Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Izklaide

“Testament” - trešmetāla klasiķi pošas uz Rīgu

© publicitātes

Līdztekus tā saucamajam “lielajam četriniekam” jeb “The Big Four”, proti, “Metallica”, “Megadeth”, “Slayer” un “Anthrax” arī “Testament” minama pie ievērojamākajām trešmetāla žanra veidotājām un attīstītājām. Šī grupa šogad atzīmē jau 33. gadadienu, bet 30. jūnijā tā uzstāsies Rīgā.

Šīs nedēļas karstākais notikums vismaz smagajā mūzikā - ceturtdien paredzētā “thrash metal” klasiķu “Testament” uzstāšanās klubā “Melnā piektdiena”. Pie mums kalifornieši ieradīsies pēc maršruta Vroclava-Viļņa pievārēšanas. Žēl, ka “Testament” nesadomāja uz Rīgu doties maķenīt vēlāk, jo rudenī plānota grupas jaunākā albuma “The Broterhood Of The Snake” klajā nākšana, taču varbūt kādu jaunu dziesmu viņi tomēr nospēlēs. Pagaidām pieejamā “setliste” liecina, ka “Testament” plānojuši spēlēt savas labākās dziesmas, programmu iesākot ar “Over The Wall” (no paša pirmā diska “The Legacy”), “Rise Up” (no pēdējā studijas ripuļa “Dark Roots Of Earth”) un “The Preacher” (no 1988. gadā izdotā “The New Order”). Noslēgumā - “The Formation Of Damnation”. Par prieku apskatniekam laikam tiks nospēlēta arī “Practic What You Preach” un citi labi gabali, diemžēl programmā nav manāms pats pirmais nopietnais singls “Burnt Offerings”. Taču šāds dziesmu saraksts bija Līgo vakarā izskanējušajā koncertā Londonā, ej nu zini, kādus pārsteigumus “Testament” gatavo saviem latvju faniem.

Lai gan stilistiski 1983. gadā izveidotā “Testament” atgādināja slaveno “Metallica”, līdz tās augstumiem grupa nekad nav aizsniegusies un neiazsniegsies. Taču, ja paskatāmies, kas rindojas uzreiz aiz “The Big Four”, tad šajā pirmajā līgā gan pilnīgi droši var meklēt arī “Testament” (vēl arī “Exodus” un “Overkill”, droši vien arī vācu “Kreator” un “Sodom”). Paši veiksmīgākie bija pirmie albumi, kad “thrash metal” bija topā un šo stilu vēl nebija nomākušas jaunās vēsmas, sākot no “grunge” līdz pat “black” un “death”. Apskatnieka atmiņā nogruntējušies “The Legacy” (1987), “The New Order” (1988), “Practic What You Preach” (1989) un “Souls Of Black” (1990), kā arī komerciālākais “The Ritual” (1992), taču pēc tam apetīte uz šīs grupas radīto mūziku pārgāja. Kā nu ne, ja “Testament” slīga pamatīgā vienvidībā! Šī gadsimta sākums grupai vispār bija sarežģīts, jo mūziķi nāca un gāja kā caurstaigājamā sētā, savukārt vokālistam Čakam Billijam konstatēja retas izcelsmes vēzi. Par laimi, ar to izdevās tikt galā. Atgriešanās notika ar disku “The Formation Of Damnation” (2008), bet ar iepriekšējo albumu “Dark Roots Of Earth” (2012) grupa pierādīja, ka pulveris joprojām sauss, un viņi joprojām spēj spēlēt gana nikni un pārliecinoši. Grupas kontā ir jau 11 studijas albumi, tuvojas 12.

Par sastāvu. No pašiem pirmsākumiem “Testament” rindās ir tikai ģitāristi Ēriks Petersons un Alekss Skolniks (viņš gan uz dažiem gadiem bija no grupas pamucis), jau pie paša pirmā albuma strādāja arī jau pieminētais indiāņu izcelsmes amerikānis Čaks Billijs. Bundzinieks Džins Hoglens (ex“Dark Angel”) grupā ir piecus gadus, bet basists Stīvs di Džordžio (ex“Sadus”, “Death”) sastāvam pievienojās tikai pirms pāris gadiem. Neskatoties uz to, “Testament” ir labi saspēlējušies - briest nopietns šovs!