Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide

NOSKAIDRO, cik naudas Ziemassvētku dāvanām atvēl Latvijas iedzīvotāji

© Vladislavs Proškins, F64 Photo Agency

Tā kā Ziemassvētki ir jau šajā nedēļas nogalē, liela daļa dāvanu jau sarūpētas, taču daļa iedzīvotāju vēl steidz tās gādāt. Gandrīz 41% Latvijas iedzīvotāju Ziemassvētku dāvanām kopumā iztērējuši jau vairāk nekā 80 eiro, liecina “Maxima Latvija” veiktā aptauja.

Savukārt 33% respondentu svētku dāvanām atvēlējuši 41-80 eiro, bet 26% savu radinieku un draugu iepriecināšanai svētkos iztērējuši līdz 40 eiro.

Vairāk nekā puse jeb 56% iedzīvotāju svētkiem sagādājuši vairāk nekā 7 dāvanas, 30% respondentu plāno dāvināt 4-6 dāvanas, bet vēl 13% respondentu minēja, ka viņiem svētkos nepieciešams sagādāt līdz trim dāvanām. Tikai 1% aptaujāto neplāno gādāt dāvanas svētkiem.

Lielākā daļa jeb 44% iedzīvotāju dāvanas pamazām sāk gādāt kopš decembra sākuma, 23% šo darbiņu atstāj uz pēdējo nedēļu, bet 5% respondentu to plāno izdarīt pēdējā brīdī. Tomēr daļa iedzīvotāju jeb 18% svētku dāvanas sāk gādāt jau novembrī 4% - jau oktobrī, bet vēl 6% minēja, ka šo pienākumu sākuši pildīt jau daudz ātrāk.

“Tūlīt pēc valsts svētkiem novembrī, iedzīvotāji arvien aktīvāk sāk iegādāties dažādas preces, kā rotaļlietas un dāvanu komplektus, kas, visticamāk, tiks likti zem eglītes svētkos. Savukārt, iesākoties adventes laikam, biežāk iepirkumu groziņos tiek likti dažādi svētku rotājumi, sveces, arī izvēlētas eglītes, kā arī dažādi dāvanu saiņošanas materiāli, kā dāvanu papīri, maisiņi lentas. Savu uzvaras gājienu decembrī svin arī dažādi saldumi, jo iedzīvotāji gatavo dažādas svētku paciņas gan mazajiem svinētajiem, gan kolēģiem un draugiem,” novērojumos dalās “Maxima Latvija” Biznesa analītikas departamenta direktore Zane Kaktiņa.