Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide

Kā pasargāt savu viedtālruni no vasaras svelmes?

© scanpix

Lai gan nereti mēdzam sūdzēties par Latvijas drēgno un lietaino vasaru, tajā netrūkst arī dienu, kad gaisa temperatūra var sacensties pat ar dienvidu zemju svelmi. Liels karstums un tiešie saules stari rada draudus ne tikai cilvēku veselībai, bet arī viedtālrunim, radot pārkaršanas risku. Lai karstākajās vasaras dienās nepaliktu bez sakariem, Jānis Ducmanis, LMT Retail & Logistics tehniskā dienesta direktors, aicina ņemt vērā vairākus padomus, kas palīdzēs pasargāt viedtālruni no pārkaršanas.

Laikus samazini pārkaršanas iespēju

Ilgstošas saules peldes nenāk par labu nedz Tev, nedz Tavam viedtālrunim, tādēļ centies neatstāt to vietās, kur tas atrastos tiešos saules staros - piemēram, sev blakus uz pludmales dvieļa vai sauļošanās krēsla, kā arī uz automašīnas paneļa vai blakussēdētāja krēsla. Tāpat arī telefona nēsāšana kabatās, lai cik arī būtu ērta, karstā laikā nav ieteicama. Kā skaidro eksperts, cilvēka ķermeņa atdotais siltums apvienojumā ar augsto gaisa temperatūru, pakļauj ierīci pārkaršanai, kuras rezultātā tā var uz laiku pārtraukt darboties.

Ļauj arī viedtālrunim atpūsties

Gada karstajās dienās derētu atcerēties, ka, īpaši aktīvi lietojot tālruni, kā arī veicot tā uzlādi, ierīce mēdz sakarst, pat neatrodoties tiešajos saules staros. Lai gan tehniskus bojājumus viedtālrunim nevajadzētu radīt pat gaisa temperatūrai, kas sasniedz 80 C, arī tā pārkaršana darba režīmā un automātiskā izslēgšanās var pamatīgi sagandēt Tev dienu, tādēļ ļauj arī viedtālrunim “atvilkt elpu”.

Padomā par aizsardzību

Lai pasargātu sevi no saules dūriena, cilvēki lieto piemērotu apģērbu un galvassegas, arī viedtālrunim nepieciešama aizsardzība pret saules stariem, atgādina LMT Retail & Logistics tehniskā dienesta direktors Jānis Ducmanis. Tādi viedtālruņu aksesuāri kā aizsargstikliņš un vāciņš pasargās telefonu ne tikai no skrāpējumiem un triecienu sekām, bet arī samazinās pārkaršanas risku. Tāpat vasaras sezonā, kad saulainās un karstās dienas nereti tiek pavadītas ūdens tuvumā, vērts padomāt par papildu drošības risinājumiem un iegādāties arī ūdensizturīgu viedtālruņa maciņu, kas pasargās gan no mitruma, gan būs lielisks aizsargs cīņā ar sauli.


Kā rīkoties, ja telefons tomēr pārkarsis?

Ja viedtālruni tomēr nav izdevies pasargāt un tas pārkarsis, tas nekavējoties ir jāpārvieto uz vēsāku vietu. Tomēr jāņem vērā, ka atdzišanai jānotiek pakāpeniski - gaisa temperatūra vietā, uz kuru viedtālruni plānots pārvietot, nedrīkst būt vairāk kā desmit grādu zemāka. Lai atdzišana noritētu ātrāk, viedtālrunis jāizslēdz un jāatbrīvo no visiem aizsargaksesuāriem. Tikai tad, kad tālrunis ir pilnībā atdzisis, to var atkārtoti ieslēgt.