuva populārs, pieprasījums auga. Pēdējos trīs gados esmu kopumā vadījis ap simt kāzām. Esam vairāki no improvizācijas teātra, kuri vada kāzas: rīkojam sapulces un pat nometnes, kurās domājam jaunas idejas, lai mēs kā kāzu vadītāji attīstītos.» Lūgts atminēties savu nozīmīgāko vadīto pasākumu, Valdim nekas prātā nenāk, bet lielāko izgāšanos gan viņš atceras spilgti. «Reiz vadīju Latvijas Gada balvas dizainā pasniegšanu. Es vēl biju diezgan svaigs gurķis, taču kāda meitene mani bija redzējusi vadām izrādi un ieteica šim pasākumam. Pieredzes vēl nebija, bet tur bija kādi 600 cilvēki. Kā pašā pirmajā uznācienā sajaucu trīs uzvārdus, tā līdz pašām beigām jaucu visu, ko vien varēja sajaukt. Sajūta briesmīga: zini, ka viss ir tik sūdīgi, ka sūdīgāk vairs nevar būt, bet vienalga ir jāiet [uz skatuves] un jānovada pasākums līdz beigām. Man šķita, ka sanākušie pat sāka man just līdzi. Lai gan pagājuši četri vai pieci gadi, vēl pavisam nesen dzirdēju, ka vēl aizvien cilvēki atceras šo pasākumu,» smejas Valdis.

Aizrāvies ar ēdieniem

Savulaik Valdim improvizācijas māksla bija kā hobijs, bet tagad tas ir pārvērties par darbu, līdz ar to it kā nepieciešams jauns vaļasprieks, lai varētu atpūsties no darba. «Patīk ēdieni - gan tos baudīt, gan gatavot,» negaidīti atzīstas radio personība. «Man patīk, ja var pie tā piestrādāt pusi dienas, ieskaitot iepirkšanās procesu, pagatavojamā izplānošanu un tā realizēšanu.» Arī šajā jomā Valdim patīk eksperimentēt, piemēram, pēdējoreiz viņš ar dažādām mērcītēm un garšvielām cepeškrāsnī mocījis jēru. Varbūt patīk arī improvizēt, mēģināt savienot kaut ko savstarpēji nesavienojamu, piemēram, pildīt zivi ar čipsiem? «Esmu uz grila to veicis, tas ir ļoti garšīgi!» momentā attrauc ēdienu improvizators. Uz pagatavotā degustāciju lielākoties tiek saaicināta ģimene, dažkārt arī draugi, kuru rindas tā dēļ retākas neesot kļuvušas. «Dažreiz gan nesanāk, un tad ēd un domā - bāc, varēja būt labāk… Ja esi kādu uzaicinājis, viņš ar acīmredzamu nolemtības sajūtu ēd un saka, cik ļoti garšīgi, uzklausi komplimentus, bet neatzīsties, ka nav bijis garšīgi, centies pats apēst,» smejas amatierpavārs.

Valdim patīk arī sports («Es visiem lielos, ka florbolā biju junioru izlases kandidāts - aizvadīju izlasē pat divas spēles!»), taču šobrīd ar aktivitātēm nākas piebremzēt: novembrī aizbraucis atvaļinājumā uz Vjetnamu, kur piedzīvojis smagu kritienu ar motorolleru - sadragājis apakšstilbu. Nācies veikt operāciju jau tur, pēc tam atkārtotu arī Latvijā, taču atveseļošanās process iet uz labo pusi. «Man sola, ka pēc kādiem diviem mēnešiem jau varēšu skriet,» optimistisks ir Valdis. «Man patīk futbols un basketbols, sekoju NBA mačiem. Pagājušajā gadā diezgan cītīgi skatījos Kristapa Porziņģa spēles, taču tagad darba dēļ to nevar. Jā, tas varētu būt vienīgais darba rīta programmā mīnuss - pat tās spēles, kas sākas desmitos, nespēju līdz galam izturēt, atlūstu jau pēc pirmajām ceturtdaļām!»

***

Valdis Sils

• Dzimis 1987. gada 8. martā Rīgā;

• Izglītība: Rīgas 49. vidusskola, bakalaura grāds Latvijas Universitātes starptautisko ekonomisko attiecību programmā;

• Radio SWH programmu Svētdienas bole, Piektdienas bole un Rīta bole vadītājs, tagad - programmas Tik tik tik vadītājs;

• Rīgas Improvizācijas teātra improvizators;

• Hobijs: pavārmāksla;

• Ģimenes stāvoklis: neprecējies.