Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide

24.augusta jubilārs: Dailes teātra aktieris Juris Bartkevičs

TURĒTIES FORMĀ! Aktieris Juris Bartkevičs sarēķina: uz teātra skatuves viņš ir jau 46 gadus. «Ak, Dievs, cik šausmīgs cipars! Bet pieprasījums pēc manis vēl ir, tāpēc atliek tikai priecāties un – galvenais – turēties pie veselības un fiziskā formā!» © F64

«Tas, ko es daru uz skatuves savā profesijā, man ir svarīgāk par dzimumdienu, jo šis datums jau nav manis paša nopelns,» saka skatītāju iemīļotais Dailes teātra aktieris Juris Bartkevičs.

Viņu šodien mīļi suminām dzimšanas dienā!

«Kaut kā īpaši negribas nobremzēties uz dzimšanas dienu, jo tad var uznākt nostalģiskas atmiņas un sākt gribēt skatīties vecās fotogrāfijas... Es labāk eju uz priekšu un gaidu savas lielās lomas,» smaidot saka lieliskais aktieris, nedēļas nogalē notverts telefonsarunā, mirkli pirms došanās uz mežu baravikās. «Nedrīkst jau feisbukā baraviku lomus likt, jo tad uzreiz uzrodas daudz draugu, kuriem garšo sēnes, un arī žurnālisti, kuriem interesē, kā es tās gatavoju,» Juris Bartkevičs sirsnīgi nosmej un atklāj, ka viņš sēņo Usmas mežos. Tur, Kuldīgas novada Rendas pagasta Ezeru ciema Lauciņos, ir viņa vasaras māja. Pirms apmēram desmit gadiem kopā ar dzīvesbiedri Baibu Rubesu tur iegādājušies vecu mežsarga māju ar klēti, to restaurējuši un 2013. gadā pat uzvarējuši konkursā Sakoptākā Kuldīgas novada lauku sēta. «Te ir tāda miera osta, ka, ēdot brokastis, tajās piedalās arī stārķi, bet pāri dīķim ganās brieži - tie nevienu šāvienu nav dzirdējuši, tāpēc no cilvēkiem nebaidās.»

Šodienas jubilārs atklāj: šī vasara viņam pagājusi gan filmējoties, gan laiskā atpūtā Lauciņos kopā ar visiem četriem mazdēliem, gan sanācis arī aizbraukt ar mašīnu līdz Burgundijai, kas ir viens no nozīmīgākajiem vīna darīšanas reģioniem Francijā. «Tur apskatījām vīna laukus, pasēdējām kalna galā un pavērojām, kā cilvēki strādā, nogaršojām vīnus un - baudījām dzīvi! Atpakaļ braucām caur gleznaino Vācijas pilsētiņu Heidelbergu, kas man ir ļoti mīļa un kur es nākamajā dzīvē domāju studēt...» aizrautīgi stāsta Juris Bartkevičs.

Aktieris atklāj: vasarā viņš filmējies Latvijas Televīzijas (LTV) spēlfilmā Gūtenmorgens Vienciemā, ko režisore Linda Olte veidojusi pēc rakstnieka Māra Bērziņa stāsta motīviem. «Tur mums bija ļoti laba kompānija: Keika jeb Andris Keišs bija valsts ierēdnis Gūtenmorgens, bet mēs ar Indru Briķi - Valgalciema iedzīvotāji.» Skatītāju vērtējumam filma tiks nodota 18. novembrī LTV 1. kanālā.

«Filmējos arī seriālā Viņas melo labāk, ko veido lietuviešu režisors. Tur atkal man bija interesanta kompānija, jo tur spēlē daudzi mūsu teātra aktieri,» priecīgi stāsta šodienas jubilārs, atklājot, ka viņa atveidotais varonis, ko seriāla skatītāji satiks jaunajā sezonā, ir afērists, kurš apved ap stūri bagātas sievietes. Un tādas lomas vienmēr esot interesanti spēlēt.

«Tā ka - darbs bija, arī svaigs gaiss bija. Un tad vēl uz laukiem atbrauca visi četri mazdēli: Fernando, Dorians un Henrijs dzīvo Briselē, Francis Ludvigs - Rīgā. Es viņus dresēju uz makšķerēšanu, un trīs jau ir uzsēdināti uz āķa. Ceturtais ir jaunais ģēnijs mūzikā, viņš sēž laivā un skatās pludiņam garām,» smaidot stāsta mazdēliem bagātais vectēvs. «Biju aizvedis puikas uz foreļu audzētavu Sillakas, lai izbauda makšķerēšanas prieku, bet - viņi labprāt sēdēja arī laivā Usmā, ķēra raudiņas un patiesi priecājās. Viņiem jau tur, Briselē, pat mežu nav. Kad ievedu baravikās, kliegdami ņēmās pa mežu. Salasījām tik daudz, ka bija grūti iznest ārā.»

Taujāts, vai mazdēli (viņi ir vecumā no četriem līdz nepilniem desmit gadiem) laukos nesadarīja kādas blēņas, aktieris nosmej: neko nodedzinājuši nav, neko nopostījuši arī nav. «Nu, ko uzskata par blēņām? Puikām ir interese par visu, sākot no vardēm pļavā, līdz baravikām mežā. Viņiem, asfalta bērniem, tas viss ir eksotika. Es tikai brīnos, kur viņiem ir tik daudz enerģijas - visu laiku jāskatās līdzi, nevar novērst ne acu, jo pie mājas ir dīķis un nevar jau zināt, ko ir sadomājuši darīt. Bet man jau galvenais, ka visi puikas runā latviski - prieks par meitām, kas viņus Briselē ir izdresējušas.».