Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Izklaide

APRITĒ: Kā Dita nekļuva par Luīzi

POZITĪVA. No aktrises Ditas Lūriņas-Eglienas vienmēr staro dzīvesprieks – gan fotogrāfijās, gan reālajā dzīvē, gan pat telefonsarunās © F64

Izrādās, ka Latvijas Nacionālā teātra aktrise Dita Lūriņa-Egliena varēja arī nebūt Dita, bet gan Luīze, un tad viņa vārdadienu svinētu 2. martā. Taču mūždien pozitīvā Dita ir Dita, tāpēc viņai vārdadiena ir šodien!

Pēc Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datiem, Latvijā dzīvo 1043 Ditu. «Šo vārdu man iedeva tēvs [režisors Valdis Lūriņš - aut.), jo mamma [aktrise Marita Lūriņa-Stelmakere - aut.] visus deviņus mēnešus gaidīja Luīzi. Kad es piedzimu, tad tēvs esot nodomājis - nebūs nekādas Luīzes! Gandrīz vai nozaga mammai pasi un aizgāja piereģistrēt bērnu kā Ditu - pēc sava prāta. Tā ka - tēvs pie vainas! Kāpēc tēvam iekrita prātā tieši Dita, nezinu - tēvs par to klusē, bet Luīze mammai patika, jo viņas mīļākā grāmata bija [Ēriha Kestnera] Divas Lotiņas,» smejoties stāsta Dita Lūriņa-Egliena. Vai pēc tam ģimenē nebija milzu skandāla? «Nē, bet, kā redzi, es par šo notikumu zinu, tātad tas tiek pieminēts gadiem un netiek aizmirsts joprojām!»

Aktrise atzīst, ka pēc šo peripetiju ap savu vārdu uzzināšanas bērnībā esot labāk gribējusi būt par Luīzi, taču vēlāk ar savu vārdu saradusi. «No citām Ditām, protams, ka pazīstama ir [flautiste] Dita Krenberga, bet savā darba kolektīvā ļoti ilgi biju vienīgā Dita. Taču tagad mums ir friziere-grimētāja Dita, tāpēc man ir ļoti, ļoti grūti uzturēties frizētavā, jo vienmēr atsaucos, ja kāds uzrunā Ditu,» joko aktrise. «Nemaz tik daudz apkārt to Ditu nav. Cik, 1043? Mēs laikam izretojamies un pārņemam visu Latviju tā, ka cita citai netraucējam!»

Interesanti, ka šodien vārdadienu svin arī Martas - kā zināms, pašmāju populārākajā seriālā UgunsGrēks Ditas atveidotajai, diemžēl nu jau pasen gaisā uzspertajai, varonei bija tieši šāds vārds. «Tā ir sakritība, tas sanāca netīšām, taču, kad filmējos seriālā, tiešām tiku sveikta dubultvārdadienā,» skaidro Dita Lūriņa-Egliena. «Starp citu, tajā laikā, kad filmējos un vēl biju Marta, kopā ar Martu Kristiānu Kalniņu strādājām pie iestudējuma Ei, jūs, tur! Spīķeru koncertzālē: kad uzrunāja Martu, tad kāds nodomāja, ka uzrunā mani!»

Protams, aktrise painteresējusies arī par sava vārda nozīmi: «Kaut kad es skatījos un tikai neatceros, no kuras valodas tulkojot, bet Dita nozīmējot «tauta»,» prāto Dita. Pazīstamā personvārdu pētnieka un teātra kritiķa Gunnara Treimaņa grāmatā Vārdu noslēpumi viņas vārdam dots plašāks raksturojums: «Ditai piemīt šarmanta atturība un iztēles krāšņums («Bet, protams, vai tad tas nav redzams?!» uz to reaģē vārda īpašniece). Smalka gaume un apgarots talants (par to nav šaubu). Dzīves saturs - harmonija («Jā, tā ir mana mūžīgā tiekšanās - pēc harmonijas»). Neparasti veidojas attiecības ar vīriešiem. («Hmm, kas gan tur tik neparasts... Laikam tas ir neparasts nevis redzami, bet iekšēji manī»). Efektīga parādība vienmuļajā sabiedrības plūsmā («Nu ja, tas taču ir acīm redzami!»).»

Drīz vien Ditai Lūriņai-Eglienai atkal nāksies jūgties darbos. «Pašlaik es vēl sasmeļos saules, lai tūlīt, 8. augustā, kopā ar teātri sāktu strādāt pie Andreja Upīša romāna Sieviete iestudējuma - tā režisore ir Ināra Slucka. Tas, protams, ir liels izaicinājums, jo romāns ir tāds, ka daudzi režisori Inārai Sluckai ir jautājuši, kāpēc viņa to ir izvēlējusies?! Savukārt man kolēģi ir vaicājuši - interesanti zināt, kā tu to Sievieti nospēlēsi?! Nu, tad augustā mēs to arī mēģināsim noskaidrot - kā Ināra to domā uztaisīt un kā es domāju to nospēlēt!» dzīvespriecīgi smejas aktrise.