Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide

VAKARA ZIŅAS: Varis Vētra žirgts kā jauneklis! Viņš jau 3 gadus ir svaigēdājs

Varis Vētra un viņa mīļā sieviņa Sanita laižas dejā. © Ingrīda Punka

Dziesmu sacerētājs un izpildītājs, kā viņš pats sevi dēvē, aktieris un režisors Varis Vētra (61) nu jau vairāk nekā trīs gadus ir svaigēdājs. Viņa ēšanas paradumiem daļēji pievienojusies arī sieva Sanita (41). Turklāt aktiera nezūdošo enerģiju un jauneklīgās izpausmes pamanījuši arī skatītāji, kas apmeklē koncertus un sarīkojumus, kuros uzstājas Vētra.

Pārtikas produktu vētīšanai, kā saka Varis Vētra, ir vistiešākais sakars ar personiskajām īpašībām un mūsu attiecībām sabiedrībā. Tas, kā mēs attiecamies pret savu ķermeni, atspoguļojas arī mūsu sociālajā un personiskajā dzīvē.

Desmit gadus bez gaļas

Kā savos gados Varim izdodas būt tik labā formā? Nu jau apmēram desmit gadus viņš nelieto uzturā gaļas produktus. «Man tāda dzīve patīk, un es jūtos ļoti labi. Beidzamajā laikā daudzi cilvēki ir sarosījušies - viena no redzamākajām atšķirībām, lietojot pārtikā svaigus produktus, ir tas, ka pazūd nogurums,» atklāj Varis.

«Tas stāsts jau ir vecs, bet, kad mani bērni bija mazi un nedēļas nogalēs viņi brauca pie manis ciemos, savā tēva gādībā es pirku palielu gaļas daudzumu šašlikiem un vēl kādiem citiem gaļas ēdieniem. Kad bērni aizbrauca atpakaļ pie mammas, es centos pārpalikušo gaļu apēst. Dažreiz viens, dažreiz saucu palīgā draugus. Pēc tam jutu, ka elpa kļūst smaga. Nevarēju saprast, kāpēc tas tā notiek. Un lūk - ļoti gudrais kolēģis Āris Rozentāls teica: neēd desmit dienas gaļu, un viss būs kārtībā! Man jau pēc trim dienām kļuva labi. Un no tā brīža es sāku piesargāties lietot uzturā gaļu,» atklāts ir mākslinieks. Tagad viņš dzer daudz svaigi spiestas sulas un visādi citādi ļoti seko līdzi tam, lai organisms attīrītos. Mīļākā no sulām viņam esot burkānu sula.

«Apmēram pirms trim gadiem man uzdāvināja grāmatu par svaigēšanu. Biju priecīgs un sapratu, ka tas man ir piemērots. Svaigēšana der cilvēkiem, kuri pasauli uztver kā vietu, kur var radoši izpausties!» skaidro aktieris.

Vara vecmāmiņa, bērnu ārste, allaž mācījusi viņu, ka visu, kas ir uz šķīvja, vajag ēst kopā. «Tagad es redzu, ka vielmaiņa pilnīgi izmainās atkarībā no tā, vai ogļhidrāti tiek lietoti kopā ar olbaltumvielām vai tos ēd atsevišķi. Augļus ķermenis pārstrādā divās, dārzeņus trijās un riekstus sešās stundās, bet gaļu vēl ilgāk. Lietojot tos kopā vai sajaucot secību, organisms sastopas ar visādiem sarežģījumiem. Agrāk es ticēju, ka tam nav nozīmes, bet nu domāju citādāk.»

Alkohols - inde, kas savā ceļā iznīcina itin visu

«Ķermenis ir kā templis, kurš mums ir piešķirts - mēs ar to varam rīkoties, kā vien tīk. Katrs var ēst, ko vien vēlas,» saka Vētra.

«Daudzi no mums regulāri lieto alkoholu, jo ir problēmas, un alkoholam piemīt sevišķas un visvarenas nomierinošas īpašības. Bet dažkārt problēmas tā tikai sākas. Tās beidzas vienīgi tad, kad alkohola lietošana tiek izbeigta, jo tā tomēr ir varena inde, kas savā ceļā, kā mēs redzam, iznīcina absolūti visas attiecības un beigās arī ķermeni. Bez alkohola vēl ir ļoti daudz citu vielu, kuras mēs ikdienā lietojam, bet organisms tās nemaz nevar pārstrādāt. Tās ēd miljoni mikroorganismu, kas ar gadiem aug lielāki un lielāki un aizņem arvien vairāk vietas mūsu ķermenī,» zina stāstīt aktieris.

Kas traucē būt veselam?

