Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide

Laika zīmju vērotājs prognozē, kāds laiks gaidāms turpmāk

© f64/ Ilze Zvēra

Laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs izteicis prognozes par to, kādi laikapstākļi gaidāmi turpmāk.

"Zīmes vasarā, pēc kurām vēro, kāds būs rudens, vēstīja - rudens var agri sākties, būs garš, temperatūru ziņā mērens un pārsvarā mitrs. Ticējumu par dzeguzi, kas beidz kūkot Jāņu laikā, šogad var attiecināt arī uz laika vērojumu un tas liecina, ka rudens atnāks laicīgi. Liepzieds šogad bija bagāts, bet mitrs un pirmās dzeltenās lapas purva bērzos parādījās jūlija vidū, kas norāda par vēsu un mitru rudeni oktobra otrajā pusē un Mārtiņa mēnesī jeb novembrī. Šajā laikā gan nakts sals, gan vairāk nokrišņu un bez lietus arī atkala un sniegs.

Šogad bagātīgi zied baltais un sarkanais āboliņš un pīlādži dāsni ar ogām. Tā savukārt ir zīme, ka rudens lielākoties būs nokrišņiem bagāts. Šeit gan jāpiezīmē, ka meža sērmūkslis, vismaz austrumu pierobežā, ar ogām nav tik bagāts kā dārzos un apstādījumos. Pavasara Māras naktī (25. marts) dažviet bija sals un tas norāda, ka oktobra otrajā pusē var būt gan sals, gan sniegs, bet laikā ap Andrejiem (30. novembris) var izveidoties arī ziemai raksturīgi laika apstākļi.

Skudriņas savus pūznīšus sabūvējušas augstus un turpina gatavoties mitram rudenim un sniegainai ziemai. Varžu un krupju šogad arī daudz un parasti tas ir uz mitru rudeni.

Ticējums saka, ja Bērtulī (24. augusts) bezdelīgas aizlidojušas, būs auksts rudens. Viļakas pusē pēdējoreiz bezdelīgas vēl novēroju 15. septembrī un tā ir zīme, ka rudens būs normas robežās. Lai gan svīres jau pazuda augusta pirmajās dienās un ap Bērtuli (24. augusts) arī čurkstītes vairs nemanīja. Savukārt stārķi aizlidoja laicīgi un savos novērojumos austrumu pierobežā pēdējo stārķi manīju 28. augustā.

Labrencis (10. augusts) bija silts un arī naktis laikā ap Uguns dienu (10. augusts) bija siltas. Tāpat arī laiks Bērtulī (24. augusts) bija jauks un tas ir apstiprinājums kopumā mērenam un garam rudenim.

Atbilstoši Annai (26. jūlijs), 1. augustam un nozīmīgām dienā augusta vidū, tad septembra pirmās puses aizejošās vasaras siltumu mēneša otrajā pusē nomainīs īsti rudenīgi laika apstākļi. Oktobris kopumā rādās būt ar mainīgiem laika apstākļiem. Laikā līdz Vecajam Miķelim (12. oktobris) laika apstākļi būtiski neatšķirsies no laika apstākļiem septembra pēdējā nedēļā. Oktobra otrajā pusē dažviet Latvijas ziemeļos un ziemeļaustrumos dzestrie ziemeļu puses vēji atnesīs pirmo sniedziņu, bet rudens sals nokodīs pēdējos šīs vasaras ziedus. Mēneša otrajā pusē nokrišņu arī būs vairāk.

Novembra pirmā puse paies rudenīgi mainīgu laika apstākļu zīmē. Laikā ap Mārtiņiem un mēneša vidū nokrišņi gan lietus, gan sniega veidā. Novembra otrajā pusē, pirms Katrīnām (25. novembris), Austrumlatvijā sals saglabāsies arī dienas laikā un šeit iestāsies neliela ziemiņa.

Ja ielūkojas ziemas pirmajā mēnesī decembrī, tad vairākas pazīmes norāda, ka ziemas sākums varētu būt ar nelielu salu un sniegains.

Skatoties tālāk zīmes dabā pagaidām norāda uz mēreni aukstu, bet ne bargu un nokrišņiem bagātu ziemu," uzskata Vilis Bukšs.