Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide

MŪZIKA: Aizmirstiet par festivāliem, klāt The Sisters Of Mercy!

MELNI UN IESPAIDĪGI. The Sisters Of Mercy Rīgā – savulaik tas šķita kaut kas nereāls © Publicitātes foto

Lai gan šobrīd mūzikas cienītāju prāti vasarīgās nokrāsās ir pievērsti dažnedažādākajiem festivāliem, nākamnedēļ būs vērts uz vienu vakaru ielīst telpās – 3. augustā koncertzālē Palladium uzstāsies leģendārā grupa The Sisters Of Mercy.

Ja pirms kādiem divdesmit pieciem gadiem tiktu izziņots, ka Rīgā uzstāsies The Sisters Of Mercy, biļetes no to tirdzniecības vietām pazustu zibens tempos un tauta rindās pie to pārdošanas vietām pulcētos lielākā skaitā nekā šobrīd Bastejkalnā ir pokemonu ķērāju. Taču pēdējos gados grupa dzīvo sev un tagad, tāpēc pat pagrūti prognozēt, kas koncertā būs dzirdams. Koncertos The Sisters Of Mercy izpilda gan to muzikālo materiālu, kas klausītājiem ir jau zināms, gan dziesmas, kas tapušas pēdējos gados, bet ierakstu veidā nav fiksētas. Bosnijā un Hercegovinā 22. jūlija koncertā spēlēta 21 dziesma, sākot no More, Ribbons, Doctor Jeep/Detonation Boulevard un Crash And Burn līdz pat Lucretia My Reflection, Vision Thing, Temple Of Love un This Corrosion piedevās. Tātad - vajadzētu būt visam tam, ko klausītāji no šīs grupas gaida.

Ar ierakstiem leģendārajai gotiskā roka un postpanka brigādei The Sisters Of Mercy ir bēdīgi. Lai gan grupas pirmsākumi meklējami jau 70. gadu beigās (vairākas reizes tā gan pajuka un atkal atjaunojās), oficiālajā diskogrāfijā ir tikai trīs studijas diski: First And Last And Always (1985), Floodland (1987) un Vision Thing (1990). Taču tas nemazina The Sisters Of Mercy popularitāti - alternatīvās mūzikas vidē tai ir teju vai The Cure cienīgs kulta statuss. Grupu 1977. gadā Līdsā Lielbritānijā izveidoja divi domubiedri Endrū Eldričs un Gerijs Markss, taču šo gadu garumā tikai Eldričs un bungmašīna Doctor Avalanche (kopš 1981. gada) ir vienīgie pastāvīgie The Sisters Of Mercy dalībnieki. Protams, bungmašīnu par dalībnieku dēvēt nav korekti, taču tieši Eldriča Doctor Avalanche programmētie bungu ritmi kopā ar dziedātāja dobjo baritonu veido The Sisters Of Mercy muzikālo ietvaru. Sekojot laikmetam, pašlaik gan analogā bungmašīna tiek aizvietota ar trim MacBook Pro datoriem. Koncertos Eldričam asistē arī ģitāristi Bens Kristo un Kriss Katalists.

Grupa savu komerciālo izrāvienu piedzīvoja 1983. gadā ar singlu Temple Of Love, savaldzinot gotiskā roka fanu pulku ar postpanka un popmūzikas sakausējumu. Tam sekoja virkne citu populāru dziesmu - This Corrosion, Domination, More un citas, nostiprinot grupas pozīcijas abpus okeānam. 1990. gadā klajā nāca grupas trešais un, kā vēlāk izrādījās, pēdējais albums Vision Love. Tā veicināšanas turnejā The Sisters Of Mercy devās kopā ar politiskā repa grupu Public Enemy, tā netieši provocējot abu grupu fanu sadursmes koncertos. Turneja pusceļā tika atcelta. Paralēli grupai sākās nesaskaņas arī ar izdevniecību EastWest Records, un tikai 1997. gadā Eldričs atbrīvojās no līgumsaistībām ar izdevējiem. Tā vietā, lai beidzot ierakstītu un izdotu jaunu albumu, Eldričs atteicās «spēlēt pēc noteikumiem» un līdz pat šai (ne)baltai dienai nav ierakstījis un izdevis nevienu jaunu dziesmu. Koncertos gan šo grupu var redzēt, tiesa, ne pārāk bieži.

Jāpiebilst - kā koncerta iesildītāji uzstāsies portugāļu blūza zvaigznes grupa Budda Power Blues, par kuriem nevajadzētu smīkņāt. Mazākais ir organizatoru teiktais, ka «grupai ir piedēvēts tituls - labākā portugāļu grupa», svarīgākais -, ka pašmāju blūza pazinēji par šo blici nudien izsakās atzinīgi un pat solās uz šo koncertu doties tikai portugāļu dēļ. Ja nu nesanāk aiziet uz Palladium, tad grupu būs iespējams vēl redzēt uzstājamies arī 6. augustā gaidāmajā Kuldīgas Live Fest’16 festivālā.