Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide

Diriģents Rubiķis uzvar starptautiskajā Gustava Mālera konkursā Vācijā

Diriģents no Latvijas Ainārs Rubiķis uzvarējis starptautiskajā šā gada Gustava Mālera konkursā, kas notika Bambergā, Vācijā.

Viņš balvā iegūs 20 000 eiro (14 056 latus). Otro vietu konkursā ieguvis Uzbekistānas, bet trešo - Bulgārijas pārstāvis, liecina konkursa organizatoru paziņojums masu medijiem.

Šogad dalībai konkursā tika saņemti 289 pieteikumi no 40 valstīm. No minētajiem pieteikumiem tika atlasīti 12 kandidāti, kuri piedalījās konkursā. Katram no konkursa dalībniekiem bija iespēja strādāt kopā un mēģināt ar Bambergas Simfonisko orķestri.

Vēlāk kompetenta žūrija, kuras sastāvā bija plaši atzīti diriģenti un komponisti, izvēlējās konkursa uzvarētāju.

Šodien konkursa uzvarētājs Rubiķis diriģēs Bambergas Simfonisko orķestri, koncertā atskaņojot Mālera 4.simfoniju sol mažorā. Soliste būs soprāns Kristīne Landshamere. Koncerta sākumā konkursa uzvarētājiem balvas pasniegs žūrijas vadītājs Jonatans Nots.

Rubiķis dzimis 1978.gadā. Viņš Latvijas Mūzikas akadēmijā ieguvis bakalaura grādu kordiriģēšanā pie Andra Veismaņa 2000.gadā, maģistra grādu kordiriģēšanā pie profesora Jāņa Lindenberga 2002.gadā, 2007.gadā - bakalaura grādu simfoniskā orķestra diriģēšanā un 2009.gadā - maģistra grādu simfoniskā orķestra diriģēšanā pie Andra Vecumnieka.

No 1997. līdz 2006.gadam Rubiķis darbojies kā jauniešu kora "Kamēr..." diriģents, bet kopš 2000.gada oktobra viņš ir atjaunotās Latvijas Universitātes studentu biedrības "Dziesmuvara" kora mākslinieciskais vadītājs un diriģents. 2006.gada pavasarī Rubiķis sāka strādāt par Latvijas Radio kora dziedātāju un diriģentu asistentu.

2008.gada pavasarī Rubiķis pievienojies Riharda Vāgnera operas izrādes "Zīgfrīds" radošajai grupai Latvijas Nacionālajā operā (LNO), kur darbojies kā Kornēliusa Meistera asistents. Patlaban LNO viņš diriģē divas Volfganga Amadeja Mocarta izrādes - "Burvju flauta" un "Dons Žuans".

Pirmā starptautiskā orķestra diriģēšanas debija Rubiķim bija 2009.gada jūnijā, muzicējot kopā ar Ungārijas Nacionālās operas orķestri operfestivālā Miškolcos.