Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide

Britu talants četros koncertos Latvijā

SKAITĀS DAUDZSOLOŠA. «Annique šovi četrās Latvijas pilsētās bruģē ceļu ne tikai mākslinieces lieliskajām melodijām, bet arī dod iespēju ietekmēties no viņas pozitīvās enerģijas, tālab ikvienam, kas uzskata par savu godu sekot līdzi interesantākajiem mūzikas notikumiem, iesakām jau laikus atzīmēt šo [viņas koncertu] datumu savā kalendārā un gaidīt dziedātāju ierodamies savā pilsētā,» vilina organizatori © Publicitātes foto

Ar koncertu Jelgavas kultūras namā vakar aizsākās talantīgās britu dziedātājas Annikes jeb Annique nelielā tūrīte pa Latviju. Par viņu lasītas diezgan cildinošas atsauksmes, kas gan pagaidām vērtējamas kā neliels avanss, tomēr būs interesanti paskatīties, uz ko šī dziedātāja ir spējīga dzīvajā.

Šodien, 27. oktobrī, Annique būs skatāma un klausāma Vidzemes koncertzālē Cēsis, sestdien - Rīgas kinoteātrī Splendid Palace, bet viņas minitūrīte noslēgsies svētdien ar uzstāšanos Liepājas koncertzālē Lielais dzintars. Potenciālo klausītāju interese par Anniki pagaidām ir visai piezemēta, kas arī saprotams - par šo dāmu ir diezgan maz informācijas pat visaptverošajās interneta dzīlēs. «Viņa ir dvēseliska, viņa ir jutekliska, viņai ir varena balss - tas ir brīnums, kā mēs līdz šim brīdim neesam neko dzirdējuši par vārdu Annique!» jūsmo britu radiostacija Funk Haus Europa. «Annike - ar maigu un pavedinošu balss toni apveltīta asu tekstu autore, kas aizdedzina savu dziļi izjusto mūsdienīgās Londonas dziesmu plostu ar soulmūzikas, eklektiskā džeza un pasaules mūzikas kokteili,» kolēģus daiļrunībā cenšas pārspēt The Guardian. Ja distancējas no tik sīrupainām atklāsmēm, tad Annikes dziesmas var definēt par inteliģento popu, kuru ir viegli un patīkami klausīties. Šeit teiktā (rakstītā) pārbaudei var ieteikt dziesmu Loved Not Understood, lai gan mūziķes komanda no viņas pērn izdotā debijas albuma Heads Up iesaka citu dziesmu - London’s Burning. Tai arī nav ne vainas, turklāt šai dziesmai ir interesanta rašanās vēsture.

Dramatiskā un pulsējošā London’s Burning (Londona liesmās - tulk.) tika radīta 2011. gada Londonas nemieru laikā. «Es biju iestrēgusi Kobija (grupas biedrs Kobijs Izraelīts - aut.) mājā Dienvidlondonā. Mēs redzējām dūmus Pekhemā, tāpēc paliku pie Kobija, līdz viss bija norimis,» atceras Annike. «Šie nemieri toreiz satricināja visus londoniešus, ieskaitot mani. Bailes, haoss un eskalācija - tas bija tik graujoši! Tādēļ ar nepacietību gaidu brīdi, kad varēšu atskaņot šo dziesmu Latvijas publikai,» saka dziedātāja. «Tā nav protesta dziesma,» piebalso Kobijs, piebilstot, ka «tā ir mūsu mīļākā dziesma šajā albumā, un tajā ir īpašas emocijas».

Nedaudz vēstures. Britu dziedātāja, komponiste un tekstu autore Annique ir augusi muzikālā ģimenē, iemācījusies dziedāt vēl pirms mācējusi runāt (šādas aplamības gan vēstītas daudzās oficiālajās biogrāfijās…) un savas pirmās melodijas kopā ar māsu sakomponējusi piecu gadu vecumā. Dažus gadus vēlāk viņa ieguvusi vokālo izglītību Laikmetīgās mūzikas akadēmijā Londonā, veidojot lietišķus kontaktus un mācoties uzstāties lielas auditorijas priekšā. Kāds kopējs draugs iepazīstināja Anniki ar multiinstrumentālistu Kobiju Izraelītu (Koby Israelite), un viņi aptvēra, ka varētu veidoties veiksmīga sadarbība. Šis vīrs spēj savos radītajos ritmos apvienot roku, džezu, world music, avangardu un Austrumeiropas folkmūziku, viņš producējis dažādu žanru mūziku, kā arī sadarbojies ar vadošajiem pasaules māksliniekiem. Annike ar Kobiju apvienojās grupā, lai viņa studijā uzsāktu ierakstu sesijas, kuras vainagojās ar jau pieminēto debijas albumu Heads Up. «Annike kopā ar Kobiju rada dvēselisku un pārdomātu tā saucamo pieaugušo popu, pārpludinātu ar dievišķīgiem piedziedājumiem un spēcīgu liriku. Nobriedusi popmūzika ar tumšu un noslēpumainu dziļumu, teatrālu un rūgti saldenu piejaukumu, tajā var saklausīt world music, džezu un roku. Akordeons, klavieres, ģitāras un metāla pūšamie instrumenti lieliski saplūst kopā, to skaņu papildina basa līnijas, kuras ieskaņojuši pasaules klases lielmeistari. Tas viss lieliski apvienojas ar Annikes balsi un Grammy balvu ieguvušā producenta Helika Hadara veikumu,» - šis, protams, atkal ir dziedātājas oficiālo pārstāvju izplatītais sīrups, taču tajā visā nenoliedzami ir arī liela deva patiesības.

Heads Up iznākšana palīdzēja augt Annikes popularitātei, kas vistiešākajā ziņā skāra dziedātājas atrādīšanos publikai dzīvajā - viņa tika pie iespējas uzstāties Apvienotās Karalistes karstākajās koncertvietās, tostarp tādās kā Alberthola, The Jazz Cafe un citur. Biļetes uz viņas koncertiem tika izpārdotas zibenīgos tempos. Dziedātāja uzstājusies arī Glastonberijā, Cambridge Jazz Festival un citos festivālos - šādas iespējas gan avansā netiek dotas. Tātad ir vērts aizstaigāt uz Annikes koncertu, jo, kas zina, nākamreiz viņa te varbūt ieradīsies tikai pēc vairākiem gadiem jau nobriedušas zvaigznes statusā.