Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide

RECENZIJA: Radiohead - "A Moon Shaped Pool"

© publicitātes

Ja kaut ko izdod «Radiohead» (vai «Coldplay»), tad tie jau ir kā muzikāli nacionālie svētki. Lūk, britu klasiķu devītais studijas disks, par kura klajā nākšanu tika baumots ar tikpat lielu sparu kā par kārtējās karaliskās atvases gaidāmo piedzimšanu.

Par to ar lielu centību bija parūpējušies arī paši «Radiohead», negaidīti dzēšot savā mājas lapā un arī sociālajos tīklos ievietotā informāciju, lai pēc tam tajos ievietotu šo «bumbu». Grupas iepriekšējais albums «The King Of Limbs» iznāca 2011. gadā, bet pēc tam tās dalībnieki pievērsās saviem projektiem, piemēram, Toms Jorks pievērsās sologaitām, bet Džonijs Grīnvuds sacerēja mūziku kino. «A Moon Shaped Pool» ieraksts veikts kādā rekonstruētā 19. gadsimta muižiņā Dienvidfrancijā grupas ilggadējā producenta Naidžela Godriča virsvadībā. Tas, ka šis ir jauns albums, vēl nenozīmē, ka arī tajā iekļautās dziesmas ir jaunas, piemēram, «Present Tense» tapusi 2008. gadā (Jorks to pēc gada prezentēja kā savu sololdarbu), «Burn The Witches» - 2000. gadā, bet «True Love Waits» - pat 1996. gadā. Izskaidrojums ir vienkāršs - šīs dziesmas vienkārši ir beidzot sagaidījušas skaņu materiālu, kurā tās konceptuāli iederētos un nekristu ārā no kopējā konteksta. «Radiohead» dziesmu tematika - no paša Jorka sirdssāpēm (viņš nesen šķīrās no sievas) līdz pat islāmofobijai un globālajai sasilšanai. Albuma panākumi - skaidrs, ka pirmā vieta britu topā, kā arī trešā vieta štatos. Starp citu, «A Moon Shaped Pool» ir jau sestais «Radiohead» albums, kas sasniedzis britu mūzikas topa virsotni.

PAR. «Radiohead» daiļrades pielūdzēji atkal sajūsmā ģībs. «Burn The Witch» nudien ir pārsteidzoši labs gabals - sākotnēji pat šķiet, ka to sacerējuši «Muse». Atzīmēšanas vērta ir arī «Ful Stop» (tās stilitiskajai apzīmēšanai ienāca prātā termins «psychedelic acid»), tāpat veiksmīgs ģitārmotīvs padevies dziesmā «Decks Dark». No kvalitātes viedokļa te, protams, nav kur piesieties - Toms Jorks ir perfekcionists.

PRET. Kāpēc «Radiohead» joprojām tiek dēvēta par rokgrupu - nekādi nav saprotams. Tas drīzāk ir kaut kāds eksperimentāli hipnotiskais pops vai vēl drīzāk muzikāli mākslinieciska performance, kuras apskatam vieta būtu kādā hiperaugstās mākslas izdevumā. Jorks pāreksperimentējies (tautā mēdz teikt - «pārmudrījies») tik ļoti, ka izsekot viņa domu gājienam ir teju neiespējami. Starp citu, šo albumu teicami raksturo abi pirmie singli: «Burn The Witch» - kā varētu būt, «Daydreaming» - kā ir. «Radiohead» popularitātes fenomens ir neizskaidrojams.

* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu «Randoms».