Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Izklaide

Pirmo reizi – gardēžu ceļvedī

LABĀKAIS. Restorāna Vincents šefpavārs Mārtiņš Rītiņš (vidū) uzteica savu komandu, jo restorāna veidošanas sākumā viņš pats stāvējis pie plīts un apkalpojis viesus, bet nu var paļauties uz komandu. Viņš sacīja, ka iedvesmu ēdienu gatavošanai var gūt, ceļojot, mācoties no citiem kolēģiem un lasot grāmatas. Balvu pasniedza Rīgas Tūrisma attīstības biroja valdes priekšsēdētāja Vita Jermoloviča un restorānu un gardēžu ceļveža White Guide Nordic pārstāvis Peters Hansons © Publicitātes foto

Pirmo reizi 325 labāko Ziemeļvalstu restorānu ceļvedī ir iekļauti 60 Baltijas valstu restorāni. Uzvarētāja laurus plūca restorāns Vincents, kas tika atzīts par labāko trijās Baltijas valstīs – Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Restorāni, kurus vērtēja kaimiņvalstu šefpavāri un atzina par uzvarētājiem, saņēma īpašas uzlīmes Recommended by Nordic White guide (Nordic White guide iesaka).

Restorānu un gardēžu ceļvedī White Guide Nordic iekļauti 20 Latvijas restorāni, un Rīgas Tūrisma attīstības biroja valdes priekšsēdētāja Vita Jermoloviča ar nožēlu konstatēja, ka daži no tiem, kas arī būtu pelnījuši saņemt labākā nosaukumu, diemžēl palika aiz svītras. No Latvijas, Lietuvas un Igaunijas ceļvedī tika iekļauti pa 20 restorāniem no katras valsts. No Rīgas - 17 restorānu, bet trīs - ārpus galvaspilsētas. Zviedrijas vēstnieks Latvijā Henriks Landerholms sacīja, ka iekļaušana šajā ceļvedī nav laipnības žests, bet nopelnīts gods. Latvijai un Zviedrijai ir daudz kopīga ēšanas tradīcijās, bet interesantākas ir atšķirības.

Ceļveža pārstāvis Peters Hansons stāstīja un rādīja, cik daudz kritēriju nācies izvērtēt, to skaitā arī gadžetu, jaunu olbaltumvielu avotu izmantošanu, zaļo domāšanu, veidojot Rīgas īpašo stilu, vienlaikus neaizmirstot pat latviskajām saknēm. V. Jermoloviča uzsvēra, ka kopš 2012. gada Rīga sevi pozicionē kā vienu no gardēžu ceļojuma galamērķiem. Šoruden notika jau desmitā Rīgas restorānu nedēļa, kurā piedalījās 57 restorāni. Tādējādi viesmīlības bizness ne tikai Rīgas viesus, bet arī galvaspilsētas iedzīvotājus cenšas ieinteresēt apmeklēt restorānus un baudīt ēdienu. Nesen Rīgu par nozīmīgu Baltijas gastronomijas tūrisma galamērķi atzinis Vācijas lielākais dienas laikraksts Süddeutsche Zeitung. Rīgas un Latvijas restorānu iekļaušana White Guide Nordic - starptautiski atzītā un novērtētā restorānu ceļvedī - ir gan liels sasniegums, gan viens no instrumentiem, kā popularizēt un attīstīt gastronomijas tūrismu, sacīja V. Jermoloviča.

Ceļvedī apkopoti 325 labākie restorāni Dānijā, tostarp Grenlandē un Fēru salās, Zviedrijā, Norvēģijā, Somijā, Islandē, Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.