Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Izklaide

Kas jāzina autovadītājiem, braucot garām zirgiem?

© f64.lv

Sociālajos tīklos kļuvuši populāri kāda zirgu entuziasta ieteikumi autovadītājiem, kas paredzēti, lai nonotiktu nelaime, braucot garām šiem lielajiem dzīvniekiem.

"Lai ar savu transporta līdzekli vai braukšanas stilu nenobiedētu gar ceļa vai takas malu ejošu zirgu, ievēro šos vienkāršos noteikumus:

* Ja tuvojies zirgam no mugurpuses, nekādā gadījumā nepiebrauc lēnītēm tuvu klāt un tad neuzgāzē!
* Netraucies zirgam garām pilnā ātrumā un cieši gar viņa sāniem.
* Neizmanto skaņas signālu, negāzē motoru, neliecies ārā pa logiem un necenties pieskarties zirgam - tici man, jātnieki Tevi jau ir ievērojuši!
* Tas pats attiecas uz tuvošanos zirgam no priekšpuses - nekusties strauji, pēkšņi un ātri! Ja zini, ka Tava maršruta tuvumā var notikt izjādes, nekādā gadījumā nemeties strauji līkumos!
* Atceries - zirgam garām var doties samazinot ātrumu un ievērojot pietiekamu distanci - izbiedēts zirgs var spert un ievērojami sabojāt Tava transporta līdzekļa virsbūvi! Jātnieki būs ļoti pateicīgi, ja dosies viņiem garām kaut mazliet lēnāk, sevišķi, ja ceļš ir šaurs.
* Īpaši svarīga ātruma samazināšana zirgu tuvumā ir uz ceļiem, kas klāti ar granti vai šķembām - lidojošs olis var sāpīgi izbiedēt zirgu un izraisīt nelaimes gadījumu.
* Ja sastopies ar zirgu, kas baiļu dēļ ir kļuvis nevaldāms un bēg, apturi transporta līdzekli un izslēdz tā motoru. Nekādā gadījumā necenties sekot bēgošam zirgam - tās nav sacensības, bet gan paniska bēgšana uz dzīvību un nāvi!

Kāpēc ir tik svarīgi to visu ievērot? Bēgošs zirgs var ievainot ne tikai sevi, bet arī jātnieku. Kritiens no zirga var būt cilvēkam nāvējošs. Padomā arī par sevi - pārbiedēts dzīvnieks ir neprognozējams un var gan mesties pret Tavu transporta līdzekli, to nopietni apskādējot, gan arī mesties satiksmē, izraisot jaunus negadījumus, un apdraudot savu un jātnieka veselību un dzīvību," raksta Irbe Lido.