Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide

VAKARA ZIŅAS. "Muzikālā banka" nāk, finālā būs vērienīgas pārmaiņas

© Ingrīda Punka

Ar joni tuvojas 21. janvāris, kad Ventspils olimpiskajā centrā vienkopus pulcēsies latviešu populārākie un pieprasītākie skatuves mākslinieki, komponisti, producenti un citi sabiedrībā populāri ļaudis, kā arī skatītāji jeb mūzikas mīļotāji tradicionālajā Latvijas Radio 2 organizētajā popa un roka dziesmu aptaujā «Muzikālā banka 2016». Šogad fināla ceremonijā paredzami ļoti būtiski jaunumi, ar kuriem »Vakara Ziņu« lasītājus iepazīstina ilggadējais «Muzikālās bankas» režisors Valdis Pavlovskis.

Dinamiskāk, ritmiskāk un mūsdienīgāk

«Muzikālās bankas» apbalvošanas ceremonija norisinās jau 17. reizi, un tās skatītāji ar lielu interesi seko līdzi un atbalsta ne tikai savus iemīļotākos skatuves māksliniekus, bet gaida arī brīnumu uz skatuves - režijā, scenogrāfijā un skaņas efektos. Varat būt mierīgi, šoreiz «Muzikālās bankas» finālā pārmaiņas būs un gaidāma virkne jaunumu.

«Mēs dzīvojam ātrāk, dinamiskām un ritmiskāk un līdz ar to vēlamies, lai viss notiek ātrāk. Un, protams, vēlamies visu dabisku un svaigu. Un, ja mums uz «Muzikālās bankas» fināla skatuves ir dzīvais izpildījums, tad mums arī šiem priekšnesumiem nepieciešams pāris minūtes tehniski sagatavoties. Tukšums nevar būt, tas ir ar kaut ko jāaizpilda. Tādējādi, lai nezaudētu ritmu, mēs pamēģināsim to iegūt ar nodubultoto skaņu aparatūru. Līdz ar to varēsim ļoti ātri mainīt visu, kas vajadzīgs pēc ikviena priekšnesuma. Tā ir viena no jaunajām izmaiņām, ka centīsimies būt dinamiskāki.

Tieši tāpēc skatuve ir melnbalta, ir gan melnā, gan baltā puse, kā klavieru taustiņi, kas simbolizē ritmu un dinamiku. Otra lielā izmaiņa, kas atkal atgriezusies pēc vairāku gadu pārtraukuma, ir Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio 2 tiešraide. Pirms pāris gadiem sākās vīpsnāšana, ka radio tiešraide ir ātrāka nekā televīzijā, līdz ar to radio un sociālo tīklu ēterā jau atklātībā nonāk ziņas par «Muzikālās bankas» uzvarētājdziesmu, un televīzijas - skatītājiem paliek neinteresanti turpināt skatīties, jo uzvarētājs jau zināms un cukurgailis apēsts. Nu, lūk, tieši tāpēc šogad neviens neko ātrāk neuzzinās. Lai arī Latvijas Televīzijā pa vidu «Muzikālās bankas» ceremonijai pie skatītājiem dodas ikvakara ziņu raidījums «Panorāma», mēs esam atraduši risinājumu, kā to visu sakārtot. Un te jāmin viena no jaunākajām intrigām. Ja visu laiku «Muzikālās bankas» fināla dziesmu vērtējumu noteica ekspertu balsis, kā arī balsojums «Muzikālās bankas» mājaslapā, portālā «nra.lv», kā arī «draugiem.lv», tad šoreiz tiešraides laikā, kad būs izskanējušas visas 15 fināla dziesmas, mēs pasludināsim skatītāju telefonbalsojumu. Visus tālruņa numurus varēs redzēt televizora ekrānā un nobalsot par sev tīkamo dziesmu. Svarīgi zināt, ka šie zvani nav komerczvani un mēs uz to biznesu neveidojam. Telefona zvani būs par parasto samaksu, kā ikdienā sarunājas lielākā daļa tālruņu lietotāju. Šāds balsojuma veids «Muzikālajā bankā» ir pilnīgs jaunums. Un šis telefonbalsojums var pilnībā izmainīt fināla dziesmu topa secību. Tā ka, lai viss būtu godīgi, līdz pat pirmās «Muzikālās bankas» daļas beigām, kad sāksies telefonbalsojums, nenojautīsim, kas varētu būt uzvarētājs. Tad cilvēki sāks balsot un to varēs darīt visu starpbrīdi, kā arī otrās daļas sākumā vēlreiz parādīsim balsošanas rezultātus un nospēlēsim fragmentus no visām 15 dziesmām. Tad balsojums tiks noslēgts un, kamēr tiks skaitītas balsis, skatītājiem uzstāsies «Muzikālās bankas» eksperti ar saviem priekšnesumiem. Šogad ekspertu rindās ir krietns pulciņš jubilāru, piemēram, Uldis Marhilēvičs - 60, Mārtiņš Brauns - 65, Boriss Rezņiks - 70. Kā arī uzstāsies vesela virkne zināmu cilvēku, kurus skatītāji sen nebūs redzējuši un dzirdējuši,» tik aizrautīgi par šā gada lielāko Latvijas mūzikas dzīves notikumu stāsta režisors Valdis Pavlovskis.

