Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide

Siguldā uzstāsies “James” un Demiens Raiss

© publicitātes

Pirms dažiem gadiem grupas “James” pieteikšanās festivālam “Positivus” izraisīja veselu sajūsmas vētru. Tāpat, ja pirms kāda laiciņa Latviju sasniegtu ziņa, ka uz šejieni koncertēt dodas īru dziesminieks Demiens Raiss, tas saceltu pamatīgu ažiotāžu. Nu pie mums brauc abi pieminētie, taču mediju frontē valda relatīvs klusums.

Jūlija sākumā Siguldā risināsies “Sunset Festival” - īpatnējs pasākums, kas galīgi neatbilst festivāla formātam, jo risinās divās savstarpēji atdalītās dienās, proti, 3. un 6. jūlijā norisināsies Siguldas pilsdrupu estrādē un tās apkārtnē. Nekas, programma gan ir vilinoša: svētdien dziedās Demiens Raiss (pirms viņa ar soloprogrammu uzstāsies bijusī islandiešu eksperimentālās mūzikas grupas “Múm” dalībniece Gida Valtīsdotira), bet trešdien, 6. jūlijā, Mančestras rokgrupa “James” (pirms tās vietējie - Siguldas alternatīvā un indīroka apvienība “Neon Saturdays”).

Demjens Raiss ir īru folka un indīroka dziesminieks un producents, kas pazīstams ar savām balādēm, kuras izmantotas arī virknē filmu un seriālu. Viņš vienlīdz labi pārvalda klaviespēli, ģitāru, klarneti un perkusijas. Īpašu ievērību guvušas Demiena Raisa kompozīcijas “The Blower's Daughter“, “Cannonball“, “Cold Water“, “I Don’t Want To Change You“, “Volcano“ un citas. Savas karjeras laikā Raiss izdevis trīs albumus, kuru kopējā tirāža pārsniedz trīs miljonus eksemplāru. Savukārt alternatīvā roka grupa “James” karjeru veiksmīgi attīstījusi 90. gados un turpina to sekmīgi darīt arī mūsdienās, izdodot jaunus, pieprasītus ierakstus. Daudzās valstīs, tostarp dzimtajā Lielbritānijā un ASV, “James” ieguvuši kulta grupas statusu. Viens no iemesliem droši vien ir “James” vokālista Tima Būta harizmatiskā personība - viņš ir ne tikai dziedātājs, bet arī dejotājs, solomākslinieks un aktieris. Līdz šim grupa izdevusi duci studijas albumu, virkni koncertnieku un DVD albumu, kā arī četras izlases, kas kopumā pārdoti aptuveni 25 miljonu eksemplāru tirāžā. Viņu pazīstamākie singli ir “Sit Down“, “Getting Away With It All (All Messed Up)“, “She’s A Star“, “Laid“, “Born Of Frustration“ un virkne citu. Šā gada martā iznāca grupas jaunākais studijas albums “Girl At The End Of The World”, kas tā izdošanas pirmajā nedēļā gandrīz apsteidza Lielbritānijas un visas pasaules topu līderes Adeles disku “25”, paliekot otrajā vietā. Šis ir “James” visaugstāk novērtētais albums, no tā izcelšanas vērts ir arī singls “Nothing But Love“.

“Sunset Festival” - šāds festivāla nosaukums nav nejaušība, jo “tieši saulrietā Siguldas un Gaujas senlejas daba izgaismojas īpašās nokrāsās un valdzina ar savu vienreizīgumu,“ norāda pasākuma rīkotāji no koncertaģentūras “L.tips“. “Citas tik gleznainas un harmoniskas vietas neatrast, tāpēc organizētāji plāno uz “Sunset Festival” katru gadu aicināt pasaulē pazīstamus māksliniekus, ļaujot baudīt viņu uzstāšanās unikālā gaisotnē.“ Jāpiebilst, ka līdzīgs pasākums Siguldā notika arī pērn, tikai tam nebija festivāla statusa, turklāt tie bija divi koncerti ar mēneša intervālu, kas tika pasniegti kā vasaras koncertsezonas atklāšana. Jūnija vidū Siguldas pilsdrupās uzstājās džeza talants Ričards Bona ar projektu “Mandekan Cubano“, savukārt jūlijā “hedlaineres“ lomā bija ekscentriskā īru dziedātāja Roizina Mērfija.