Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide

28.jūlija jubilārs: pieckārtējais pasaules čempions motokrosā blakusvāģu klasē Artis Rasmanis

PIE MOČIEM. Savulaik Arti Rasmani bija ierasts redzēt Kristera Serģa pilotētajā motocikla kulbā, pēc tam viņš pievērsās kvadricikliem, bet pēdējā laika aizraušanās ir skijorings – pats pie stūres, slēpotājs aiz motocikla © F64

Šodien dzimšanas diena pieckārtējam pasaules čempionam motokrosā blakusvāģu klasē Artim Rasmanim.

Lai gan pats Artis Rasmanis stāsta, ka nekādas lielās svinības nav ieplānotas, kaut kā neticas, ka Cēsīs vai Priekuļu pusē bijušā sportista 45. dzimšanas diena tiks aizvadīta bez gaviļnieka skaļākas sumināšanas. «Atbrauks kādi draugi, pasēdēsim. Droši vien sagatavosim svētku vakariņas, apēdīsim kūku, iedzersim kādu glāzi vīna - ar to arī aprobežosimies,» pieticīgi stāsta Artis. «Paliekot vecākam, prāts nemaz neraujas uz lieliem pasākumiem. Plašākas svinības rīkoju uz 30 gadu jubileju, kad tika uzaicināts plašāks draugu pulks - kādi trīs desmiti bija noteikti -, spēlēja dīdžejs. Pēc īpašas metodes notika arī ēst gatavošana: ietin gaļu marlē, apber ar zemi, izsutina. Taču tas viss bija jau pirms 15 gadiem, pēdējā laikā viss notiek aizvien mierīgāk, mierīgāk un mierīgāk. Arī zaļāk - mežā, pļavā vai pie ugunskura.»

Savulaik Artis Rasmanis kā kantētājs blakusvāģu ekipāžā kopā ar Kristeru Serģi piecreiz izcīnījis pasaules čempiona titulu - 1997., 1998., 2000., 2001. un 2002. gadā. Pēc tam viņš brauca ar kvadricikliem, bet pēdējā laika aizraušanās ir skijorings. «Pagājušajā sezonā braucu trijās klasēs un visās trijās paliku trešais,» stāsta Artis. «Esmu apņēmies piestrādāt pie fiziskās formas, taču īsti nespēju tam sevi piespiest, bišķiņ pietrūkst arī laika. Bet vajadzētu - lai pašam pašsajūta labāka, lai uzlabotu muskuļu tonusu. It kā tas būtu ar mērķi, gatavoties skijoringam, taču patiesībā tas būtu kā fizkultūra - svarīgi, lai ar veselību viss kārtībā.» Ja par sacensībām - varbūt labāk koncentrēties braukšanai tikai vienā klasē, tad pirmā vieta būtu aizsniedzamāka? «Varbūt,» piekrīt motosportists. «Taču šādi, visu dienu braucot, esi pavadījis daudzas stundas uz motocikla, bijis fiziski aktīvs un arī darījis to, kas patīk. Es šo braukšanu vairāk uztveru kā fizkultūru, nevis sacensības rezultāta sasniegšanai.»

Artis stāsta, ka notikumiem motokrosā speciāli nesekojot («Ja televizorā uzslēdzas MXGP klases sacensības, kur brauc Pauls Jonass, tad paskatos»), taču informētības pakāpe viņam ir augsta - to var just. «Kad uzslēdzas ziņas, tad, protams, tehniskie sporta veidi man ir prioritāte, par tiem man interese ir joprojām. Speciāli nesekoju, bet lietas kursā par notiekošo esmu gan solomotociklu klasēs, gan blakusvāģos, gan kvadriciklos, kur Edgars Meņģelis labi cīnās. Tāpat sekoju līdzi, kā klājas Reinim Nitišam un Jānim Baumanim rallijkrosā, nupat Ralfs Sirmacis labi nobrauca Igaunijā, Eiropas rallija čempionātā,» ātri uzskaita Artis.

Pēc sportista karjeras beigšanas viņš izveidoja uzņēmumu SIA Rasmanis & Dankers un pievērsās arī politiskajai sadzīvei, iesākumā kļūstot par Cēsu novada pašvaldības deputātu, bet nu jau ir uzdienējis līdz 12. Saeimai. «Pirms pagājušajām vēlēšanām mani uzrunāja, vai nevēlos iekļauties ZZS sarakstā. Es piekritu, veiksmīgi nostartēju. Tā man ir jauna pieredze, jauna informācija, jauni kontakti, jauni izaicinājumi. Ir daudz jāmācās un jāsaprot, kā notiek visi procesi Saeimā,» stāsta Artis. «Kamēr visu šo procesu skaties no otras puses - lasi avīzēs, skaties ziņās vai par tur notiekošo uzzini internetā -, par to ir pavisam citādāks priekšstats. Kad esi pats tajā iekšā un šie procesi notiek tavā acu un ausu priekšā, šis priekšstats mainās, krietni citādāk izproti arī valsts pārvaldi. Ir interesanti!».



Saistītās ziņas