Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Izklaide

APRITĒ: Kas urda astronautu Māru

© F64

Šo ceturtdien, 5. janvārī, ar nelielu «parunāšanās un uzspēlēšanas pasākumu» Spīķeru koncertzālē klajā nāks grupas Astro’n’out jaunais albums Urda. Neierasts datums! «Es ceru, ka mums izdosies visus pārsteigt ar savu prezentāciju,» tā Māra Upmane-Holšteine.

Aizmirsa par dzimšanas dienu

Parasti mūziķi steidz izdot albumus pirms Ziemassvētkiem vai vismaz līdz gada beigām, jo janvāris skaitās (un tāds tas patiešām arī ir) tukšais mēnesis, bet Astro’n’out par sava jaunā garadarba iznākšanas datumu izvēlējušies 5. janvāri. «Patiesībā šo albumu gribējām izdot 1. janvārī, taču mūsu gudrās PR meitenes no šāda soļa atrunāja. Viņas teica - lai cik jums superīgi šķistu iesākt gadu ar savu jauno albumu, 1. janvārī visi, izņemot jūs, gulēs. Un, ja jums ļaus, jūs arī gulēsiet! Mazliet skumstam par to, ka atcēlām šo plānu, tomēr nolēmām, ka 1. janvārī pagulēsim,» stāsta grupas līdere Māra Upmane-Holšteine. Astro’n’out gan ir izveidoti tieši janvārī (2003. gadā), tomēr ar albuma izdošanas laiku tam nav nekāda sakara. «Vai, pareizi, mums taču vajadzēja albuma izdošanu atbīdīt tieši uz dzimšanas dienu, šķiet, tā bija 12. vai 19. janvārī!» attopas Māra. «Katru gadu ar bundzinieku [Rihardu Streiķi], ar kuru izveidojām grupu, šajā dienā saīsziņojamies un apsveicam viens otru dzimšanas dienā - tas nekas, ka kopā vairs nespēlējam. Cik tā būtu bijusi laba doma, šajā dienā simboliski izdot albumu, man tiešām ļoti žēl, ka neiedomājos par to ātrāk!»

Pēdējos gados Māra mainījusies, mainās arī astronauti. «Mums gribas vairāk eksperimentēt ar dažādiem skaņu dizainiem un analogajiem sintezatoru tembriem. Dažkārt čaļi pat saka, ka šis nu gan ir galīgi slims tembrs, bet man vēl gribas padžemot! Vai citkārt - tā taču ir mana mīļākā albuma dziesma, bet pārējie to grib izsviest!» smejas Māra, kurai lielākoties vienalga pieder pēdējais vārds. No pazīstamiem gabaliem albumā iekļautas arī Turies un Atskatos, novembrī tika izdota Satiksimies, tiksimies. «Albumā iekļautas divpadsmit dziesmas, un šis beidzot ir pirmais, kurā visas ir sanākušas latviski. Arī Gorans (Māras vīrs Goran Gora jeb Jānis Holšteins-Upmanis - aut.) taču ir izdevis albumu latviski, kas vispār ir kaut kas neticams!» smejas Māra. «Esmu ļoti priecīga, ka beidzot tas izdevies arī mums, jo albums uzreiz šķiet daudz viengabalaināks.» Grupas sastāvā izmaiņu nav - bez Māras astronautos muzicē arī Juris Kalnišs (ģitāra), Mārtiņš Elerts (ģitāra), Toms Poišs (bass) un Mārtiņš Miļevskis (bungas). Producents ir DJ Rudd jeb Rūdolfs Budze, taču koncertos šoreiz tiks iztikts bez viņa.

Novērtē Latvijas publiku

Arī ar koncertiem ir diezgan interesanti - pirmais jaunā albuma atrādīšanas pasākums plašākai auditorijai tūres ietvaros astronautiem ieplānots tikai 10. februārī Līvānos. Pēc tam - Liepāja, Rēzekne, Aizkraukle, Cēsis utt. «Kad dziesmu palaid radio, pirmajā mēnesī vari raudāt spilvenā, jo šķiet, ka neviens to nespēlē. Savukārt pēc diviem mēnešiem konstatē - nē, tā tomēr skan! Reāli dziesmai jādod kādi trīs mēneši laika, lai cilvēki to pamanītu. Piemēram, pat par dziesmu Turies man joprojām cilvēki saka - šis jaunais gabals jums ir baigi foršs! Večukiņ, kur tu biji 2015. gada maijā?! Arī albumam vajag dot laiku iedzīvoties un tapt pamanītam, un tikai pēc tam atgādināt par to ar tūri. Šajos laikos jebkura ziņa ir veca jau pēc trīs mēnešiem. Mēs ar šo tūri šo ziņu pagarināsim,» skaidro Māra. Rīgā pagaidām ieplānots tikai viens koncerts - 24. martā koncertzālē Palladium. «Neskriesim notikumiem pa priekšu. Ja dzīvē ar biļešu pārdošanu veiksies pozitīvi, kas zina, varbūt būs arī kāds pārsteigums,» mūziķe ir piesardzīga.