Neaizmirsti paņemt līdzi namdurvju un auto atslēgu saišķi

Ažiotāža un pastiprināta interese ap «Muzikālo banku» nerimst ik gadu. Uz Latvijas mūzikas dzīves gada vērienīgāko pasākumu, kas norisinās olimpiskajā centrā «Ventspils», biļetes jau sen kā izpārdotas gan uz ģenerālmēģinājumu, gan vakara krāšņo ceremoniju. Ja esat nobažījušies, kā pavadīsiet garo starpbrīdi, kamēr Latvijas Televīzija raidīs «Panorāmu», nav pamata uztraukumam. Protams, būs iespēja nobaudīt kādu našķi un iemalkot dzērienu olimpiskā centra kafejnīcā, bet pirms tam pēc koncerta pirmās daļas ikviens varēs arī piedalīties mūsdienās tik populārajā zibakcijā. «Aicinām katram pasākuma apmeklētājam līdzi paņemt atslēgu saišķi, kurā ir ne tikai viena vai divas, bet vairākas atslēgas. Dāmas var atslēgu saišķi ielikt rokassomiņā, kungi bikšu kabatā. Atslēgas nepieciešamas, lai piedalītos zibakcijā. Par zibakcijas norisi rūpēsies Kristapa Krievkalna grupa, ritma grupa «Pulsa efekts» ar sitamajiem mūzikas instrumentiem, bet skatītāji savukārt ar atslēgām palīdzēs atslēgt «Muzikālās bankas» seifu. Labākos un aktīvākos skatītājus parādīsim arī tiešraidē,» ar jaunumiem iepazīstina Pavlovskis.

Palkavniece radio tiešraidē, uz skatuves Rasims

Ja arī iepriekš bijām pieraduši «Muzikālās bankas» ceremonijā vai uz skatuves, vai tā sauktajā grīnrūmā jeb interviju telpā redzēt Latvijas Radio 2 iemīļoto ētera personību Baibu Palkavnieci, šoreiz Baiba vadīs tiešraidi Latvijas Radio 2, bet pasākuma noslēgumā viņa kāps uz skatuves un piedalīsies apbalvošanā.

Uz skatuves pasākumu vadīs atraktīvais mūziķis, aktieris Kristaps Rasims, kas ļoti labi orientējas arī latviešu mūzikā. Rasisms uz skatuves darbosies viens bez partneres. Pirmajā daļā nebūs daudz sarunu, bet skanēs 15 fināldziesmas. Otrā daļa noritēs brīvākā gaisotnē.

Iepriekš, kad «Muzikālās bankas» finālu vadīja mūziķi, skatītāji bija nesaudzīgi un izteica piezīmes, ka mūziķiem ne tā sanāk. Izrādās, ka paši mūziķi nemaz tā nelaužas pie «Muzikālās bankas» fināla ceremonijas vadīšanas grožiem, jo apzinās, ka tas nav tik viegls darbiņš - ir jāsadarbojas ar olimpiskā centra zāles skatītājiem, kā arī jāizprot televīzijas specifika. «Ir jau arī spilgti piemēri, kad mūziķi kļūst par labiem pasākuma vadītājiem. Kā, piemēram, Lauris Reiniks, Valters Frīdenbergs un Agnese Rakovska,» piebilst režisors.

Spilgtākās fināla ceremonijas epizodes

Kas tik viss nav pa šiem gadiem pieredzēts uz «Muzikālās bankas» skatuves - akvārijs ar karpām, spoguļskatuve arēnas vidū, kas apmirdzēta ar spoguļbumbām, slidotava un strūklaku šovs. «Ir arī bijuši īpaši mīļie gadi, kad varbūt skatuves šovs nebija tik ļoti spilgts, cik dziesmas labas, kas sasildīja skatītāju sirdis. Es joprojām atceros to mazo Lauri Reiniku, kas bija varen priecīgs par dziesmas «Sirds sadeg neparasti» uzvaru un dāvanā saņemto motorolleru. Pirmajā «Muzikālās bankas» gadā, kad uzvarēja Gunārs Kalniņš un Kristena ar Raimonda Paula «Balto dziesmu», dziedātāji dāvanā saņēma krietnu naudas summu, lai ierakstītu jaunu dziesmu. Savukārt «Prāta vētras» puiši katrs saņēma pa velosipēdam, Ainars Mielavs ar Raimondu Vazdiku tika pie profesionāliem trenažieriem,» atminas Pavlovskis.

«Muzikālā banka» ir viens no retajiem latviešu mūzikas pasākumiem, kas uz priecīgas nots ik gadu pulcē vienkopus latviešu mūziķus. «Tā ir lieliska iespēja atkal visiem sanākt kopā. Ir jau arī vienpatņi, kas nelabprāt paliek pēc fināla un «patusē» ballītē, ir arī tādi, kas paveic savu darbiņu un klusiņām aizbrauc prom, bet ir arī tādi, kas ar lielu sajūsmu un prieku lustējas līdz pat rītam. Tas atkarīgs no katra mūziķa rakstura,» tā režisors.

Katrā gadījumā, viens ir skaidrs, nekur tik sirsnīgi neuzņem kā Ventspilī. Tieši tādēļ «Muzikālās bankas» fināls jau ilgus gadus norisinās Ventspilī, kur palīgā «Muzikālās bankas» radošajai komandai nāk arī vietējie kultūras darbinieki, kas ir augstas raudzes profesionāļi.

Neaizmirstiet 21. janvārī pulksten 19 ieslēgt savus radio aparātus un noskaņot Latvijas Radio 2 frekvencē vai arī «Muzikālās bankas» finālu vērot TV ekrānā Latvijas Televīzijā.