Varis klāsta, ka nu jau trīs gadus viņš nav slimojis ar saaukstēšanās slimībām. «Saaukstējoties sistēma saka: ej uz aptieku! Un tad organismā sākas nebeidzamais toksīnu ceļš. Organisms pārstāj izdalīt gļotas, jo jācīnās ar toksīniem. Ķermenis paaugstina temperatūru, bet mēs tam pretī sniedzam toksīnus. Mēs nedodam spēku ķermenim, bet barojam mikroorganismus. Pieņemamies svarā, zaudējam 80 procentus ķermeņa enerģijas, kuru tas izlieto, lai pārstrādātu pārtiku. Ja raugāmies no šīs puses, tad slimības lapa par saaukstēšanos ir pārtikas lietošanas problēma. Ja nu pēkšņi mēs ēstu kaut ko dabīgu un zaļu, iespējams, varētu izvairīties no spēka izsīkuma un dažām saslimšanām. Ķermenī ir četri filtri, kuri nodarbojas ar asins attīrīšanu: liesa, aknas, nieres un plaušas. Ja filtri ir pārpildīti, neēdot ogļhidrātus un olbaltumvielas atsevišķi (sārmaino un skābo barību enzīmi var pārstrādāt tikai atsevišķi), tie nevar pildīt savas funkcijas. Šajā brīdī visādiem vīrusiem ir brīva pieeja mūsu organismam, jo leikocīti - ķermeņa attīrītāji ir devušies uz kuņģi cīnīties ar ēdienu, kas traucē ķermenim būt veselam. Tā cilvēka ķermenī iekļūst netīras, neattīrītas asinis. Kad gļotu ir pārāk daudz, rodas slimība,» skaidro svaigēdājs.

Daudzus garšīgos produktus organisms vienkārši nepārstrādā

Ikdienas ēdienreizēs Varis lietojot ļoti daudz salātu un dažāda veida riekstus. Ir aptuveni 200 dažādu riekstu šķirņu, no kurām daudzas tagad arī pie mums Latvijā var iegādāties. Tas ir ļoti viegli un izdevīgi - ja apnīk vienu riekstu garša, var ēst citus vai pat tos maisīt. «Ir bijuši gadījumi, kad, labsajūtā dzīvojot, par ēšanu arī aizmirstu, bet parasti no rīta izspiežu sulas, dzeru smūtijus, ēdu zaļumus un riekstus, un tā dzīvoju. Man patīk sportot. To es daru vienmēr un ar lielu prieku. Nesen, spēlējot hokeju, nokritu uz ledus un sasitu plecu. Tad, aktīvāk spēlējot basketbolu, to pašu pleca locītavu satraumēju vēlreiz. Tā man iznāca labs brīdis atpūtai, bet nu jau atkal gatavojos atsākt sportošanu,» par savām problēmām stāsta Vētra.

Varis stāsta, ka ikdienā viņš nelietojot vārītus dzērienus vai ēdienus. Viss, ko viņš ēd, ir svaigs un zaļš. «Daudzus garšīgos produktus, kurus mēs ikdienā lietojam un kuri mums ļoti garšo, organisms vienkārši nepārstrādā. Mēs ar Sanitu plīti lietojam ļoti reti. Mana sieva ik pa brīžam ēd tos ēdienus, kas viņai ļoti garšo. Apmēram reizi gadā viņa izvāra kartupeļus. Viņa ir tāda kā pa pusei svaigēdāja. Kad sievai sagribas ko citu, viņa ēd, ko sirds kāro,» atzīst Varis.

«Normālam svaigēdājam ir jālieto pavārgrāmatas, lai ēdienu padarītu daudzveidīgāku. Sieva Sanita ir acīgāka un biežāk atrod jaunu ēdienu vai mērču receptes. Kā es jūtu, ka ļoti gribas olbaltumvielas, tad ik pa brīžam apēdu kādu olbaltumvielu produktu: zivis, biezpienu, sieru, dažreiz olas. Bet parasti es apēdu salātus un skrienu. Un cenšos nevienam neuzbāzties ar svaigēšanu. Veicu to mierīgi savā garā. Bet es absolūti tam uzticos, un man tas patīk,» atklāts ir aktieris.

«Svaigēšana nepavisam nav kāda novirze, slimība vai bubulis. Man neviens nav aizliedzis lietot alkoholu un ēst gaļu. Manā klātbūtnē jebkurš var dzert un ēst, ko vien grib - mani tas netraucē. Bet es ar lielu gandarījumus izvēlos tikai zaļo pārtiku. Pat ja uz galda atrodas astoņdesmit šķirnes gaļas, mans organisms tās nepieprasa. Taču, ja pietrūkst olbaltumvielu, dažreiz pāris reižu esmu ēdis gaļu vai divas olas divas dienas pēc kārtas,» paskaidro Vētra.

«Lai gan mēs visu laiku un pietiekamā daudzumā kaut ko ēdam, rodas tikai nogurums, jo ķermenis, pārstrādājot barību, atdod ļoti daudz enerģijas. Svaigu barību ēdot, kļūstu aktīvāks. Mēs pēc siltā ēdiena paēšanas pat it kā iemiegam. Esam pieraduši pie tā, un viss liekas ļoti normāli. Bet, zaļos salātus ēdot, ķermenis kļūst aktīvāks. Svaigēdājiem ir ļoti daudz enerģijas. Tā ir enerģija, ko mēs varam izmantot sev,» viņš uzskaita labās lietas, ko sniedz svaigēšana.

«Mēs ar Sanitu viesības mājās rīkojam samērā reti. Viesiem tad iegādājamies ēdienus un dzērienus, kādus viņi vēlas. Viesības jau ir tāda kā parunāšanās. Tad vislabprātāk pats dzeru sulu. Ļoti reti paceļu alus glāzi, bet stipro alkoholu nelietoju nekādā gadījumā. Tā nav mana apņemšanās, bet tas vienkārši priekš manis ir pilnīgi nelietderīgi,» saka Vētra.

«Ja cilvēki jūtas labi, viņiem nevajag nevienu klausīt un vajag ēst tikai to, kas viņam visvairāk garšo! Ja kādam ir veselības problēmas un ir drosme kaut ko mainīt, tad var sākt ausīties, klausīties un palasīt atbilstošu literatūru,» ieteic Varis.