Pēdējos gados gan pati Māra, gan pārējie astronauti ir kļuvuši it kā piezemētāki - savulaik dziedātāja intervijās aizrautīgi klāstīja par ārzemju mūzikas tirgus iekarošanu, sākot no rietumvalstīm, līdz pat Ķīnai. «Ko lai saka… Jau 13 gadu uz skatuves, nupat nospēlēts pirmais koncerts špiļkās (augstpapēžu kurpēs) - arī tas par kaut ko liecina,» smejas agrāk ar savu tīneidžeriski puicisko stilu pazīstamā mūziķe. «Pēc dažādiem sapņiem un plāniem kādā brīdī apjaut reālo situāciju, turklāt sāc novērtēt to, kas tev ir. Kādreiz likās, ka Latvijas auditorija mūs it kā pieņem, taču tikai kaut kā puspieņem, ka tā lielāka vairs nevar būt utt. Taču vienā brīdī saproti, ka - nē, ja vien pats mazliet piestrādā un citādāk sevi pozicionē, piemēram, piedāvā arī sēdošos koncertus, auditorija uzreiz kļūst plašāka. Sapratām, ka jāsāk samīļot savi tautieši, un tad šī mīlestība nāk atpakaļ. Ja nostājies pozā «mani neviens nesapratīs», tad tik tiešām nesapratīs. Protams, vienmēr var žēloties par mūsu valsts mazo tirgu, taču, no otras puses, - te izsisties ir vieglāk, lielākās valstīs mēs ar savām ģitārām nemaz līdz skatuvei netiktu,» norāda Māra. Viņa gan atzīst, ka liela nozīme ir arī ģimeniskajai situācijai: «Neviens jau neliedz kāpt busiņā un braukt ar koncertiem apkārt pa visu Eiropu, bet ar bērniem to darīt nemaz vairs īsti kaut kā negribas.»

Būt mammai ir stilīgi!

Pagājušā gada septembrī Māra kļuva par māti jau otrajam bērnam, līdz ar to viņas atgriešanās uz skatuves ir pārsteidzoši ātra. Protams, divi bērni maina radošo procesu. «Šobrīd mājās ir lielāks menedžments. Mums ir lielā tāfele, uz kuras rakstām, kad un uz kurieni kuram ir jāizskrien. Mēs sazīmējam kalendāru un tad nu tiekam skaidrībā, kurā brīdī kurš drīkst kaut kur doties. Kurš pirmais pierakstās, tas arī ir vinnētājs - gandrīz tā,» smejas Māra. «Redzēsim, kā mēs ar astronautiem izbraukāsim [tūri], jo Ronja brauca līdzi tūrēs un dzīvojās aizskatuvē, bet ar diviem bērniem dzīvoties pa beksteidžu… Jānis gan it kā tam jau ir gatavs, ka astronautu koncertu datumi mūsu ģimenes kalendārā ir sarkanie, ka šie datumi jau ir aizsisti. Pēc tam nāks klajā viņa albums un būs viņa tūre, ar ko savukārt ir jārēķinās man.»

