Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide

Zoodārzs aicina skolēnus lasīt un nodot zīles

© f64

Ja visi rudens darbi jau ir padarīti un jūs nezināt, ko darīt ar ozolzīlēm, ko atrodat sava bērna kabatās vai somās, tad mums ir jaunumi. No 19. septembra līdz 21. oktobrim Rīgas Zooloģiskais dārzs Rīgas skolēniem rīko akciju „Zoozīļuks 2016”. Vākt ozolzīles ir ne tikai interesanti, bet arī vērtīgi – tā vienlaicīgi ir gan pastaiga, gan izkustēšanās veids pēc sēdēšanas skolas solā vai pie datora. Vēl jo vairāk – to klasi, kas savāks visvairāk ozolzīļu, sagaida balva – bezmaksas tematiskā ekskursija Zooloģiskajā dārzā kopā ar klasesbiedriem.

Klāt rudens un pienācis laiks vākt krājumus ziemai! Rīgas Zooloģiskā dārzā sāk rosīties Zoozīļuks 2016 un aicina skolēnus piedalīties ozolzīļu vākšanas akcijā. Šogad galvenajā balvā - bezmaksas Mācību nodarbība kādā no izvēlētajiem tematiem vai ekskursija pa Zoodārzu.Šogad akcija „ Zoozīļuks 2016” notiks no 19. septembra līdz 21. oktobrim.

Ozolzīles ēd ne tikai mežacūkas
Zooloģiskajā dārzā ar zīlēm mielojas ne tikai mežacūkas, bet arī pekari, brieži, žirafes, dažādi grauzēji, mandarīnpīles. Brūnam lācim tas arī noderēs, lai bagātinātu viņu ēdienkarti ar vitaminvielam .

Vislabākās ozolzīles tiek diedzētas pagrabā, lai svaigos ozolu dzinumus un lapas izbarotu kukaiņiem. Pirmās lapiņas dod zarkukaiņiem, lapu kukaiņiem, siseņiem, sienāžiem. Jaunie dzinumi noder arī lapgriežskudrām, kuras savā maltītē patērē sēnes, izaudzētas uz ozola lapiņu gabaliņiem. Ziemas laikā kukaiņi apēd no 200 - 300 kg. zaļumu.

Akcijas laiks
No 2016. gada 19. septembra līdz 21. oktobrim (ieskaitot).

Dalībnieki
Klase vai skolēnu grupa ne mazāka par 10 personām un ne vairāk par 35 personām.

Ko lasīt?
Ozolzīles. Der gan parastā, gan arī sarkanā ozola zīles. Zirgkastaņus lūdzam nelasīt.

Cik daudz?
Minimālais daudzums ir 2 kg ozolzīļu no dalībnieka. Protams, jo vairāk, jo labāk. Jo kvalitatīvākas zīles, jo vēl labāk. Pagājušgad Zoodārzs ozolzīles nevāca, jo bija bailes par Āfrikas cūku mēri. Taču iepriekšējos gados bērni kopumā savākuši 10 tonnas. Kopā ņemot, palīdzējuši 5000 čaklu rociņu.

Kādas zīles pieņem?
Tīras, sausas, veselas, nesadīgušas, bez piemaisījumiem, iepakotas kartona kastēs vai auduma maisos.

Katram iepakojumam pievienot etiķeti - tajā jānorāda skola, klase, dalībnieku skaits, kontaktinformācija.

Kur nodot?
Rīgas Zooloģiskajā dārzā. Pirms nodošanas sazināties - e-pasts: info@rigazoo.lv; tālr. 67518669; 67517969.

Pirms vešanas aicinām aizpildīt un savāktajam klāt pievienot informāciju par skolu, klasi. Tas atvieglos datu apstrādi un saziņu ar dalībniekiem! Anketu var lejupielādēt šeit.

Kādas balvas paredzētas?
Varbūt tieši Tava klase būs salasījusi vislabākās zīles. Ja tā, tad uzvarēsiet zoodārza konkursā un iegūsiet neparastu Mācību nodarbību (piedāvājums skatāms šeit) zooloģiskajā dārzā vai arī ekskursiju Zoodārzā.

Citiem centīgākajiem - veicināšanas balvas no zooloģiskā dārza.

Zoodārza konkursā tiks novērtētas visas nodotās salasītās zīles. Galvenais kritērijs - jo kvalitatīvāk, jo labāk; jo kvalitatīvāk un vairāk, jo vēl labāk. Rezultāti tiks publiskoti līdz 28. oktobrim Rīgas Zooloģiskā dārza mājaslapā.

Veiksmi darbā un bagātu zīļu ražu!