Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Izklaide

RECENZIJA: Bastards- "Sirdspuksts aiz sienas"

© Publicitātes foto

Lai gan leģendārās hārdroka grupas "Bastards" albums tika laists klajā jau pirms krietni ilga laika, kaut kādas aizķeršanās ar oficiālo dokumentrāciju dēļ tam ļāva nonākt mūzikas ierakstu veikalu plauktos tikai salīdzinoši nesen. Aivara Rakovska blices "Bastards" jaunākais garadarbs faktiski tapis rekordu grāmatas (vai arī kāda muzikāla gliemeža...) cienīgos tempos – aptuveni ceturtdaļgadsimta garumā. Tas nav pārspīlējums, jo "Bastards" izveidots jau 1983. gadā.

Kaut kad neatminamos laikos izdota arī kasetīte, vairākas reizes grupa pajukusi un izveidota no jauna, turklāt katru reizi citā sastāvā. Kādus padsmit gadus "bastardi" vispār nemuzicēja, taču 2012. gada pavasarī Aivars sociālajos tīklos piesardzīgi ieminējās, ka darina jaunas dziesmas. Tām pievienojot arī pirms daudziem gadiem tapušās beidzot sagatavots pilnvērtīgs disks ar 13 kompozīcijām. Teksta, mūzikas un vārdu autors ir Aivars Rakovskis, viņš pats tās arī producējis un aranžējis. Kā saka pats Aivars, tad "mūsu dziesmās ir patiesi teksti, patiesa rokmūzika, un patiesums ir mūsu ikdienas moto".

PAR. Nudien labs un patiess 80. gadu smagais roks! Aivara Rakovska kā ģitārista talants joprojām nerūs, turklāt viņam izdevies savu instrumentu saradināt ar īpatnēju skanējumu, kas "Bastardam" piešķir ne ar ko nesajaucamu savdabīgumu - it īpaši labi tas dzirdams dziesmā "Kā tev nav kauna". Otrs trumpis ir Renāra Mastiņa vokāls, kas gan, šķiet, netiek izmantots visā tā jaudā, taču, piemēram, dziesma "Saldējums" visā krāšņumā apliecina savulaik Aivara teikto, ka viņa grupas jaunais vokālists "AC/DC" hitus karaokes konkursos bliežot teju vai mērogos 1:1. Albuma apslēptākā pērle ir ar Nr.12 pašās tā beigās nobāztā "Tu biji man" - pievienojot tai drusku vairāk kārtīga roka "draiva", koncertos tas būs absolūts hits.

PRET. Tā saucamās rokbalādes gan ir garām - gan "Viens vārds", gan "Ja tu vēlies", bet it īpaši "Samīlē". Nē, nu var jau būt, ka Rakovskis & Co ar pēdējo no minētajām grasās piedalīties kādā šlāgeraptaujā, tad cita lieta. Arī albuma iesākumā ievietotais intro "Arābs" ir apšaubāms - klausītāji taču nezina, ka Aivars iepriekšējā dzīvē bijis arābs (vismaz viņš pats tā stāsta).