Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Izklaide

PADOMI: Ziema - bieds suņiem un to saimniekiem

© Aigars Eglīte / f64

Suņiem - līdzīgi kā cilvēkiem - visnepatīkamākā lieta ziemā ir aukstums. Eksperti atgādina: šādos laikapstākļos par dzīvnieku ir īpaši jārūpējas un jāgādā, jo aukstā laikā var gan aizsalt ūdens krājums, gan arī mīluli ir nepieciešams nodrošināt ar bagātīgu uzturu, jo viņš daudz enerģijas iztērē organisma sasildīšanai.

Tāpat vienmēr jāparaugās, vai ūdens no zem ķepām kūstošā sniega nav atkal sasalis starp dzīvnieka nagu spilventiņiem.

Ja suns dzīvo ārā, ir jāparūpējas par dzīvniekam piemērotu būdu, kura nezaudē uzkrāto siltumu. Tādēļ kinologi iesaka, ka būdas ieejai klāt ir jāpieliek sedziņa, kas neļauj izplūst no suņa ķermeņa nākošajam siltumam. Tāpat ir jāklāj uz grīdas salmi vai siens, kas uzsūc mitrumu, nevis lupatas. Būdai esot vēlamas dubultās sienas.

Arī mājas suņus pēc pastaigām ārā apdraud daudzas likstas. Pēc pastaigas ar mīluli, kuru patīk ieģērbt siltās drēbītēs, ir jāpārbauda vai tās nav slapjas.

Ziemā dudziem suņiem nākas piedzīvot arī izbailes, ko izraisa salūts. Tādēļ Jaungada svinībām ir īpaši jāsagatavojas. Šajā gadījumā ir jāņem vērā kinologa Dāvja Muižnieka ieteikumi, ka salūta laikā ir nepieciešams suni ievietot telpā ar aizvērtiem logiem un aizkariem vai pat vannasistabā, pieliekamajā vai līdzīgā telpā, kas ierobežo salūta skaņu saklausīšanu. Šim nolūkam iespējams izmantot arī ieslēgtu papildus mūziku, vēlams, uz aparatūras ar sabvūferi un labiem basiem, kas novērsīs dzīvnieka uzmanību no ārpusē notiekošā.

Ja Jaungada svinību laikā dodaties ārpus mājas, suni vēlams atstāt mājās, citādi tas bailēs no trokšņa var no jums aizbēgt, un jāatstāj daudz ūdens, jo pēc stresa suns daudz dzer.