Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Izklaide

VAKARA ZIŅAS: Pirmais mākslas realitātes šovs Latvijā

Žūrijas pārstāvji – (no kreisās) Kristians Brekte, interjera dizainere Daina Gāga-Ēķe un Latvijas krievu dzejnieks Sergejs Timofejevs. © Rīga24TV publicitātes foto

No 17. septembra katru sestdienas vakaru televīzijas kanāls «Rīga TV24» piedāvās saviem skatītājiem vēl nebijušu realitātes šovu par laikmetīgo mākslu – «Uzlecošā zvaigzne mākslā».

Projekta ietvaros deviņi Latvijas Mākslas akadēmijas studenti sacentās par iespēju parādīt savu potenciālu un iemaņas, katru dienu izstrādājot vienu mākslas darbu. Dalībniekiem katru dienu tika uzdots jauns uzdevums, kas sastāvēja no diviem kritērijiem - bija jāievēro konkrēts mākslas žanrs un konceptuāli jāiesaista dotais latviešu sakāmvārds. Viņiem katru dienu bija jāizmēģina kaut kas jauns - jauns žanrs, jauna pieeja, jauni materiāli - un jāiekļaujas laikā, jo jau dienas beigās viņu darbus vērtēja profesionāla žūrija.

Katru dienu žūrija sastāvēja no trīs Latvijas mākslas vidē pazīstamiem cilvēkiem. Viņu vidū bija tādas personības kā tēlnieks Gļebs Panteļejevs, gleznotājs Aleksejs Naumovs, mecenāts Jānis Zuzāns un skandalozais mākslinieks Kristians Brekte. Žūrijas uzdevums bija izvērtēt mākslinieku sniegumu un darbu prezentācijas. Pēc prezentāciju noklausīšanās katram žūrijas loceklim tika dotas četras pērlītes, ko dāvināt saviem favorītiem. Katru dienu dalībnieks, kurš saņēma vismazāk pērlīšu, projektu atstāja, savukārt mākslinieks, kuram izdosies sevi pierādīt visveiksmīgāk, saņems naudas balvu 3000 eiro apmērā. Balvu nodrošina fonds «Mākslai vajag telpu».

Ierobežotais laiks un materiāli, izvēle starp kvalitāti un kvantitāti un starp miegu un produktivitāti radīja milzu spriedzi, tāpēc dalībniekus atbalstīja un regulāri uzklausīja viņu mentors Jānis Klimanovs. Viena no sarežģītākajām un laikietilpīgākajām uzdevuma daļām bija izvēle, kuru no idejām īstenot. Māksliniekiem katru rītu bija iespēja apspriesties ar mentoru Jāni un atšķetināt ideju mudžekli. Tiesa gan, dalībniekiem pašiem bija jāpieņem galīgais lēmums un jāpārliecina žūrija.

To, vai māksliniekiem izdevās izpildīt uzdevumu kritērijus un pierādīt žūrijai savu potenciālu, no 17. septembra katru sestdienas vakaru skatieties kanālā «Rīga TV24».

***

«Rīga TV24» jauno šovu vērtē eksperti:

Maija Rozenfelde, Latvijas Mākslas akadēmijas Funkcionālā dizaina katedras pasniedzēja, iepakojumu dizainere: «Es domāju, ka ierobežojumi patiesībā ir ļoti veselīgi, jo bieži vien var gadīties, ka mākslinieks ieiet savā domu pasaulē, viņam nav noteikts termiņš, viņš vienkārši dzīvo un ļaujas tam visam procesam. Šovs kaut kādā ziņā pietuvina realitātei, tam, kā komerciālā dzīvē jāspēj izdzīvot.»

Andrejs Ēķis, fonda «Mākslai vajag telpu» līdzdibinātājs, par kanāla «Rīga TV24» projektu: «Rīga ir vienīgā lielā Eiropas galvaspilsēta, kurai pagaidām nav sava laikmetīgās mākslas muzeja. Laikmetīgās mākslas muzejs ir nepieciešams mūsu bērniem, lai tie būtu konkurētspējīgi un izglītoti. Ir svarīgi, lai cilvēki saprastu, ka mākslai nav tikai estētiska funkcija. Tā veicina dialogu - pašam ar sevi, ar mākslinieku, ar citiem cilvēkiem, pat ar sabiedrību kopumā. «Uzlecošā zvaigzne mākslā» ir unikāls projekts, kas parādīs to, cik nozīmīga ir laikmetīgā māksla.».