Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Izklaide

RECENZIJA: Gojira - "Magma"

© Publicitātes foto

Arī frančiem ir metālmūzika: no senākiem laikiem uzreiz nāk prātā cerīgā “Massacra” (šī grupa gan savu pastāvēšanu beidza jau pagājušā gadsimta beigās), bet šobrīd ietekmīgā ierakstu kompānija “Roadrunner Records” balsta un stutē “Gojira”, kuras mūzika stilistiski svārstās amplitūdā starp “groove”, “technical death” un “progressive metal”.

Atšķirībā no citiem “metālistiem”, šī grupa savos tekstos skar arī ierastās dzīvības un nāves tēmas, tomēr plaši pievēršas arī vides problēmām (dzied viņi, protams, angliski). Grupa izveidota 2001. gadā, tās līderi ir brāļi Džo (vokāls, ritma ģitāra) un Mario (bungas) Duplantjē, tās kontā ir seši studijas albumi un trīs DVD koncertieraksti. Latvju smagās mūzikas fani šo franču grupu varētu atminēties pēc viņu uzstāšanās iesildītāju statusā “Metallica” koncertā “Arēnā Rīga” 2010. gadā. Starp citu, ar Džeimsa Hetfīlda vīriem franču smagmūziķiem ir diezgan siltas attiecības, ne velti viņi kopā ar “Metallica” tika aicināti piedalīties arī ceļojošajā festivālā “Sonisphere ‘2012” (vēl arī “Machine Head” un Zaka Vailda “Black Label Society”). Jaunais albums ierakstīts Ņujorkā, arī diska atbalsta tūrē uzsvars tiek likts uz Ziemeļameriku un droši vien tāpēc “Magma” lielākie panākumi vismaz pagaidām saistās tieši ar Atlantijas okeāna otru pusi: ja Amerikas (un arī Britu salu) topā šis albums ir relatīvi augstajā 24. vietā, tad dzimtajā Francijā - relatīvi zemajā desmitajā pozīcijā. Nu jā, Francija tomēr nav metālmūzikas zeme.

PAR. Jau iepriekšējais “Gojira” albums “L’Enfant Sauvage” (2012) bija vērtējams ar lielu plus zīmi, bet jaundarbs “Magma” izklausās vēl labāk. Dziesmas brīžiem skan nikni kā brāļiem Kavalerām (starp citu, frančiem ir laba sadarbība arī ar viņiem), bet brīžiem - melodiski kā „Filter” tās labākajās izpausmēs, kārtīgi un „grūvīgi” ģitārrifi un bungas “Pantera” stilā utt. Lai gan par albuma pavelkošāko dziesmu ieteikta „Silvera”, šķiet, efektīgāk izklausās ritmiskā „Stranded” vai hipnotiskā „Pray”. Kopumā - ir labi! To novērtējuši arī Rietumu mūzikas kritiķi, piemēram, “Metal Hammer” šim albumam ir ielikuši četrarpus zvaigznes no piecām, savukārt “The Guardian” - visas piecas.

PRET. Progresīvā roka elementi brīžiem nomāc smagnējību, tāpēc albums atstāj mazliet samocītu iespaidu. „Gojira” kompozīcijas ir par garu, taču pie tā jau pierasts. Tāpat kā pie tā, ka šai grupai diemžēl nekādi neizdodas radīt kaut vienu dziesmu, kuru noklausoties mūzikas mīļotāji būtu „autā”.

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.