Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide

RECENZIJA: Red Hot Chili Peppers - "The Getaway"

© Publicitātes foto

Ilgi gaidītais amerikāņu rokgrupas «Red Hot Chili Peppers» jaunākais studijas albums parādījās veikalu plauktos kādu nedēļu pirms Jāņiem – kopš tā priekšteča «I’m With You» izdošanas pagājuši pieci gadi, «The Getaway» grupas karjerā ir jau vienpadsmitais pēc skaita. Lielākais jaunums – pirmoreiz pēdējā ceturtdaļgadsimta laikā «pipari» nolēmuši iztikt bez ilggadējā producenta Rika Rubina palīdzības, viņa vietā pieaicinot Braienu Bērtonu jeb Dangerous Mouse, kurš cita starpā darbojies arī britu popzvaigznes Adeles jaunākajā ierakstā «25».

Kā kādā intervijā atzinis grupas vokālists Entonijs Kiedis, šoreiz viņiem klājies īpaši grūti: «Mēs sarakstījām 20 - 30 dziesmas, jau gribējām ķerties klāt ierakstiem, bet tad [basists] Flī snovojot salauza roku, turklāt ar komplikācijām. Domājām, ko darīt tālāk, mums nebija arī producenta, bet tad parādījās Dangerous Mouse, kurš teica - ķeramies klāt ierakstam! Viņam ir ļoti specifiska gaume, taču mēs uzticamies mūsu jaunajam producentam. Metīsimies no klints un paskatīsimies, kas no tā visa sanāks.» Kopumā šajā albumā iekļautas 13 dziesmas, vismaz ar netrenētu ausi nekādas īpašās stilistiskās izmaiņas nav jūtamas. Atsauksmes no Rietumu mūzikas kritiķiem ir dažādas: no sajūsmas par pēdējā laika vislabākajām dziesmām («Rolling Stone») līdz neizpratnes pilnai pavīpsnāšanai un vērtējumam 5/10 («Pitchfork»). Jāpiebilst, ka «RHCP» devušies koncerttūrē, kurā daudzas koncertvietas mums ir diezgan izdevīgas. Piemēram, Budapešta (1. un 2. septembris) vai Prāga (4. septembris).

PAR. Kopumā albums atstāj visnotaļ labu iespaidu, lai neteiktu vairāk. Neviena dziesma nekrīt ārā no kopējā ansambļa, sākot no spēcīgās tituldziesmas līdz pat diska noslēdzošajā daļā ietilpinātajiem lēnīgākajiem eksperimentālajiem gabaliem (laikam «bīstamās peles» pirksts). Albumu var droši klausīties no A līdz Z, taču apskatnieku īpaši aizķēra «grūvīgākās» dziesmas «Detroit» un «This Ticonderoga». Atsevišķs stāsts par Flī - viņš ir īsts basa monstrs!

PRET. Pietrūkst kaut kā īpaša, kaut kā tāda, pēc kura noklausīšanās «The Getaway» gribētos pasludināt par «RHCP» visu laiku labāko albumu.

* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu «Randoms».