Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide

Slavenajai Ilzītei 16. jubileja

© vistligatne.com

11.janvārī Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) aicina ikvienu interesentu kopīgi atzīmēt lācenes Ilzītes 16.dzimšanas dienu Līgatnes dabas takās.

"Lācene Ilzīte savā ziņā ir Līgatnes dabas taku simbols, jo nenoliedzami šo 16 gadu laikā kļuvusi par viszināmāko un atpazīstamāko dabas taku iemītnieku," stāsta DAP Līgatnes dabas taku vadītāja Inta Lange.

Dalībai pasākumā un kopīgai sveikšanai Līgatnes dabas taku un tur mītošo dzīvnieku atbalstītāji, kā arī ikviens interesents aicināts plkst.13:00 pulcēties pie dabas taku teritorijā esošā izglītības centra "Pauguri", lai kopīgi dotos sumināt jubilāri.

Lācenei plānots pasniegt tradicionālo audžumātes, DAP zootehniķes, Velgas Vītolas sarūpēto torti, kas gatavota no Ilzītes iecienītākajiem gardumiem - laša, riekstiem, medus, biezpiena u.c.

Savukārt pēc sirsnīgās sumināšanas un lācenes mielasta iemūžināšanas digitālajās ierīcēs, ikviens aicināts dabas izglītības centrā "Pauguri" sasildīties ar liepziedu tēju un izzināt lācenes pirmos 16 gadus Velgas Vītolas sagatavotajos fotostāstos.

Lācenes dzimšanas diena ik gadu tiek atzīmēta vienā un tajā pašā datumā un kļuvusi par sirsnīgu satikšanās pasākumu Līgatnes dabas taku kolektīvam, atbalstītājiem un dzīvnieku draugiem.

Daži fakti:

• Lācene Ilzīte dzimusi 2001.gada 11.janvārī Līgatnes dabas takās, un šogad Ilzītei aprit 16 gadu.

• Lāceni Ilzīti ir izaudzinājusi DAP Līgatnes dabas taku darbiniece Velga Vītola, jo māte no Ilzītes atteicās uzreiz pēc tās dzimšanas.

• Ilzīte piedzimstot svēra vien 500 gramus, bet šobrīd ir kārtīga lāča svarā - apmēram 150 kg.

• Ilzītes lielākie kārumi ir medus, rieksti, svaigas zivis - laši un skumbrijas, un kaltēti liellopu kuņģīši.

• Lācene Ilzīte sava mūža laikā ne reizi nav pat mēģinājusi doties ziemas guļā. Nebrīvē dzimušajiem un dzīvojošajiem lāčiem tas nav nekas neparasts.