Protams, jaunā ģimeniskā situācija ienes pārmaiņas arī Māras dziesmās - tās sanākot sirsnīgākas, reālistiskākas. «Mēs grupā jau smējāmies, ka Māra iedziedājusi albumu hormonāli mainītā stāvoklī. Man gan liekas, ka viss bija absolūti normāli, taču gan jau čaļiem būtu šajā jautājumā savs sakāmais,» smejas dziedātāja. «Ir ļoti labi, ka rodas dažādas pārdomas. Ir lietas, kas dzīvē šķiet ļoti vienkāršas, piemēram, ka viens plus viens ir divi. Taču viens plus viens ir arī trīs - šūna plus šūna rada jaunu dzīvību. Teorētiski to saproti, bet praksē tomēr nevari aptvert. Ar laiku pierodi, ka ir tas trešais, taču šo uzrašanās mistiku tomēr nevar ar prātu līdz galam aptvert. Un tad rodas šie lielie jautājumi, jo līdz ar bērna ienākšanu tavā dzīvē parādās dažādas tēmas: kur paliek rīts, kas nogulēts, kur paliek ceļš, kas nostaigāts, vai es varētu aizsniegt horizontu, kā rodas gaisma utt. Tās ir smagas tēmas? Man šķiet, ka tieši otrādi - vieglas! Vai vēl precīzāk - lielas. Jo šie ir jautājumi, uz kuriem, visticamāk, atbilžu nemaz nav. Taču vienalga nespēj pārstāt sev tos uzdot. Ik pa brīdim kāds no čaļiem man vaicā - tu tiešām domā par visām šīm lietām, par kurām raksti [dziesmu tekstus]?! Es pat nezināju, ko atbildēt. Katru dienu nedomāju, taču laikam jau zemapziņā šīs domas tomēr urda. Tāpēc arī šā albuma nosaukums ir Urda.»

Divu bērnu mammai un aktīvai mūziķei laikam lieki ir vaicāt, ko viņa dara brīvajā laikā... «Vai zini šo joku? Ja jaunajai mammai pajautā, kāds ir tavs hobijs, viņa atbild - man patīk vienatnē aiziet uz vannasistabu!» smejas Māra. «Šajā jokā ir diezgan liela taisnība - ja vēlies iet dušā, tad gandrīz vienmēr līdzās ir viens bēbis, kas tevi vēro. It kā jau tu vēro viņu, vai viņam viss ir kārtībā, taču viena tu neesi. Tā kā tas ir liels luksuss - vienai aiziet uz vannasistabu, ja man tas izdodas, tad es šo brīdi tiešām izbaudu!» Jāpiebilst, ka meita (Māra saka - jaunkundze) šobrīd pieprasa uzmanību dubulti, jo viņai taču tagad uzradusies konkurence! «Tāpēc ir ļoti forši, ka man ir šāda iespēja - būt mūziķei. Es varu nesasteigt ar pievēršanos trešajām lietām, piemēram, atgriešanos radio. Lai man paiet visas tūres, un, kad puikam būs gadiņš, tad par to domāšu,» nosaka dziedātāja. Vai viņu var dēvēt par muzikālo mammu? «Iepriekš vienmēr esmu gribējusi to strikti nodalīt, lai uz skatuves uz mani neraudzītos kā uz mammīti. Taču mums tikko bija pirmie koncerti [pēc otrā bērna nākšanas pasaulē] - viens ar fondu Viegli, otrs ar astronautiem -, un es sajutos citādāk. Kāda problēma, ja es pieminu to, ka esmu mamma?! Ja, piemēram, dziesmai ir konkrēts konteksts, tas pat tai piedod dubultu jaudu! Kamēr es pati nebiju mamma, man būt mammai nelikās stilīgi. Tagad ir, mammas taču ir baigi stilīgās!» joko Māra Upmane-Holšteine.

***

Māra Upmane-Holšteine

• Dzimusi 1984. gada 24. augustā Rīgā

• Izglītība: Rīgas Valsts 1. ģimnāzija (līdz devītajai klasei),

Rīgas 2. vidusskola, Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Komunikāciju zinātņu nodaļa («Esmu absolūti likumīga žurnāliste, strādāt rādžiņā man ir atļauts pēc visiem papīriem!»)

• Strādājusi Latvijas Radio 5 - Pieci.lv, vadījusi dažādus raidījumus; savulaik septiņus gadus darbojusies raidījumā Juniors TV, interneta tiešraidē Dienas istabā vadījusi Avantis rīkotās iknedēļas diskusijas jauniešiem Domu ekspresis

• Grupas Astro’n’out vokāliste/ģitāriste.

• Diskogrāfija: Kuš kuš (2006), Astro’Acoustic (2008), Ģeometrija (2009), Lauvas (2012), Urda (2017)

• Ģimenes stāvoklis: vīrs Jānis Holšteins-Upmanis jeb Goran Gora, meita Ronja (2 gadi 9 mēneši), dēls Ezra Klāvs (4 mēneši).