Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide

VĒRTS NOBAUDĪT: Veselība ir izvēle

© Publicitātes foto, Amālija ANDERSONE

Naturopāte, naturopātiskā uztura trenere un mājaslapas topivesels.lv autore Ance Anna Šternberga ar veselīgu un pārdomātu ēdienu savulaik slimību spējusi pārvērst par veselību. Ar savu piemēru viņa iedvesmo, bet savā pieredzē dalās – tikko klajā nākusi viņas pavārgrāmata Topi vesels ar mājas ēdienu, kurā viņa piedāvā veselīgas receptes, vairojot izpratni par produktiem, ko liekam šķīvī.

Ieguvusi izglītību Naturopātiskās medicīnas koledžā (The College of Naturopathic Medicine) Londonā, Ance Anna Šternberga savas zināšanas nodod un liek lietā tepat Latvijā. «Ēdiens nav tikai baudījums. Ēdiens ir zāles, ja to pareizi izmanto. Un es no visas sirds ceru, ka šajā grāmatā katrs no jums varēs smelties kaut ko jaunu un iepriekš nedzirdētu, lai to pēc tam iekļautu savā ikdienā - savai veselībai par labu,» viņa teica grāmatas atvēršanas svētkos.

«Veselība ir izvēle, un ikviens var paspert soli tai pretī - atliek tikai mazliet vairāk uzmanības pievērst tik vienkāršai un ikdienišķai lietai kā šķīvja saturs,» sapratusi Ance Anna Šternberga. Neatkarīgās lasītājiem viņa iesaka nobaudīt smiltsērkšķu pudiņu. «Šis deserts ir lieliski piemērots brokastīm - viegls, svaigs, gaisīgs un neprasa lieku gatavošanos rīta steigā, jo to var sagatavot iepriekšējā vakarā. Tas ir ne tikai gards, bet arī ērts saldais ēdiens, ko ir viegli paņemt līdzi uz darbu vai skolu,» uzskata Ance Anna Šternberga, uzsverot, ka smiltsērkšķis ir bagāts C vitamīna avots. Salīdzinājumā ar citronu, kas satur aptuveni 53 mg C vitamīna uz 100 gramiem, smiltsērkšķu ogas satur 120-250 mg C vitamīna uz 100 gramiem. C vitamīna daudzums smiltsērkšķu ogās ir atkarīgs no augšanas apstākļiem, novākšanas un uzglabāšanas.

***

SMILTSĒRKŠĶU PUDIŅŠ

Vajadzēs (4 personām):

1 tasīti nomērcētu Indijas riekstu,

2 tasītes ūdens,

1 tasīti smiltsērkšķu sulas,

3 ēd.k. medus, 6 ēd.k. čia sēklu, piparmētru lapiņas garnēšanai

Pagatavošana:

• Indijas riekstus sablenderē ar ūdeni, smiltsērkšķu sulu un medu, pielāgojot sastāvdaļas pēc savas garšas izjūtas

• Iegūto masu lej bļodā un pievieno čia sēklas

• Visu maisa apmēram vienu minūti, lai čia sēklas vienmērīgi izmaisītos un nesaliptu kopā

• Pudiņam ļauj briest apmēram 1-2 stundas, palaikam to apmaisot (pudiņu var arī atstāt uz nakti ledusskapī, lai no rīta tas būtu gatavs)

Ogu mērcei: sauju ogu (pēc izvēles), medu (pēc garšas)

• Ogas sablenderē kopā ar medu pēc vēlamā salduma

• Ogu mērci un pudiņu lej kārtās stikla traukā, garnē ar ogām un piparmētru lapiņu (tā šim pudiņam piedod īpaši atsvaidzinošu noti)

Svarīgi zināt: čia sēklas briestot noņem saldumu, tāpēc sākotnēji var pievienot vairāk medu vai arī var pagatavot saldāku ogu mērcīti. Ja nepieciešams paātrināt pudiņa pagatavošanu, tam var pievienot vairāk čia sēklu, taču tad pudiņš būs biezāks un ar mazāk izteiktu garšu