Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide

Sandra Kropa. Ciemos pie berberiem

MAROKA. Sešu sēriju ceļojumu ciklā Berberiem pa pēdām raidījuma vadītāja Sandra Kropa Ziemeļāfrikas dažādību meklēs gan naksnīgajā tuksnesī, gan Austrumu tirgus laukumā un arī sarunās par dzīvi © Privāts arhīvs

Ceturtdien, 26. janvārī, Latvijas Televīzija sāk demonstrēt sešu sēriju ceļojumu ciklu Berberiem pa pēdām. Maroka. Raidījuma vadītāja Sandra Kropa sola, ka raidījumā tiks atklāts Marokas šarms, dabas krāšņums, vietējo iedzīvotāju viesmīlība un valsts bagātīgās tradīcijas.

«Esot Marokā, mani visspilgtāk uzrunāja Sahāras tuksnesis un tur satiktie cilvēki. Kā brīnišķīgu un neaizmirstamu piedzīvojumu atceros došanos kamieļa mugurā nakšņot nomadu teltī un pilnmēness naktī tuksnesī iekurto ugunskuru, kopā ar vietējiem iedzīvotājiem spēlējot perkusijas un dziedot. Un tuksnesī sagaidīt saullēktu,» par piedzīvoto Marokā stāsta Sandra Kropa. Šī nebija pirmā reize, kad Sandra Kropa apceļoja Maroku, un pati atzīst, ka pēc pirmās reizes domājusi, ka šī gan nav tā zeme, kurā gribētos atgriezties, taču, kad jau bijis zināms šī ceļojuma maršruts, viņa mēģinājusi pati sev atrast iemeslus, kāpēc šī zeme varētu tomēr patikt, un ar šādu attieksmi arī devusies ceļojumā. «Atvērti paskatīties uz zemi un cilvēkiem,» viņa nosaka. Viens no spilgtākajiem iespaidiem bija pārgājiens tuksnesī, taču īpašas sajūtas gūtas arī Atlantijas okeāna piekrastē, kur izmēģinājusi lidojumu ar paraplānu un spēkus sērfošanā. Savukārt visa ceļojuma laikā īpašas bijušas tikšanās ar vietējiem cilvēkiem. Caur ļoti personiskiem stāstiem Maroka kļuvusi tuvāka un saprotamāka.

«Šī ceļojuma laikā man noteikti zuda stereotipi par to, kā vajag dzīvot un kā ir pareizi dzīvot, kas ir attīstīts un kas ir mazattīstīts. Tagad saku - marokāņu sabiedrība ir daudz atvērtāka, nekā mēs par to domājam. Mūsu sabiedrībā ir daudz stereotipu par musulmaņiem, bet es satiku daudz islāmticīgo, kas ir ļoti atvērti un interesanti skatās uz dzīvi,» saka Sandra Kropa. «Tur esot, es sapratu, ka svarīgi ir doties ceļojumā, nevis lai konkrētu valsti piemērītu saviem priekšstatiem, bet ļauties plūdumam un cilvēku iepazīšanai bez iepriekšējiem šabloniem un vērtējumiem. Šajā braucienā es tiešām centos nevērtēt to, ko redzu saskaņā ar saviem kritērijiem, kas man jau ir izstrādājušies par dzīvi un cilvēkiem. Mēs runājām katrs savā valodā, bet domājām par vienām un tām pašām vērtībām.»

Kaut arī pasaules medijos daudz var lasīt par to, ka zināmu apstākļu dēļ tūristu skaits Marokā ir krietni sarucis, Sandra Kropa atzīst, ka Marokā tūristu ir pietiekami un pat ļoti daudz, jo īpaši daudz to ir klasiskajās tūristu iecienītajās vietās. Savukārt ārpus tūristu iecienītajām takām iespējams atrast «autentisko Maroku». Raidījuma veidotājiem bija iespēja, kalnos esot, viesoties teltī, kurā dzīvo ļoti nabadzīga ģimene. «Tas nav atrodams nevienā ceļvedī, tas nav iepriekš ne domājams, ne ieplānojams, bet, ja ļaujas, tad šī zeme atveras,» uzskata Sandra Kropa. «Ceļojuma sākumā es pati biju diezgan skeptiska, bet drīz vien sapratu - ja cilvēks ir atvērts, tad viņam jābūt gatavam jebkurā ceļojumā sagaidīt to, ko pat nav varējis iedomāties sagaidīt. Svarīgi ir nebraukt ar jau iepriekš gataviem priekšstatiem un vērtējumiem, gatavām atbildēm un negaidīt sev ierastu vidi. Un noteikti iesaku paiet mazliet nostāk no tūristu metropolēm.».